Kesihatan

Jenis Salap Ekzema untuk Merawat Kelainan Kulit

, Jakarta - Ekzema adalah masalah kulit yang biasa. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa gatal pada sensasi terbakar pada kulit. Walaupun begitu, eksim cenderung mudah dirawat dan terdapat banyak jenis ubat yang boleh digunakan untuk mengubatinya. Rawatan bertujuan untuk mengawal gatal, mengurangkan sensasi terbakar dan mencegah jangkitan.

Walaupun terdapat pelbagai jenis ubat yang tersedia untuk merawat eksim, rawatan bergantung pada usia anda, sejarah perubatan, seberapa parah gejala anda dan perkara lain. Secara amnya, rawatan eksim dilakukan dengan memberi ubat topikal. Jenis ubat berikut boleh digunakan untuk merawat eksim.

Baca juga: Aktiviti Harian Boleh Menjadi Penyebab Ekzema

Jenis Salap Ekzema

Rawatan topikal untuk eksim adalah ubat yang digunakan pada kulit (salep) untuk menguruskan gejala dan mengurangkan keradangan. Berikut adalah beberapa jenis salap yang boleh digunakan untuk merawat eksim:

1. Kortikosteroid

Salah satu ubat yang paling kerap diresepkan untuk semua jenis eksim adalah kortikosteroid topikal. Salap kortikosteroid dapat mengurangkan keradangan dan gatal-gatal sehingga kulit cepat sembuh. Kortikosteroid atau lebih sering disebut sebagai steroid adalah bahan semula jadi yang dibuat oleh tubuh kita untuk mengatur pertumbuhan dan fungsi imun. Salap steroid ini boleh digunakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Steroid topikal dikelaskan mengikut kekuatan atau kekuatannya, yang berkisar antara "super kuat" (gred 1), hingga "paling tidak kuat" (gred 7). Steroid hanya digunakan pada kawasan kulit yang terkena ekzema pada dos yang ditetapkan oleh doktor.

Kawasan atau jenis kulit tertentu, seperti wajah, alat kelamin, lipatan kulit, dan kawasan yang saling menggosok, seperti di bawah payudara, atau di antara punggung atau paha, adalah kawasan di mana ubat menyerap lebih banyak. Oleh itu, steroid harus digunakan di kawasan ini.

2. Inhibitor Calcineurin

Inhibitor calcineurin topikal (TCI) adalah ubat bukan steroid yang dapat mencegah gejala eksim, seperti kemerahan, gatal hingga radang. Terdapat dua jenis salap TCL yang dapat digunakan untuk merawat eksim, iaitu tacrolimus dan pimecrolimus. Tacrolimus boleh digunakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 2-15 tahun dengan dermatitis atopik sederhana hingga teruk. Pimecrolimus juga boleh digunakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, salap ini lebih bertujuan untuk dermatitis atopik ringan hingga sederhana.

Baca juga: Bolehkah Kulit kembali licin selepas terkena ekzema?

TCI dapat digunakan pada semua kawasan kulit yang terkena, termasuk kawasan kulit yang halus atau nipis seperti wajah, kelopak mata, alat kelamin, atau lipatan kulit. TCI dapat digunakan untuk waktu yang lama untuk mengawal gejala dan mengurangkan suar. Kesan sampingan yang biasa dengan TCI termasuk sensasi terbakar atau menyengat ringan ketika ubat pertama kali digunakan pada kulit.

3. Perencat PDE4

Phosphodiesterase 4 (PDE4) adalah enzim yang berfungsi dalam sel sistem imun untuk menghasilkan pelbagai sitokin. Sitokin adalah protein yang menyumbang kepada tindak balas imun badan. Apabila sitokin dianggap asing oleh tubuh, keradangan muncul yang dapat memicu perkembangan penyakit tertentu, termasuk dermatitis atopik. Nah, apabila PDE-4 yang menyekat pengeluaran beberapa sitokin dihambat, keradangan dapat diatasi.

Crisaborole adalah salap PDE4 yang dapat digunakan untuk merawat dermatitis atopik ringan hingga sederhana. Salap ini boleh digunakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak berumur 3 bulan ke atas. Sama dengan TCI, crisaborole boleh digunakan pada semua kawasan kulit yang terkena, termasuk kawasan kulit yang halus atau nipis seperti wajah, kelopak mata, alat kelamin atau lipatan kulit. Crisaborole dapat mengurangkan tanda dan gejala dermatitis atopik seperti gatal, kemerahan, lichenification (kulit menebal) atau keputihan.

Baca juga: Berikut adalah Langkah-Langkah yang Anda Boleh Lakukan untuk Mencegah Ekzema

Sekiranya anda menghidap eksim dan memerlukan ubat-ubatan di atas, belilah di kedai kesihatan . Tidak perlu bersusah payah pergi ke farmasi, membeli ubat, cukup klik dan pesanan akan dihantar ke tempat anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda meminta doktor melalui aplikasi Pertama, mengenai keselamatan dan penggunaan ubat, ya!

Rujukan:
Persatuan Ekzema Nasional. Diakses pada tahun 2021. Topik Preskripsi.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ekzema: Apakah Rawatan Terbaik untuk Anda ?.