Kesihatan

Apa yang Menyebabkan Berpeluh Berlebihan di Muka?

, Jakarta - Apabila sistem saraf mengesan badan terlalu panas, ia akan bertindak balas dengan mengubah corak pernafasan dan aliran darah, yang menyebabkan seseorang berpeluh sebagai mekanisme penyejukan. Peluh boleh berlaku di mana-mana bahagian tubuh manusia. Walau bagaimanapun, peluh biasanya berlaku di ketiak, tangan, kaki, dan muka. Penyelidikan di Klinik Mayo menunjukkan bahawa berpeluh berlebihan atau hiperhidrosis wajah mempengaruhi kira-kira 2.8 peratus orang Amerika. Apa yang menyebabkan hiperhidrosis atau berpeluh berlebihan pada wajah?

Keturunan

Peluh wajah yang berlebihan dipengaruhi oleh genetik. Manusia mempunyai antara dua hingga empat juta kelenjar peluh di lapisan kulit. Jumlah kelenjar dan lokasinya secara langsung berkaitan dengan keturunan. Sekiranya seseorang menghidap hiperhidrosis wajah, kemungkinan ahli keluarga lain juga mempunyai sebilangan besar kelenjar peluh aktif di wajah dan kulit kepala.

Aktiviti Otak dan Saraf yang Tidak Teratur

Sistem saraf simpatik, adalah sistem saraf autonomi yang bertanggungjawab untuk "melindungi" badan dari bahaya dan memberi petunjuk kepada otak untuk berpeluh. Apabila saraf tidak berfungsi dengan baik kerana Syringomyelia atau gangguan neurologi lain, sistem saraf akan menghantar isyarat bercampur ke hipotalamus yang mengawal peluh, kelaparan, dan kelenjar dahaga, menyebabkan berpeluh berlebihan pada wajah. Begitu juga, emosi seperti kemurungan, tekanan dan kegelisahan, dapat mengubah aktiviti saraf di hipotalamus, menyebabkan kekeliruan dan menyebabkan kelenjar peluh terlalu banyak bekerja.

Obesiti

Orang yang berlebihan berat badan cenderung berpeluh lebih banyak. Ini kerana tubuh menyimpan lebihan mineral yang mesti dikeluarkan oleh kelenjar peluh. Semakin banyak lemak yang tersimpan di dalam badan, semakin banyak jumlah peluh muka yang berlebihan.

Senaman dan Panas yang berlebihan

Latihan, seperti berlari atau mengangkat beban berat, boleh menyebabkan badan menjadi terlalu panas, menyebabkan berpeluh berlebihan di wajah. Aktiviti berpeluh ini bertujuan untuk mengekalkan suhu badan.

Sekiranya anda terus berpeluh tanpa melakukan aktiviti yang berat atau kerana cuaca panas, segera dapatkan rawatan doktor. Anda juga boleh meminta doktor di aplikasi melalui perkhidmatan panggilan video / suara atau berbual mengenai hiperhidrosis dan pengurusannya. Selain itu, dalam aplikasi ini, anda boleh membeli ubat-ubatan dan vitamin, serta memeriksa makmal tanpa harus keluar dari rumah. Mudah dan praktikal. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.