Kesihatan

Ini adalah Kaedah Yang Betul Untuk Mendiagnosis Ketuat Genital

Jakarta - Juga dikenali sebagai ketuat kemaluan Ketuat genital adalah lebam kecil yang tumbuh di kawasan genital. Penyakit kelamin ini boleh menular melalui hubungan seksual, sama ada faraj, dubur, atau oral. Wanita lebih rentan terhadap ketuat kemaluan daripada lelaki.

Ciri ketulan ketuat genital adalah ketulan berserat, dengan lapisan luar yang menebal dan warnanya kemerahan. Ketuat boleh tumbuh di kawasan genital, seperti di sekitar skrotum, dubur dan zakar pada lelaki, atau pada vulva, serviks, vagina dan dubur pada wanita. Dalam beberapa kes, ketuat genital juga boleh tumbuh di mulut atau tekak.

Baca juga: Hati-hati, jangan sampai ketuat kemaluan kerana seks

Cara Mendiagnosis Ketuat Genital

Cara mendiagnosis ketuat genital, memerlukan beberapa peringkat. Pertama sekali, doktor mengemukakan soalan mengenai gejala yang dialami, sejarah perubatan yang anda alami, dan aktiviti seksual yang anda alami selama ini. Di samping itu, doktor juga melakukan pemeriksaan fizikal kawasan di mana ketuat muncul.

Pada wanita, doktor juga akan melakukan ujian untuk mengesahkan diagnosis ketuat kelamin, seperti:

 • Pemeriksaan pelvis. Dilakukan untuk memeriksa ketuat kemaluan di faraj. Caranya adalah dengan menggunakan cecair berasid ringan agar ketuat alat kelamin lebih mudah dilihat.
 • PAP smear. Dilakukan untuk mengesan barah serviks, yang berlaku kerana komplikasi jangkitan genital dari HPV. Prosedurnya dilakukan dengan mengambil sampel sel di serviks, untuk kemudian diperiksa di makmal.
 • Ujian HPV. Sehubungan dengan titik sebelumnya, sampel sel pap smear akan diperiksa untuk mengetahui adanya strain HPV yang menyebabkan barah serviks. Secara amnya, pemeriksaan ini ditujukan untuk wanita berusia 30 tahun ke atas.

Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Ketuat di Badan

Apakah Rawatan untuk Ketuat Genital?

Sekiranya tidak menyebabkan simptom, ketuat alat kelamin umumnya tidak memerlukan rawatan kerana hilang sendiri. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa virus HPV akan kekal di dalam badan. Jadi, anda boleh mendapatkan ketuat genital berulang-ulang dan menyebarkannya kepada orang lain.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor dan berunding dengan langkah rawatan terbaik, mengikut keadaan anda. Sekiranya anda mengalami gejala ketuat genital, seperti mencari ketulan kecil di kawasan genital, disertai dengan gatal dan pendarahan ketika melakukan hubungan seks, segera muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, ya!

Beberapa rawatan untuk merawat ketuat kelamin adalah:

1. Pentadbiran Ubat

Sekiranya ketuat genital menyebabkan gatal-gatal atau gejala yang mengganggu, doktor anda akan menetapkan beberapa ubat, seperti:

 • Imiquimod. Salap dalam bentuk krim yang berfungsi dengan meningkatkan daya tahan tubuh untuk membasmi ketuat alat kelamin.
 • Podophyllin dan podofilox. Merupakan resin tanaman yang boleh merosakkan tisu pada ketuat alat kelamin.
 • asid trikloroasetik. Ubat ini berfungsi dengan membakar ketuat. Cara menggunakannya digunakan pada kawasan di mana ketuat tumbuh.
 • Sinecatechin. Dalam bentuk krim, ia boleh digunakan di dalam atau di luar kawasan kemaluan.

Elakkan menggunakan ubat ketuat di kaunter kelamin. Kerana, ubat ini tidak dimaksudkan untuk digunakan di kawasan genital (genital) yang lembap. Menggunakan ubat yang salah sebenarnya akan menjadikan kesakitan lebih teruk dan menyebabkan kegatalan.

Baca juga: Ketuat Genital, Ketahui Sebabnya

2. Prosedur Pembuangan Ketuat

Prosedur penyingkiran ketuat secara amnya hanya dilakukan jika ketuat alat kelamin besar dan penggunaan ubat tidak berfungsi. Prosedur ini juga boleh menjadi penyelesaian bagi orang-orang dengan ketuat kelamin yang sedang hamil.

Harap maklum, prosedur untuk membuang ketuat alat kelamin terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

 • krioterapi. Ini adalah kaedah pembekuan menggunakan nitrogen cair. Ia berfungsi dengan membentuk lepuh di sekitar ketuat kemaluan. Apabila kulit sembuh, lepuh akan terkelupas dengan sendirinya.
 • Cauterization. Selesai membakar ketuat menggunakan arus elektrik.
 • Pembedahan. Ini dilakukan dengan memotong dan membuang ketuat menggunakan pisau bedah.
 • Laser. Dilakukan dengan bantuan pancaran laser, untuk menghilangkan ketuat yang sukar dikeluarkan dengan kaedah lain.

Itulah beberapa kaedah rawatan untuk merawat ketuat kelamin. Soalan kaedah mana yang paling sesuai untuk keadaan anda, perlu dibincangkan lebih lanjut dengan doktor anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ketuat Genital.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ketuat Genital.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Gambaran keseluruhan vaksin HPV.