Kesihatan

Tempat Terapung Terlihat? Makluman Floaters

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami masalah dengan penglihatan anda dan membuat mata anda merasa tidak selesa? Sebagai contoh, sejauh yang dapat dilihat oleh mata, objek kelihatan terapung. Sekiranya demikian, anda mungkin mempunyai mata pelampung.

Floaters berlaku di bahagian yang menyebabkan kemunculan objek kecil hingga besar yang kelihatan terapung. Ukuran bayang-bayang yang kelihatan berbeza-beza, dari yang terkecil, seperti bintik hitam hingga tali seperti besar atau panjang. Keadaan ini sering berlaku setelah seseorang menatap sumber cahaya terang terlalu lama atau objek yang mempunyai dasar putih.

Biasanya, keadaan ini menjadi lebih mudah berlaku pada orang dewasa hingga usia tua. Faktor usia memang menjadi salah satu penyebab gangguan penglihatan. Peningkatan usia menyebabkan penurunan fungsi beberapa bahagian mata, seperti lensa dan kornea mata, retina, ke cairan yang disebut vitreous. Pada saat ini, cairan ini mengalami penurunan fungsi, karena ada kemungkinan munculnya sisa kotoran yang mengumpul dan mengapung. Kekotoran inilah yang muncul sebagai pelampung.

Punca dan Gejala Floaters

Sebagai tambahan kepada faktor usia, terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan floaters. Contohnya, kemalangan yang mencederakan mata, radang mata, jangkitan, komplikasi diabetes, migrain, dan air mata di retina. Untuk menjadikannya lebih jelas, berikut adalah perbincangan mengenai penyebab floaters pada seseorang:

1. Umur

Umur adalah salah satu faktor yang mencetuskan floaters, kerana seiring dengan usia keadaan organ mata akan berubah. Seperti yang telah dijelaskan, cecair vitreous, yang lentur dan berfungsi untuk melindungi bola mata, mulai kehilangan keanjalannya.

Akibatnya, keadaan ini menyebabkan vitreus mengecut dan beberapa bahagian dalam bola mata akan tertarik. Kemudian, akan mulai muncul sisa-sisa kotoran yang dilepaskan dan akhirnya menyekat jalan penglihatan.

2. Pendarahan Mata

Kemalangan dan beberapa sebab lain juga boleh mencetuskan kemunculan floaters. Keadaan ini juga boleh timbul kerana pendarahan pada vitreous. Boleh disebabkan oleh trauma langsung pada mata atau kelainan pada saluran darah di mata.

Selain pendarahan, keradangan yang terjadi di bahagian belakang mata juga dapat memicu floaters di mana keadaan ini disebut sebagai uveitis posterior . Uveitis posterior Ia berlaku apabila lapisan uvea (lapisan di bahagian belakang bola mata) menjadi meradang akibat jangkitan.

3. Air mata Retina

Floaters boleh muncul di mata yang rosak, terutama di retina. Kerosakan yang boleh berlaku dalam bentuk retina robek yang menyebabkan lapisan retina ditarik. Sekiranya anda mengalami gangguan ini, anda harus segera menghubungi doktor kerana air mata yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan bahaya. Salah satunya adalah buta.

Secara amnya, floaters tidak menunjukkan simptom tertentu seperti sakit. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh mengganggu penglihatan secara berlebihan. Gejala floaters yang muncul juga tidak berbahaya, seperti munculnya bintik-bintik kecil atau garis seperti bayang-bayang tali di mata, dan ia berterusan berikutan aliran penglihatan untuk sementara waktu.

Namun, jika gejala yang muncul semakin teruk dan tidak membaik, segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan. Sekiranya anda ragu-ragu dan memerlukan nasihat, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk menjaga kesihatan dan maklumat mengenai gangguan penyakit dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Suka Main Alat? Lihatlah bagaimana menjaga kesihatan mata ini
  • Bilakah Masa yang tepat untuk menjalani pemeriksaan mata anak?
  • Mata Merah, Adakah Ia Perlu Diubati