Kesihatan

Hati-hati, pendaki gunung lebih berisiko mengalami psikosis

Jakarta - Dari pelbagai jenis gangguan mental, psikosis adalah salah satu masalah yang mesti diperhatikan. Menurut pakar, psikosis adalah keadaan di mana penghidapnya mengalami kesukaran untuk membezakan antara realiti dan khayalan. Orang dengan psikosis biasanya mengalami gejala dalam bentuk khayalan atau khayalan dan halusinasi. Contohnya, orang yang mengalami gangguan mental dapat mendengar orang bercakap, walaupun tidak.

Menurut pakar, psikosis adalah pencetus kepada banyak penyakit mental mulai dari skizofrenia, kemurungan, gangguan skizoaffective, dan bipolar. Oleh itu, penyakit ini lebih kerap berlaku pada orang dengan skizofrenia, bipolar, dan beberapa gangguan keperibadian.

Malangnya, sehingga kini penyebab gangguan mental ini tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar mengesyaki bahawa pola tidur yang buruk, penggunaan alkohol atau ganja, dan trauma kehilangan orang yang disayangi boleh mencetuskan gangguan mental ini.

Namun, selain perkara di atas, ada perkara lain yang boleh meningkatkan risiko menghidap penyakit mental ini. Pakar mengatakan bahawa mendaki gunung juga boleh menjadi faktor pencetus. Lalu, bagaimana aktiviti ini menyukarkan seseorang membezakan antara realiti dan fantasi?

Halusinasi Kerana Ketinggian Ekstrem?

Mendaki gunung memang merupakan aktiviti yang mencabar dan menyeronokkan bagi sesetengah orang. Terutama ketika gunung yang didaki menyimpan keindahan yang luar biasa. Gunung Everest, sebagai contoh. Tetapi di sebalik aktiviti mengepam adrenalin ini, ada masalah mental yang secara diam-diam menghantui. Sebenarnya, ia sebenarnya boleh menyebabkan pendaki menjadi gila sebenarnya.

Ini berdasarkan hasil kajian oleh pasukan Penyelidikan Eurac di Itali dan Universiti Perubatan Innsbruck di Austria dalam jurnal Perubatan Psikologi . "Pergunungan sangat indah, tetapi kami tidak menyangka dapat membuat kita gila," kata penulis kajian dan ketua Institut Perubatan Kecemasan Gunung di Eurac Research, Bolzano, Itali. Sains Langsung.

Hasil kajian pakar mendapati bahawa mendaki gunung dengan ketinggian yang melampau (contohnya Everest) boleh menyebabkan gangguan mental, terutama psikosis. Pakar mempunyai nama sendiri untuk keadaan ini, iaitu psikosis ketinggian tinggi terpencil.

Kekurangan Oksigen Boleh Mencetuskannya

Sebelum kajian ini, para pakar mengesyaki bahawa gejala psikotik pendaki dianggap disebabkan oleh penyakit ketinggian ( penyakit ketinggian ) yang lebih biasa di kalangan pendaki. Contohnya, sakit kepala yang teruk, pening, dan ketidakseimbangan badan.

Menurut pakar, penyakit ketinggian Ini kerana badan kekurangan oksigen. Kerana tempat yang sangat tinggi, seperti gunung boleh menyebabkan hipoksia (kekurangan oksigen). Sebenarnya, ia boleh mencetuskan kemunculan cecair mematikan di paru-paru atau otak.

Ada kejadian menarik yang dapat anda lihat mengenai hubungan pendakian gunung dengan gangguan jiwa ini. Contohnya, kes Jeremy Windsor yang mengalami gangguan pelik ketika mendaki Everest pada tahun 2008. Ketika mencapai ketinggian 8.200 meter, dia memberitahu saya bahawa dia bertemu dengan seorang pendaki bernama Jimmy.

Singkat cerita, lelaki itu memberi sokongan kepada Jeremy dan mendorongnya untuk terus mendaki, bahkan berjalan bersama. Namun, Jimmy hilang tanpa jejak beberapa ketika kemudian.

Menurut pakar, apa yang berlaku pada Jeremy disebut "Third man syndrome" (sindrom orang ketiga). Sindrom ini dianggap sebagai sebahagian dari penyakit ketinggian yang menyebabkan pendaki berhalusinasi.

Ada keluhan atau gangguan mental? Jangan ragu untuk menghubungi doktor, anda boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Melihat yang Tidak Sebenar Boleh Menjadi Tanda Psikosis
  • Bukan Memiliki, Psikosis Membuat Orang Mendengar Perkara "Yang Tidak Terlihat"
  • Selalunya keliru, ini adalah perbezaan antara psikosis dan skizofrenia