Kesihatan

Inilah Cara Menghilangkan Stye Dengan Cepat

Jakarta - Banyak yang mengatakan bahawa stye terjadi kerana sering mengintip orang di bilik mandi. Sebenarnya, stye bukanlah "karma" yang timbul kerana kebiasaan mengintip. Istilah perubatan untuk stye adalah hordeolum, yang merupakan keadaan yang dicirikan oleh penampilan nodul seperti jerawat di tepi kelopak mata. Sebilangan besar kes stye muncul di satu mata, disertai dengan rasa sakit dan bengkak pada mata yang dijangkiti.

Baca juga: Berikut adalah 5 Fakta Penting Mengenai Gaya

Gaya jarang memerlukan perhatian perubatan kerana biasanya hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana risiko komplikasi masih ada. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya pewarna tidak bertambah baik selepas dua hari atau bengkak pada mata merebak ke bahagian muka yang lain.

Pertama Ketahui Punca Gaya

Penyebab stye adalah jangkitan pada akar bulu mata, kelenjar peluh, dan kelenjar peluh oleh bakteria staphylococcal. Sebenarnya bakteria staphylococcal boleh hidup pada kulit manusia tanpa menyebabkan penyakit.

Risiko stye akan timbul sekiranya anda menyentuh mata anda dengan tangan yang kotor. Tabiat lain termasuk memakai kosmetik yang sudah habis masa berlakunya, tidak membersihkan kosmetik ketika tidur, memakai kanta lekap yang tidak steril, atau mengalami keradangan pada kelopak mata (blepharitis).

Inilah Cara Merawat Gaya

Stye sembuh dalam masa sekitar 7-20 hari, ditandai dengan pecahnya benjolan dan keluarnya nanah. Walaupun begitu, anda tidak digalakkan memerah benjolan untuk mempercepat proses penyembuhan. Kebiasaan ini berpotensi menyebabkan keradangan dan mencetuskan penyebaran jangkitan bakteria. Lebih baik menunggu ketulan pecah secara semula jadi.

Terdapat beberapa langkah untuk mengurangkan rasa tidak selesa dari pewarna, termasuk:

  • jaga kebersihan mata iaitu dengan mengelakkan penggunaan kosmetik dan kanta lekap sehingga pewarna dinyatakan sembuh.

  • Kompres hangat selama 5-10 minit, sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kesakitan dan penyembuhan yang cepat.

  • Mengambil analgesik atau penghilang rasa sakit sekiranya perlu.

Sekiranya kaedah di atas tidak menjadikan stye sembuh, segera berjumpa doktor. Biasanya doktor membantu menguras nanah sehingga tekanan di mata dapat dikurangkan. Walaupun jarang berlaku, penggunaan antibiotik mungkin dianjurkan, terutama bagi orang yang mempunyai stye yang mempunyai tumor pada kelopak mata (chalazion) atau jangkitan pada tisu di sekitar mata (selulitis preseptal).

Baca juga: Anak Mempunyai Perut, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

Cara Mencegah Gaya

Salah satu cara untuk mencegah pewarnaan adalah dengan menjaga kebersihan mata, termasuk:

  • Elakkan menggosok mata , terutamanya apabila tangan kotor. Kebiasaan ini bukan hanya memicu kerengsaan, tetapi juga meningkatkan risiko memindahkan bakteria ke mata. Lindungi mata anda dengan mencuci tangan dengan sabun sebelum menyentuh mata dan wajah anda.

  • Gunakan kanta lekap dalam keadaan bersih. Basuh dan sterilkannya sebelum menggunakan kanta lekap dan pastikan anda mencuci tangan anda dengan sabun sebelum meletakkannya.

  • Elakkan kosmetik yang telah luput periksa had penggunaan kosmetik untuk mengelakkan kegatalan dan kerengsaan kulit yang lain. Juga pastikan sentiasa membersihkan kosmetik dengan teliti sebelum tidur, termasuk kawasan mata.

Baca juga: Ini adalah Petua Mudah untuk Mencegah Gaya

Itulah cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan pewarna. Sekiranya tiba-tiba benjolan muncul di mata, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!