Kesihatan

Rawatan di rumah untuk Trigeminal Neuralgia

, Jakarta - Neuralgia trigeminal adalah gangguan saraf trigeminal yang menyebabkan rasa sakit di kawasan muka. Saraf trigeminal adalah saraf utama di wajah yang terletak di pelipis. Gejala kesakitan yang disebabkan oleh penyakit ini boleh menjadi sangat teruk dan menyebabkan penghidap kehilangan kekuatan atau kelemahan.

Lebih khusus lagi, gejala yang paling biasa berlaku ketika seseorang mengalami neuralgia trigeminal adalah perasaan yang sangat menyakitkan seperti ditikam atau disetrum, di bahagian wajah yang terkena saraf dan cabangnya. Kesakitan teruk yang dirasakan dalam waktu yang singkat cenderung datang dan masuk ke kawasan rahang, bibir, mata, hidung, kulit kepala, dahi, dan di wajah. Kesakitan ini boleh berlaku tanpa gejala awal, atau boleh terjadi ketika bercakap, mengunyah, berpakaian, mencuci muka, atau menggosok gigi.

Baca juga: Hati-hati, Neuralgia Trigeminal Selalunya Menyerang 8 Kawasan Wajah Ini

Punca penyakit ini tidak diketahui dengan pasti. Kadang-kadang, penyakit ini boleh berlaku setelah pencabutan gigi, trauma saraf wajah, jangkitan virus herpes, atau pemampatan saraf wajah akibat pembuluh darah atau tumor. Namun, ada beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini, seperti:

  • Jantina. Wanita lebih mudah terkena penyakit ini berbanding lelaki.

  • genetik. Penyakit ini berpotensi diturunkan kepada ahli keluarga

  • Umur. Seseorang lebih berisiko menghidap penyakit ini jika berumur lebih dari 50 tahun.

  • Keadaan kesihatan. Sekiranya anda mempunyai sejarah sklerosis berganda, anda juga cenderung mengalami neuralgia trigeminal.

Baca juga: Bolehkah Suntikan Botox Mengurangkan Nyeri pada Orang dengan Neuralgia Trigeminal?

Rawatan yang Mungkin

Rawatan untuk neuralgia trigeminal akan bergantung pada gejala yang muncul. Perkara yang paling penting adalah mengelakkan melakukan aktiviti yang menyebabkan kesakitan. Di samping itu, anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Pembedahan dapat dilakukan untuk merawat tumor atau tekanan pada saraf akibat pembuluh darah, atau rawatan lain dapat digunakan jika tidak efektif. Jenis pembedahan termasuk terapi radiasi tanpa pembedahan, rangsangan elektrik, suntikan atau pembedahan terbuka untuk melegakan tekanan pada saraf.

Selain itu, sebagai ubat rumah, ada beberapa gaya hidup yang dapat digunakan untuk membantu proses penyembuhan, yaitu:

  • Makan makanan ringan.

  • Bercakap dengan doktor anda jika anda mengambil ubat-ubatan, termasuk ubat-ubatan preskripsi atau ubat-ubatan bebas, dan perhatikan jika anda hamil atau merancang untuk hamil.

  • Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak hilang walaupun mengambil ubat yang telah diberikan oleh doktor anda, mengalami kesan sampingan daripada mengambil ubat, atau mengalami gejala baru seperti penglihatan berganda, kelemahan otot, perubahan wajah ketika anda mendengar dan keseimbangan. Ini menunjukkan bahawa terdapat gangguan lain.

Baca juga: Ketahui Prosedur Radiosurgeri Pisau Gamma untuk Merawat Neuralgia Trigeminal

Itulah sedikit penjelasan mengenai neuralgia, gejala, dan rawatan trigeminal yang boleh dilakukan untuk mengatasinya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!