Kesihatan

Berkembang misai dan janggut pada wanita, Inilah Sebabnya

Jakarta - misai dan janggut adalah perkara biasa yang tumbuh di wajah lelaki. Namun, bagaimana jika rambut halus dimiliki oleh wanita? Ia mungkin tidak biasa atau aneh. Jangan salah, sebenarnya ada keadaan yang boleh menyebabkan rambut halus tumbuh di kawasan misai dan janggut di wajah wanita, yang dikenal sebagai hirsutisme. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab keadaan ini, termasuk tahap hormon androgen (testosteron) yang berlebihan di dalam badan.

Seperti baru-baru ini viral di media sosial Tiktok. Seorang wanita memuat naik video yang menunjukkan keadaannya, yang tumbuh misai dan janggut di wajahnya. Melalui video yang dimuat naik, wanita itu mengakui bahawa dia telah melakukan pemeriksaan dan dinyatakan mempunyai tahap androgen yang berlebihan (hormon lelaki). Hormon ini berperanan merangsang pertumbuhan rambut di dalam badan. Untuk menjadi lebih jelas, lihat perbincangan mengenai menanam janggut dan misai pada wanita dan pelbagai penyebabnya di sini!

Baca juga: Hati-hati, Berkumis Berkumis di Wajah Wanita Tanda-tanda Hirsutisme

Punca Berkembangnya misai dan janggut pada wanita

Biasanya, rambut tebal di kawasan muka tumbuh pada lelaki, iaitu misai dan janggut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan wanita juga mengalami perkara ini. Salah satu faktor yang boleh menyebabkan wanita mempunyai rambut lebih banyak adalah genetik atau keturunan. Dengan kata lain, seorang wanita berisiko mengalami banyak rambut jika ada ahli keluarga, seperti ibu atau saudara perempuan yang mempunyai keadaan yang sama.

Selain keturunan, misai dan janggut yang tumbuh pada wanita juga boleh disebabkan oleh tahap hormon androgen yang tinggi di dalam badan. Hormon androgen atau testosteron juga dikenali sebagai hormon lelaki, kerana biasanya jumlah hormon ini lebih banyak pada lelaki dan hanya dalam jumlah kecil dalam tubuh wanita. Dalam beberapa keadaan, wanita mungkin mempunyai lebih banyak hormon androgen di dalam badan mereka. Beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini termasuk:

  • PCOS

Salah satu penyebab ketidakseimbangan hormon dalam tubuh wanita adalah sindrom ovarium polikistik alias sindrom ovarium polikistik (PCOS). Gangguan hormon ini mempunyai beberapa gejala, salah satunya tumbuh rambut pada bahagian badan tertentu.

  • Sindrom Cushing

Menumbuhkan misai dan janggut pada wanita juga boleh disebabkan oleh sindrom Cushing. Keadaan ini berlaku apabila tubuh wanita menghasilkan terlalu banyak hormon stres kortisol.

  • Ketumbuhan

Nampaknya, pertumbuhan rambut yang berlebihan pada wanita juga disebabkan oleh tumor. Keadaan ini boleh berlaku kerana adanya tumor di ovari atau di kelenjar adrenal.

Baca juga: Wanita dengan misai Mengalami Gangguan Hormon?

  • Acromegali

Acromegaly juga boleh menjadi penyebab kumis dan janggut tumbuh pada wanita. Acromegaly adalah keadaan apabila tubuh menghasilkan hormon pertumbuhan yang terlalu banyak.

  • Kesan Sampingan Dadah

Mungkin, pertumbuhan misai dan janggut pada wanita terjadi kerana kesan sampingan ubat. Terdapat beberapa jenis ubat yang dianggap mencetuskan keadaan ini, seperti kortikosteroid, ubat yang mengandungi hormon testosteron (minoxidil), ubat untuk merawat endometriosis (danokrin), ubat antikonvulsan fenitoin, dan siklosporin.

Oleh kerana pertumbuhan misai dan janggut pada wanita disebabkan oleh banyak faktor, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang menyebabkannya. Dengan cara itu, doktor juga dapat mengetahui jenis rawatan apa yang dapat dilakukan untuk mengawal pertumbuhan rambut di wajah wanita.

Baca juga: Pertumbuhan Rambut yang Berlebihan, Ketahui Fakta Hirsutisme pada Wanita

Sentiasa jaga kesihatan badan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil multivitamin tambahan jika diperlukan. Untuk mempermudah, berbelanja multivitamin dan produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Pertumbuhan rambut yang berlebihan (hirsutism).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hirsutisme.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Pertumbuhan Rambut yang berlebihan (Hirsutism).
detik.com. Diakses pada tahun 2021. Viral di Tiktok, Wanita Cantik Ini Mengisahkan Permulaan Memiliki Janggut misai.