Kesihatan

Terapkan Tabiat Ini untuk Mencegah Rongga

Jakarta - Mempunyai rongga pasti akan membuatkan penderita merasa tidak selesa. Kesakitan sahaja boleh mengganggu aktiviti harian anda. Sekiranya ia berlaku dengan intensiti yang teruk, rasa sakit dapat membuat anda tidak dapat bergerak. Masalah pergigian ini berpunca daripada sering melakukan kebiasaan buruk.

Namun, masih banyak orang yang memandang rendah masalah rongga, sehingga akhirnya gigi merosot dan akhirnya gigi tersebut diekstraksi. Sudah tentu, mencegah berlakunya masalah ini lebih mudah dan lebih baik, daripada anda perlu mengeluarkan wang tambahan untuk berjumpa doktor gigi. Berikut adalah beberapa tabiat yang dapat mengelakkan berlakunya rongga.

Baca juga: Ketahui 5 Masalah Kesihatan Pergigian Yang Sering Muncul

Tabiat Baik yang Membantu Mencegah Rongga

Sakit gigi dan rongga harus diatasi dengan segera. Walau bagaimanapun, sering kali anda malas untuk pergi ke doktor gigi, sehingga membiarkan rongga bertambah buruk. Ternyata, selain tabiat buruk yang menyebabkan berlakunya rongga, ada juga tabiat baik yang dapat membantu anda menghindari masalah gigi dan mulut ini. Ada apa-apa?

1. Gosok Gigi Secara Berkala

Gosok gigi dengan kerap adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan berlakunya rongga. Peraturannya jelas, gosok gigi dua kali sehari, setelah makan dan sebelum tidur. Jangan lupa bahawa anda tidak ingin mendapat rongga, kerana sisa makanan yang anda makan akan tinggal di antara gigi dan gusi anda, yang boleh menyebabkan berlubang.

2. Penggunaan Chewing Gum

Gula-gula getah memang mengundang sensasi yang berbeza ketika anda menikmatinya. Namun, ternyata ada faedah lain di sebalik sensasi permen karet yang unik, iaitu membantu membersihkan gigi dari serpihan makanan, sehingga mencegah berlakunya rongga. Meski begitu, pastikan permen karet yang anda pilih bebas gula, ya, kerana gula-gula yang mengandungi pemanis masih harus anda bersihkan dengan menggosok gigi.

Baca juga: Rongga Gigi Kanak-kanak, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

3. Meningkatkan Penggunaan Air

Tidak ada keraguan tentang manfaat air untuk kesihatan tubuh. Namun, siapa sangka bahawa air juga membantu menjaga kesihatan mulut dan gigi? Air dapat membantu membersihkan sisa makanan yang masih ada di gigi, sehingga rongga dapat dicegah. Terutama jika anda baru sahaja minum minuman ringan atau jus buah, penting untuk membersihkan mulut dengan air.

4. Penggunaan Teh Hijau dan Teh Hitam

Adakah anda suka minum teh hijau atau teh hitam? Nampaknya, kedua-duanya baik untuk mencegah rongga, kamu tahu ! Kedua-dua teh ini mengandung fluorida semula jadi yang bertanggung jawab untuk menjaga enamel gigi, serta polifenol yang dapat membantu melindungi gigi dengan mencegah pembentukan plak pada gigi, sehingga rongga dapat dielakkan.

5. Penggunaan Buah dan Sayuran

Apa kaitan penggunaan buah dan sayur dengan rongga? Mungkin, anda tidak tahu bahawa serat yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran juga berperanan menjaga kesihatan gigi. Tidak hanya baik untuk pencernaan, makan banyak buah dan sayur akan meningkatkan pengeluaran air liur yang kaya dengan fosfat dan kalsium, jadi baik untuk mencegah rongga.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara rongga, karies, dan tartar

Itu adalah beberapa langkah untuk mengelakkan rongga dengan cara yang mudah. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah ini, anda disarankan untuk melakukan pemeriksaan rutin dengan doktor gigi di hospital terdekat setiap enam bulan. Melakukan pemeriksaan berkala dapat mengesan masalah pada gigi anda, sehingga masalah dapat diatasi seawal mungkin, dengan cara yang betul.

Rujukan:
Jabatan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mencegah Penyakit Gigi dan Mulut.
TERDAPAT. Diakses pada tahun 2021. Chewing Gum.
Mulut Sihat. Diakses pada tahun 2021. 4 Alasan Air adalah Minuman Terbaik untuk Gigi Anda.