Kesihatan

Kenali sinar-X, pemeriksaan sinar-X untuk diagnosis penyakit

Jakarta - Pemeriksaan sinar-X yang dikenali sebagai sinar-X ditemukan oleh seorang ahli fizik Jerman bernama Wilhelm Roentgen, tepatnya pada 8 November 1890. Penemuan ini dianugerahkan Hadiah Nobel pada tahun 1901 kerana dalam pelaksanaannya, sinar-X menggunakan sinar-X dapat menembusi bahagian tubuh manusia tanpa prosedur pembedahan.

Bilakah Sinar X Diperlukan?

X-ray dilakukan untuk menyokong diagnosis penyakit. Sinar X digunakan untuk menembusi badan tanpa prosedur pembedahan dan memberikan gambaran terperinci mengenai organ dalaman. Sinar-X menggunakan sinaran yang sangat sedikit, jadi ia selamat dilakukan.

Tindakan ini tidak digalakkan untuk wanita hamil, kecuali untuk tindakan kecemasan atau jika manfaatnya melebihi risiko. Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah pewarna kontras dimakan atau disuntik ke dalam badan. Gejala alahan yang mungkin timbul termasuk loya, gatal, pening, dan kejutan.

Baca juga: 7 Penyakit Ini Boleh Diketahui Dari Sinar X Dada

Pemeriksaan sinar-X keutamaan untuk diagnosis penyakit sendi dan tulang. Walau bagaimanapun, prosedur ini digunakan untuk mengesan masalah pada tisu lembut, seperti organ dalaman. Sinar X digunakan untuk mendiagnosis banyak penyakit, seperti jangkitan paru-paru, barah payudara, jantung membesar, saluran darah tersumbat, masalah gastrousus, osteoporosis, batu ginjal, batu saluran kencing, kerosakan gigi, bentuk tulang belakang yang tidak normal, masalah semasa. sehingga berlakunya menelan benda asing.

X-ray dapat dilakukan untuk melihat perkembangan penyakit, menentukan kemajuan perawatan yang sedang dilakukan, dan juga memandu pelaksanaan prosedur tertentu (seperti memasukkan cincin pada hati).

Apakah prosedur untuk melakukan sinar-X?

Tidak ada persiapan khas untuk menjalani sinar-x. Sekiranya pemeriksaan menggunakan pewarna kontras, anda diminta untuk berpuasa atau berhenti mengambil ubat jika pewarna kontras digunakan. Berikut ini adalah prosedur untuk melakukan sinar-X yang biasanya dilakukan:

1. Sebelum sinar-X

Tanggalkan semua aksesori dan benda logam lain yang digunakan kerana boleh menghalang gambar yang dipaparkan. Tukar pakaian dan seluar dengan pakaian yang telah disediakan oleh pihak hospital. Untuk pemeriksaan gastrointestinal, anda diminta untuk mengambil julap supaya usus bersih dari najis.

2. Semasa X-Ray

Anda akan diminta untuk berbaring atau berdiri dan melakukan posisi tertentu mengikut bahagian badan yang ingin diperiksa dan difoto. Semasa mengambil sinar-X, jangan bergerak atau menahan nafas sehingga gambar yang dihasilkan tidak kabur. Sinar-X diambil dari beberapa sudut untuk menjadikan gambar lebih jelas dan bertahan dari beberapa minit hingga satu jam.

3. Selepas sinar-X

Anda boleh pulang dan kembali ke aktiviti normal selepas sinar-X. Sekiranya menggunakan pewarna kontras, segera minum air untuk mengeluarkan zat dari badan. Hasil sinar-X akan dikaji oleh doktor radiologi dan akan diberikan setelah dicetak. Kelajuan hasil berbeza-beza, tetapi dalam keadaan darurat, sinar-X dapat tersedia dalam beberapa minit.

Baca juga: 6 Jenis Pemeriksaan Yang Penting Sebelum Berkahwin

Sekiranya anda bercadang untuk melakukan pemeriksaan kesihatan, gunakan ciri-ciri tersebut Makmal Perkhidmatan dalam aplikasi . Anda hanya perlu menentukan waktu, lokasi, dan jenis pemeriksaan perubatan yang diperlukan, maka kakitangan makmal akan datang mengikut jadual yang ditentukan. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!