Kesihatan

Adakah Telur Puyuh Menyebabkan Kolesterol?

, Jakarta - Telur puyuh adalah salah satu jenis telur yang paling popular. Tidak hanya enak dimakan segera setelah direbus, telur puyuh juga sering dimasukkan ke dalam beberapa menu makanan, seperti sup, mi dan sate. Kerana saiznya yang kecil, banyak orang dapat menggunakannya dalam jumlah besar dalam satu hidangan. Tetapi dia mengatakan, memakan telur puyuh kebanyakannya dapat meningkatkan kolesterol. Benarkah?

Kandungan Pemakanan Telur Puyuh

Telur puyuh sebenarnya merupakan sumber protein yang baik untuk tubuh. Satu hidangan telur puyuh, iaitu lima telur, mengandungi 6 gram protein dan 5 gram lemak. Oleh kerana jumlah protein dan lemaknya kecil, kandungan kalori yang terdapat dalam telur puyuh juga relatif kecil, iaitu hanya sekitar 71 kalori dalam satu hidangan. Tetapi sayangnya, telur puyuh mengandung lemak tepu yang cukup tinggi, iaitu sekitar 1.6 gram untuk setiap 5 telur. Jumlah ini lebih tinggi daripada telur ayam yang hanya mempunyai 1.5 gram lemak tepu. Kandungan kuning telur dalam telur puyuh yang lebih besar daripada putih telur juga disyaki menjadi penyebab tingginya kandungan lemak tepu di dalamnya. Kandungan lemak tepu ini dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam badan.

Kesan memakan telur puyuh

Sebenarnya, menurut pakar kesihatan, memakan telur puyuh tidak langsung membuat kolesterol jahat dan tekanan darah anda meningkat serta-merta. Ini kerana tubuh masih memerlukan kolesterol untuk menghasilkan hormon, sel, dan vitamin D. Ia adalah hati yang berperanan dalam mengawal kadar kolesterol dalam tubuh, sehingga tidak semua kandungan kolesterol telur puyuh diserap ke dalam kolesterol darah. Tubuh akan mengatur sehingga kolesterol yang masuk melalui makanan dapat digunakan untuk fungsi tubuh dan diubah menjadi kolesterol darah.

Sebagai tambahan, reaksi tubuh setiap orang terhadap makanan kolesterol tinggi boleh berbeza. Sebilangan orang dapat mengalami peningkatan kolesterol tinggi walaupun mereka hanya makan makanan kolesterol dalam jumlah kecil. Tetapi ada juga orang yang kadar kolesterolnya tidak banyak berubah setelah makan makanan kolesterol.

Walaupun begitu, telur puyuh termasuk dalam senarai makanan yang dapat meningkatkan kadar kolesterol darah. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menghadkan makan telur puyuh. Bagi anda yang berumur di bawah 25 tahun, pengambilan kolesterol masih diperlukan oleh tubuh, terutamanya semasa pertumbuhan. Tetapi bagi mereka yang berumur 25 tahun ke atas, terutama mereka yang sudah mempunyai kolesterol tinggi, anda harus menghadkannya dan jangan terlalu kerap memakan telur puyuh. Hidangan telur puyuh yang mengandungi 5 biji adalah jumlah yang berpatutan dan tidak akan memberi kesan buruk kepada kolesterol badan.

Untuk mengekalkan kadar kolesterol dalam badan, anda disarankan untuk makan makanan yang sihat, seperti gandum, kacang, makanan kedelai olahan seperti tempe, tahu, susu kedelai, dan buah-buahan yang baik untuk menurunkan kadar kolesterol, seperti epal, strawberi, anggur, dan oren ( Baca juga : Makan Malam Sihat untuk Penghidap Kolesterol). Selain mengamalkan diet yang sihat, olahraga teratur juga penting yang berguna untuk mencegah kolesterol meningkat. Sekarang, anda juga dapat memeriksa tahap kolesterol melalui aplikasi , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, anda pilih sahaja Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.