Kesihatan

Apa itu Hepatitis Autoimun?

Jakarta - Penyakit autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh, alias kekebalan tubuh, berubah menjadi bahagian tubuh yang sihat. Terdapat beberapa jenis penyakit autoimun, salah satunya adalah hepatitis. Pada dasarnya, sistem imun berfungsi sebagai perisai untuk melindungi tubuh daripada serangan virus, bakteria, dan patogen lain. Namun, dalam beberapa kes, ada kalanya sistem kekebalan tubuh ini benar-benar menyerang tubuh anda sendiri.

Hepatitis autoimun adalah penyakit kronik dan tidak boleh diabaikan. Penyakit ini berlaku kerana sistem kekebalan tubuh menyerang sel hati, menyebabkan hepatitis atau keradangan dan pembengkakan hati. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, penyakit ini boleh menyebabkan pengerasan dan kegagalan hati. Berita buruk, walaupun tidak menular, penyakit ini juga tidak dapat dicegah.

Baca juga: Berhati-hati dengan hepatitis C berjangkit

Gejala Hepatitis Autoimun

Hepatitis adalah akibat kerosakan hati yang kebanyakannya disebabkan oleh pengambilan alkohol dan virus yang berlebihan. Beberapa jenis hepatitis memang boleh berlanjutan tanpa menyebabkan masalah serius, tetapi ada juga yang dapat bertahan lama sehingga menyebabkan serangkaian masalah kesihatan yang lain. Selain dua penyebab di atas, hepatitis juga dapat disebabkan oleh penyakit autoimun, keadaan ini disebut hepatitis autoimun.

Penyakit ini berlaku apabila sistem ketahanan badan menyerang sel hati. Nah, inilah yang menyebabkan hepatitis atau radang hati. Hepatitis autoimun adalah penyakit serius yang boleh menyebabkan kegagalan hati jika tidak dirawat dengan baik. Tetapi perlu diingat, penyakit ini tidak sewenang-wenangnya dapat menyerang sesiapa pun.

Baca juga: Agar tidak salah, kenali 5 gejala hepatitis sejak usia dini

Walau bagaimanapun, wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada lelaki. Hepatitis autoimun juga dikatakan cenderung menyerang orang berusia antara 15 hingga 40 tahun. Agar penyakit ini tidak berkembang, anda harus mengetahui gejala yang biasanya dialami oleh orang dengan hepatitis autoimun, termasuk:

- Ruam.

- Gatal.

- Pening dan muntah.

- Air kencing berwarna gelap.

- Habis.

- Sakit sendi.

- Hilang selera makan.

- Ketidakselesaan perut.

- Hati membesar.

- Menguning kulit dan putih bola mata.

- Tidak ada haid.

Bagaimana merawatnya?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat dan mengatasi gejala hepatitis autoimun. Ubat diambil untuk melambatkan sistem imun yang terlalu aktif, misalnya, menggunakan kortikosteroid yang disebut prednisone. Jika dirawat dengan baik, hepatitis autoimun akan hilang, tetapi masih ada peluang untuk muncul kembali. Oleh itu, dalam beberapa kes, rawatan sepanjang hayat mungkin diperlukan pada orang dengan hepatitis autoimun.

Sekiranya rawatan di atas menyebabkan kesan sampingan yang teruk, mungkin rawatan itu dapat dibantu dengan ubat-ubatan imunosupresif yang lain suka Azathioprine (Azasan, Imuran) dan 6-mercaptopurine. Orang dengan hepatitis autoimun yang mengalami kegagalan hati mungkin memerlukan pemindahan hati.

Baca juga: Selalunya Tanpa Disedari, Ini adalah Gejala Hepatitis A yang Perlu Anda Ketahui

Ada keluhan kesihatan, terutama di hati? Jangan ragu untuk menghubungi pakar untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di Stor aplikasi dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis Autoimun Mempersiapkan Janji Temu Anda.
Institut Nasional untuk Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis autoimun.