Kesihatan

5 Sebab Mengapa Orang Tua Mesti Mempunyai Hubungan intim

Jakarta - Siapa kata seks hanya untuk usia produktif? Sebenarnya, orang yang berumur lebih dari 60 tahun atau yang sering dipanggil orang tua masih perlu melakukan hubungan seks. kamu tahu . Sebenarnya, seks adalah salah satu aktiviti yang dilakukan oleh warga tua untuk menjaga hubungan agar tidak membosankan dan harmoni. Walaupun, tentu saja, irama persetubuhan untuk orang tua dan muda tidak sama.

Hasil tinjauan yang dilakukan oleh Michigan University membuktikan bahawa sebanyak 40 peratus warga tua yang tinggal di Amerika Syarikat masih melakukan hubungan seks secara berkala. Sebilangan responden juga mengakui bahawa melakukan hubungan seks pada usia tua masih penting untuk menjaga kualiti hubungan yang mereka jalani.

Kepentingan Hubungan intim untuk Warga Emas

Lalu, mengapa seks masih penting untuk orang tua? Berikut adalah beberapa sebab perubatan:

  1. Umur Bukan Penghalang untuk Mempunyai Hubungan intim

Rachel Needle, seorang psikiatri dari Pusat Kesihatan Perkahwinan dan Seksual mengatakan bahawa apabila seseorang semakin tua, hubungan intim dapat menjadi lebih bersemangat. Ini menunjukkan bahawa usia bukanlah penghalang bagi pasangan untuk melakukan hubungan seks. Malah, kajian juga menunjukkan bahawa hubungan intim yang dilakukan oleh warga tua sebenarnya lebih berkualiti berbanding pasangan yang masih berumur produktif.

  1. Wanita tidak perlu takut hamil

Wanita yang lebih tua cenderung takut hamil lagi ketika melakukan hubungan seks. Tidak menghairankan, kerana kehamilan pada usia lebih dari 40 tahun mempunyai risiko tinggi, baik untuk ibu dan janin. Belum lagi kebimbangan mengenai menopaus atau tidak lagi mengalami masa subur. Namun, ini tidak perlu menjadi penghalang, kerana tepatnya dengan menopaus, wanita tua boleh terus melakukan hubungan seks tanpa rasa takut untuk hamil.

Baca juga: 7 Cara Mencegah Demensia Senil pada orang tua

  1. Menurunkan Risiko Pelbagai Penyakit Berbahaya

Nampaknya, melakukan hubungan seks untuk orang tua mempunyai pelbagai faedah kesihatan. Satu kajian membuktikan bahawa terus melakukan hubungan seks akan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari pada orang tua. Di samping itu, tahap tekanan orang tua yang masih melakukan hubungan seksual lebih rendah daripada pasangan yang tidak.

  1. Menjadikan Tidur Lebih Tenang

Apabila mencapai klimaks, tubuh akan mengeluarkan hormon oksitosin yang berfungsi menyebabkan kelonggaran dan mengantuk. Keadaan ini menjadikan pasangan akan mendapat tidur yang lebih nyenyak setelah melakukan hubungan seks. Tidur yang nyenyak akan menjadikan tekanan darah dan berat badan lebih stabil, dan mengurangkan kegelisahan dan kemurungan.

  1. Keyakinan Juga Meningkat

Sebenarnya, warga tua yang tidak lagi melakukan hubungan seks dengan pasangan mereka mengakui bahawa mereka tidak lagi yakin. Sebenarnya, dengan melakukan hubungan seksual, keyakinan diri akan meningkat. Sekurang-kurangnya inilah yang dikatakan oleh kajian University of Texas. Malah pakar seks Britain, Gina Ogden, Ph.D mengatakan bahawa bukan hanya bermula dengan tarikan dan cinta, hubungan intim yang berkualiti tinggi juga memerlukan keyakinan.

Baca juga: Ketahui Penyakit Kaki yang Biasa pada Warga Emas

Itulah beberapa sebab mengapa orang tua masih harus melakukan hubungan seks walaupun mereka tidak lagi muda. Namun, jangan lupa untuk mengekalkan stamina dan daya tahan dengan memakan makanan berkhasiat dan pengambilan vitamin. Untuk memudahkan pembelian, anda boleh menggunakan aplikasi . Perkhidmatan Farmasi Penghantaran akan membantu memberikan vitamin yang dipesan hanya dalam satu jam. Jadi, cepatlah muat turun permohonan di telefon anda, ya!