Kesihatan

Jangan Meremehkan, Dislokasi Boleh Menyebabkan 4 Komplikasi Ini

, Jakarta - Walaupun sering melakukannya, sukan juga tidak dapat dipisahkan dari risiko kecederaan. Terdapat pelbagai jenis kecederaan yang boleh berlaku semasa anda bersenam, salah satunya adalah terkehel. Kecederaan ini menyebabkan rasa sakit yang luar biasa, kerana tulang anda beralih dari kedudukan yang sepatutnya ketika anda terkehel.

Keadaan ini tidak boleh diabaikan dan diubati dengan segera. Kerana jika dibiarkan terlalu lama, kehelan boleh menyebabkan beberapa komplikasi serius.

Dislokasi adalah kecederaan pada sendi yang berlaku ketika tulang bergeser dan bergerak dari kedudukannya. Dislokasi boleh berlaku pada mana-mana sendi di badan, seperti sendi bahu, jari, lutut, pinggul, dan pergelangan kaki. Sendi yang terkeluar pada masa lalu akan mempunyai risiko yang lebih besar untuk dilucutkan lagi.

Punca Kehelan

Dislokasi berlaku akibat kecederaan, seperti jatuh, terkena, terutama kesan keras yang berlaku pada sendi. Faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk kehilangan tempat termasuk:

 • Sukan. Melakukan sukan yang berisiko tinggi mengalami kecederaan boleh menyebabkan terkehel, misalnya bola keranjang, bola sepak, gimnastik, atau gusti.
 • Selalunya menunggang motosikal atau basikal. Jatuh atau mengalami kemalangan semasa menunggang motosikal atau basikal boleh menyebabkan terkehel.
 • Keturunan. Beberapa orang mempunyai ligamen yang lemah sejak lahir, menjadikannya lebih rentan terhadap terkehel.
 • Umur. Dislokasi paling sering dialami oleh orang-orang yang sudah tua, kerana cenderung mudah jatuh. Selain orang tua, kanak-kanak juga berisiko tinggi terkehel, kerana mereka mempunyai aktiviti fizikal yang tinggi.

Baca juga: Kanak-kanak yang terlalu aktif terdedah kepada kehelan sendi, mencegahnya dengan 8 cara ini

Gejala Kehelan

Sendi yang terkelupas biasanya berwarna merah atau hitam, kemudian segera bengkak dan lebam. Selain itu, bentuk sendi juga akan kelihatan tidak normal kerana beralih dari tempatnya yang betul.

Sendi yang terkilir juga akan merasa sakit ketika digerakkan, bahkan mungkin mati rasa. Sekiranya anda mengalami gejala dislokasi ini, anda harus segera berjumpa doktor ortopedik untuk mendapatkan rawatan.

Komplikasi Dislokasi

Dislokasi tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, jika tidak dirawat dengan segera, keadaan sendi yang bergeser boleh bertambah buruk dan menyebabkan beberapa komplikasi, seperti:

 1. Keradangan sendi yang cedera. Orang tua lebih berisiko mendapat komplikasi ini.
 2. Kerosakan pada saraf dan saluran darah di sekitar sendi.
 3. Koyakan otot, ligamen, dan tisu yang menghubungkan otot dengan tulang (tendon) pada sendi yang cedera.
 4. Peningkatan risiko kecederaan berulang pada sendi terkehel.

Baca juga: Mengalami Kehabisan Sendi, Rawatan Rumah Ini Boleh Dilakukan

Pengendalian Dislokasi

Cara merawat dislokasi yang dialami oleh setiap orang boleh berbeza, bergantung pada kawasan dan tahap keparahan dislokasi tersebut. Bentuk rawatan yang boleh dilakukan, antara lain:

 • pengurangan. Tindakan ini dilakukan untuk mengembalikan tulang ke kedudukan semula.
 • Imobilisasi. Setelah tulang kembali ke posisi normal, doktor akan menggunakan sokongan sendi, seperti gips untuk mengurangkan pergerakan sendi. Anda perlu memakai pelindung selama beberapa minggu agar sendi sembuh sepenuhnya.
 • Operasi. Sekiranya doktor tidak dapat mengembalikan tulang ke kedudukan semula, atau jika saraf, saluran darah, atau ligamen yang berdekatan dengan dislokasi rosak, doktor akan mengesyorkan pembedahan.
 • Pemulihan. Ini adalah program yang perlu anda lalui setelah pendakap sendi dikeluarkan. Tujuannya adalah untuk mengembalikan kekuatan sendi dan jarak gerakan.

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Itulah beberapa komplikasi kehelan yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda mengalami kecederaan dan sendi anda sakit semasa menggerakkannya, tanyakan kepada doktor anda . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found