Kesihatan

Lama-kelamaan Main Gadget Boleh Membuat Blepharitis, Benarkah?

Jakarta - Blepharitis adalah radang pada kelopak mata yang menjadikannya bengkak dan merah. Penyakit ini berlaku apabila kelenjar minyak kecil di dekat pangkal bulu mata menjadi tersumbat, menyebabkan kerengsaan. Blepharitis tidak disebabkan oleh bermain alat terlalu lama. Blepharitis disebabkan oleh reaksi alergi dari penggunaan produk kosmetik, kesan sampingan penggunaan ubat, jangkitan bakteria, habuk atau zarah asap, kelainan pada kelenjar minyak, dan adanya kelemumur atau kutu pada bulu mata.

Baca juga: Kesan Cahaya Biru pada Alat yang Mengganggu Kesihatan

Blepharitis Selalunya Berlaku di Kedua Mata

Walaupun begitu, gejala-gejala blepharitis yang timbul cenderung menjadi lebih teruk pada satu kelopak mata dan bertambah buruk pada waktu pagi. Anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor jika kelopak mata gatal, mata merah, kelopak mata melekit, mata sensitif terhadap cahaya, pertumbuhan bulu mata yang tidak normal, sering berkelip mata, kulit mengelupas di sekitar mata, penglihatan kabur, mata kasar, bulu mata kehilangan, dan ada sensasi terbakar atau menyengat di mata.

Blepharitis boleh berlaku di bahagian dalam (blepharitis posterior) atau di luar bahagian depan (blepharitis anterior) di mana bulu mata melekat. Pada blepharitis posterior, jangkitan dipicu oleh kelainan kelenjar minyak yang terletak di bahagian dalam kelopak mata dan gangguan kulit seperti dermatitis seborrheic. Manakala pada blepharitis anterior, jangkitan dipicu oleh bakteria Staphylococcus dan kelemumur di kulit kepala.

Rawatan untuk Mengubati Gejala Blefariti

1. Pengambilan Ubat Kortikosteroid

Dalam bentuk titisan mata atau salap kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan pada mata. Air mata buatan boleh diresepkan untuk mengurangkan kerengsaan dari mata kering

2. Ambil Antibiotik

Diberikan kepada penderita blepharitis kerana jangkitan bakteria. Doktor boleh memberikan antibiotik dalam bentuk oral, salap, atau titisan mata. Selain kesan sampingan seperti muntah, cirit-birit, dan sakit perut, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan antibiotik, termasuk:

  • Jangan memakai kanta lekap jika anda menggunakan antibiotik dalam bentuk salap atau titisan mata.

  • Tidak perlu risau jika ada sensasi terbakar setelah menggunakan salap antibiotik. Walau bagaimanapun, jika kesan sampingan ini bertahan lama, segera berjumpa doktor.

  • Pengambilan antibiotik oral menjadikan mata penderita blepharitis sensitif terhadap cahaya matahari. Elakkan aktiviti luar semasa mengambil antibiotik oral atau memakai kacamata pelindung.

  • Antibiotik oral tidak disyorkan untuk orang dengan blepharitis yang sedang hamil atau menyusu. Sebabnya adalah kerana antibiotik oral boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin dan bayi.

  • Kesan sampingan antibiotik adalah muntah, cirit-birit, dan sakit perut.

3.Tingkatkan Pengambilan Asid Lemak Omega-3

Asid lemak omega-3 membantu dengan gejala blepharitis. Anda boleh mendapatkan pengambilan ini dengan memakan sardin, tuna, salmon, kacang soya dan produk olahannya, biji-bijian, dan sayur-sayuran hijau.

4. Kompres mata dengan air suam

Anda boleh melakukannya selama satu minit. Untuk tetap hangat, sesekali lembapkan kain dengan air suam. Kompres mata bukan sahaja dapat membantu mengatasi gejala-gejala blepharitis, tetapi juga melembutkan kerak dan mencegah deposit minyak pada kelopak mata.

Inilah Cara Mencegah Blepharitis

  • Cuci muka dengan kerap. Tanggalkan alat solek sebelum tidur sehingga bersih. Sisa solekan di wajah meningkatkan risiko jangkitan blepharitis.

  • Basuh tangan anda dengan sabun hingga bersih sebelum menyentuh wajah anda, termasuk ketika anda ingin menggunakannya alat solek atau penjagaan kulit .

  • Gunakan syampu khas jika anda mengalami kelemumur.

  • Elakkan tempat berdebu dan sentiasa melindungi mata anda jika anda berada di tempat yang berdebu.

  • Jangan terlalu kerap menggosok mata dan sentiasa merehatkan mata.

Baca juga: Hati-hati dengan Perubahan Mata, Kenali Tanda-Tanda!

Itulah fakta mengenai blepharitis yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan mata, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, segera muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play!