Kesihatan

Lakukan senaman 4 kepantasan untuk menjadikan badan anda lebih tangkas

“Latihan laju dapat membuat anda lebih tangkas dan lincah ketika menukar posisi. Terdapat beberapa jenis latihan yang dapat mengasah kepantasan anda. Bermula dari melempar tangkapan, plyometrics, jumping squat dan lunges.

, Jakarta - Latihan laju berfungsi untuk mengasah badan untuk bergerak dari satu posisi ke posisi yang lain dalam waktu yang singkat. Hasilnya, jenis latihan ini dapat menjadikan anda lebih tangkas dan lincah tanpa beban. Setiap atlet mesti dilatih untuk lebih tangkas. Namun, itu tidak bermaksud anda tidak dapat melakukannya, bukan?

Terdapat beberapa latihan yang boleh anda cuba untuk menjadikan badan anda lebih lincah. Lari pecut dan naik dan turun tangga misalnya. Selain dua latihan ini, terdapat juga jenis latihan lain yang boleh anda cuba melatih kepantasan:

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

1. Baling Tangkap

Latihan yang satu ini dapat melatih refleks badan anda menjadi lebih baik. Sangat mudah, anda boleh menggunakan bola tenis untuk melakukannya. Lakukan pergerakan dengan berdiri menghadap dinding dengan jarak 2-3 meter. Kemudian baling bola ke dinding dan tangkap ketika berpusing ke arah anda. Anda juga boleh melakukan latihan ini dengan rakan-rakan untuk menjadikannya lebih menyeronokkan.

2. Plyometric

Anda mesti cukup biasa dengan latihan plyometric. Namun, ini sebenarnya adalah latihan yang sering dilakukan oleh atlet, lihat! Plyometrics menghendaki anda bergerak aktif dengan melompat untuk meningkatkan refleks regangan di kaki anda. Anda boleh menggunakan kotak sebagai halangan, lompat tali, mencangkung sambil memegang bola dan sebagainya.

Baca juga: 5 sukan yang boleh diajar kepada kanak-kanak sejak mereka boleh berjalan

3. Lompat Setinggan

Bukan hanya latihan laju, lompatan jongkok juga dapat membantu meningkatkan postur badan anda. Untuk melakukan lompatan jongkok, anda perlu berdiri dengan kaki selebar dan letakkan tangan anda di hadapan dada. Kemudian, bengkokkan lutut anda sehingga paha anda selari dan angkat badan anda sambil melompat dan kemudian mendarat dengan perlahan dalam kedudukan jongkok.

4. Paru-paru

Seperti namanya, paru-paru berfungsi untuk menyuburkan paru-paru. Cara melakukan lunges tidak sukar, anda hanya perlu berdiri tegak dengan kaki selebar bahu. Letakkan tangan anda di pinggang anda dan kemudian langkah kaki kanan anda ke hadapan dengan lutut dibengkokkan sehingga membentuk sudut 90 darjah. Letakkan kaki kiri anda di belakang kanan dengan lutut dibengkokkan sehingga menyentuh lantai. Pegang kedudukan ini selama 3-5 saat.

Baca juga: Sebab Senaman yang Baik untuk Menjaga Kesihatan Mental

Ada soalan mengenai masalah kesihatan? Hubungi doktor melalui aplikasi hanya! Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja! Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:

Eclipse Track n Field Club. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Latihan Kelajuan untuk Semua Atlet.

Sukan Nova. Diakses pada tahun 2021. Kepantasan dalam Sukan.