Kesihatan

Punca Sakit Badan Selepas Bersenam

Jakarta - Sukan memang sihat. Namun, tidak semua orang "bersedia" untuk merasa sakit selepas bersenam. Lebih-lebih lagi, kesakitan pada amnya hanya akan hilang beberapa hari selepas bersenam. Walaupun begitu, kesakitan selepas bersenam adalah perkara biasa. Bukan hanya untuk orang yang baru mula bersenam, tetapi juga dapat dialami oleh orang yang biasa bersukan. Jadi, apa yang menyebabkan kesakitan selepas bersenam? Bolehkah ia dicegah? Dan bagaimana menghilangkan rasa sakit selepas bersenam? Cari di sini, ayuh! (Baca juga: 5 Cara Menghindari Sakit Semasa Bersukan )

Punca Sakit Selepas Bersenam

Sakit selepas bersenam biasanya dialami oleh orang yang baru mula berolahraga, mengubah rutin senaman mereka, atau meningkatkan intensitas rutin latihan mereka. Kesakitan dan ketidakselesaan ini dikenali sebagai Sakit Otot Onset Tertunda (DOMS). Biasanya, DOMS berlaku setelah seseorang melakukan latihan eksentrik seperti mengangkat beban, melompat, berlari menuruni bukit, dan latihan kekuatan lain.

Kesakitan selepas bersenam timbul kerana kerosakan mikroskopik pada serat otot. Kerana setelah anda selesai bersenam, otot cenderung mengalami kerosakan tisu dan membran sel. Inilah yang mencetuskan berlakunya kesakitan dan kekakuan selepas bersenam. Berita baiknya, rasa sakit akan hilang 3-5 hari selepas bersenam.

Oleh itu, selagi kesakitan tidak mengganggu aktiviti harian anda, anda tidak perlu panik. Kerana, sakit selepas bersenam adalah fasa penyesuaian yang membuat otot lebih bersedia menerima tekanan latihan seterusnya. Penyesuaian ini juga membolehkan otot membentuk tisu otot baru, dan jisim otot yang lebih besar semasa fasa pemulihan.

Petua untuk menghilangkan rasa sakit selepas bersenam

Walaupun tidak dapat dielakkan sepenuhnya, risiko kesakitan selepas bersenam dapat dikurangkan dengan melakukan senaman secara perlahan, memanaskan badan sebelum bersenam, dan meregangkan otot setelah bersenam. Berikut adalah petua untuk menghilangkan rasa sakit selepas bersenam yang boleh anda lakukan:

1. Menyejukkan

mengikut Majlis Sukan Amerika , menyejukkan badan selepas bersenam dapat mencegah kecederaan dan melegakan kesakitan selepas bersenam. Ini kerana penyejukan dapat meningkatkan aliran darah, menggantikan sel otot yang rosak, dan mempercepat penyembuhan tisu otot. Untuk menyejukkan badan, anda boleh memulakan dengan gerakan sederhana seperti berjalan, meregangkan, dan lain-lain selama 3-5 minit selepas bersenam. (Baca juga: Harus Tahu, Kepentingan Memanaskan badan dan Menyejukkan badan dalam Sukan )

2. Pemampat Ais

Satu kajian melaporkan bahawa gabungan paket ais dan kompres panas berkesan dalam meningkatkan peredaran darah dan menyembuhkan otot yang cedera. Oleh itu, untuk mengatasi rasa sakit selepas bersenam, anda boleh menggunakan bungkus ais dan kompres panas selama 15 minit secara bergantian. Ulangi beberapa kali sehingga anda berasa lebih baik.

3. Sapukan Balsam

Anda boleh menggunakan balsem untuk menghilangkan rasa sakit setelah bersenam. Cukup sapukan balsem pada otot yang sakit dan urut dengan lembut. Walaupun sederhana, ini dapat meningkatkan aliran darah, mengurangkan ketegangan otot, dan mempercepat penyembuhan kesakitan.

4. Tukar Sukan

Seboleh-bolehnya, jangan memaksa diri anda untuk bersenam ketika sakit masih terasa. Kerana, mungkin rasa sakit muncul sebagai tanda bahawa latihan yang anda lakukan terlalu berat. Oleh itu, semasa fasa penyembuhan anda boleh menukar latihan yang biasa anda lakukan kepada senaman yang lebih ringan sehingga rasa sakit yang anda rasakan berkurang dan hilang.

Agar tidak panik, anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai pertolongan cemas untuk kekejangan otot. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. (Baca juga:5 Kesalahan Biasa Ketika Bersenam)