Kesihatan

Rongga Gigi Kanak-kanak, Ini adalah Pengendalian Yang Betul

Jakarta - Rongga adalah keluhan yang biasa terjadi pada anak-anak, kerana kerap memakan makanan manis (seperti gula-gula, gula-gula kapas, ais krim, susu) dan lupa untuk menggosok gigi. Gejala termasuk sakit pada gigi (termasuk menjadi lebih sensitif), rongga pada gigi, dan bahagian gigi yang berubah menjadi putih, coklat, atau hitam. Tidak menghairankan bahawa pada kanak-kanak, rongga menjadikannya rewel dan mengurangkan selera makan.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Rongga?

Apa yang Menyebabkan Gigi Hilang pada Kanak-kanak?

Permukaan gigi biasanya ditutup dengan plak. Sekiranya si kecil mempunyai kebiasaan menyikat yang jarang, bakteria anak berkumpul di plak gigi dan menghasilkan asid yang dapat menghakis mineral dari permukaan gigi (disebut enamel).

Sebaliknya, air liur (dikenali sebagai air liur) yang terdiri daripada kalsium dan fosfat berfungsi untuk meneutralkan dan mencegah asid ini membuang mineral gigi. Namun, air liur memerlukan masa yang lama untuk menjalankan tugasnya. Oleh itu, jika anak anda terus memakan makanan manis, air liur tidak dapat menjalankan tugasnya dengan optimum.

Apakah kesannya? Mineral di permukaan gigi semakin berkurang, ditandai dengan munculnya bintik-bintik putih pada gigi. Sekiranya mineral yang hilang tidak diganti (misalnya dengan menggunakan ubat gigi fluorida), permukaan gigi menjadi lemah dan runtuh, membentuk rongga pada gigi.

Baca juga: Adakah kesan kesihatan gigi terhadap kecerdasan kanak-kanak?

Bagaimana Merawat Rongga pada Kanak-kanak?

Rawatan untuk rongga disesuaikan dengan gejala, usia, keparahan, dan keadaan kesihatan anak anda. Secara umum, rongga pada kanak-kanak dirawat dengan tampalan gigi. Jenis tambalan berikut digunakan untuk merawat rongga pada kanak-kanak, iaitu:

  • amalgam, sejenis pengisian gigi yang diperbuat daripada campuran perak, plumbum, tembaga, dan merkuri. Biasanya pengisian jenis ini digunakan untuk memperbaiki geraham belakang.

  • komposit resin. Alat pergigian jenis ini diperbuat daripada campuran kaca halus dan zarah plastik silikon dioksida. Doktor membuat dan menghantar kesan kerangka gigi ke makmal terlebih dahulu, tujuannya adalah untuk membuat kandungan kesan gigi yang berlubang atau rosak.

  • Emas kuning. Tambalan gigi yang diperbuat daripada aloi emas dicampur dengan logam. Isian ini dapat menahan kekuatan mengunyah makanan yang keras dan tebal teksturnya.

  • Logam dan porselin. Kedua-dua bahan ini digunakan untuk memperbaiki semua bahagian gigi, termasuk untuk prosedur venir gigi, implan, dan pendakap gigi.

Selain mengisi gigi, diet anak anda perlu dipertimbangkan agar rongga tidak bertambah buruk. Elakkan makanan yang mencetuskan rongga, terutama makanan yang mengandungi gula. Pastikan juga anak anda menggosok gigi dengan kerap, sekurang-kurangnya dua kali sehari, untuk memastikan giginya bersih dan sihat. Bawa anak kecil anda ke doktor gigi setiap enam bulan untuk mengesan masalah pergigian lebih awal.

Baca juga: 3 perkara untuk mengelakkan rongga pada gigi anak anda

Itulah cara mengatasi rongga pada kanak-kanak. Sekiranya anak anda mempunyai keadaan yang serupa, jangan ragu untuk membawanya ke doktor gigi. Tanpa perlu berbaris, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital pilihan di sini. Anda juga boleh bertanya dan menjawab doktor gigi dengan muat turun permohonan .