Kesihatan

Hipertensi Boleh Menyebabkan Kegagalan Ginjal Kronik

, Jakarta - Anda tidak boleh mengabaikan keadaan tekanan darah tinggi yang selalu anda alami. Sebaiknya periksa di hospital secepat mungkin. Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal adalah salah satu gejala gangguan buah pinggang.

Baca juga: 5 Tanda-Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang yang Perlu Anda Ketahui

Sudah tentu, keadaan ini perlu diatasi dengan segera agar tidak menimbulkan pelbagai komplikasi yang lebih parah pada kesihatan. Lalu, apakah alasan tekanan darah tinggi atau hipertensi menyebabkan kegagalan buah pinggang? Tidak ada yang salah dengan melihat ulasan dalam artikel ini, mengenai kaitan antara hipertensi dan kegagalan buah pinggang!

Sebab Hipertensi Menyebabkan Kegagalan Ginjal Kronik

Untuk memetik Persatuan Jantung Amerika, Ginjal dan sistem peredaran darah saling bergantung untuk menyokong kesihatan yang baik. Ginjal membantu menyaring sisa dan cecair tambahan dari darah, dan mereka menggunakan banyak saluran darah semasa proses penyaringan.

Apabila saluran darah menjadi rosak, nefron yang menyaring darah tidak menerima oksigen dan nutrien yang mereka perlukan untuk berfungsi dengan baik. Inilah sebabnya mengapa tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah penyebab utama kegagalan buah pinggang kedua. Lama kelamaan, tekanan darah tinggi yang tidak terkawal menyebabkan arteri di sekitar ginjal menjadi sempit, lemah, atau mengeras. Arteri yang rosak ini tidak dapat memberikan darah yang cukup ke tisu ginjal.

Malangnya, orang yang menderita penyakit ginjal akibat hipertensi, sering tidak merasakan gejala. Namun, ketika pemeriksaan darah dan air kencing dilakukan, diketahui bahawa keadaan ginjal sangat parah, dan bahkan memasuki tahap gagal ginjal.

Gejala Hipertensi dan Gangguan Ginjal

Ramai orang sihat yang kini menghidap darah tinggi tetapi tidak menyedarinya. Oleh itu, pakar menyebut keadaan ini sebagai hipertensi bertopeng. Seperti namanya, ketika seseorang memeriksa tekanan darahnya oleh dokter, dia mungkin mengalami tekanan darah yang stabil. Namun, pada waktu lain tekanan darahnya dapat meroket, misalnya pada waktu malam. Risiko hipertensi seperti ini sering dialami oleh golongan muda, terutamanya lelaki.

Sebilangan besar tekanan darah tinggi juga tidak mempunyai gejala. Tetapi dalam beberapa kes, hipertensi ini boleh menyebabkan sakit kepala. Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang tidak hilang, jangan ragu untuk bertanya kepada dr. Adhi Permana, SpPD, K-GH melalui aplikasi tersebut . Pakar Perubatan Dalaman. Doktor Adhi Permana berlatih dan bertugas sebagai ketua staf perubatan untuk perubatan dalaman di Hospital Muhammadiyah di Palembang, dan aktif sebagai tenaga pengajar di FK Muhammadiyah Palembang. Dia menamatkan pengajian perubatannya di Universiti Sriwijaya dengan kepakaran dalam perubatan dalaman dan perunding buah pinggang dan darah tinggi.

Pemeriksaan yang dilakukan sedini mungkin membantu dalam pengesanan awal agar rawatan dapat dilakukan dengan segera. Nah, beberapa gejala yang harus disyaki, termasuk:

1. Pengurangan jumlah air kencing atau kesukaran membuang air kecil;

2. Edema (penahan cecair), dicirikan oleh pembengkakan, terutama pada anggota bawah;

3. Kencing lebih kerap, terutamanya pada waktu malam.

Baca juga: 5 Latihan Yang Dapat Membantu Merawat Tekanan Darah Tinggi

Langkah Rawatan untuk Kegagalan Ginjal Kronik

Kerosakan buah pinggang yang anda alami biasanya kekal. Tetapi jangan risau, ada beberapa tindakan yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan keadaan buah pinggang menjadi lebih teruk:

1. Cuba mengawal tekanan darah dan memeriksanya secara berkala.

2. Menjaga diet yang sihat;

3. Lakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari;

4. Ambil ubat yang ditetapkan oleh doktor.

Bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan penyakit buah pinggang, rawatan penting adalah mengawal tekanan darah melalui perubahan gaya hidup. Inhibitor ACE dan penghambat reseptor angiotensin II (ARB), ubat-ubatan yang menurunkan tekanan darah biasanya diresepkan untuk melindungi ginjal dari kerosakan lebih lanjut, tetapi rawatan boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Kerosakan buah pinggang yang cukup parah biasanya akan diatasi dengan dialisis dan juga pemindahan buah pinggang.

Komplikasi Disebabkan oleh Kegagalan Ginjal Kronik

Tidak hanya berkaitan dengan hipertensi atau tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang kronik yang tidak ditangani dengan betul dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan lain, seperti:

1. Gout

Gout adalah penyakit yang paling biasa dialami kerana keadaan kegagalan buah pinggang. Namun, ada kemungkinan gout juga boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

2. Anemia

Ginjal membantu tubuh membuat sel darah merah. Apabila buah pinggang mengalami gangguan, keadaan ini meningkatkan risiko badan mengalami kekurangan sel darah merah. Biasanya, keadaan ini dikenali sebagai anemia.

3. Gangguan Jantung

Ginjal adalah salah satu organ yang berkaitan dengan banyak organ penting dalam badan, salah satunya adalah jantung. Apabila buah pinggang tidak berfungsi dengan baik, keadaan ini juga boleh mencetuskan masalah jantung.

4. Pengumpulan Cecair di Badan

Ginjal yang sihat dapat membantu mengeluarkan lebihan cecair dari darah. Tetapi, jika buah pinggang mengalami gangguan, keadaan ini menyebabkan buah pinggang tidak dapat mengeluarkan lebihan cecair di dalam badan. Ini menjadikan tubuh mengalami penumpukan cecair yang boleh mencetuskan pelbagai gangguan di jantung ke paru-paru.

Baca juga: 6 Kaedah Berkesan untuk Mengawal Tekanan Darah

Itulah sebabnya sangat penting bagi kita untuk menjaga kesihatan organ tubuh, termasuk ginjal. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan buah pinggang. Bermula dari melakukan senaman secara teratur, membatasi pengambilan garam dan gula, mengawal tekanan darah, memenuhi keperluan cairan tubuh, hingga berhenti merokok atau minum alkohol.

Ia mudah, bukan? Jangan lupa untuk selalu menjaga kesihatan buah pinggang dengan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala di hospital terdekat. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Tekanan Darah Tinggi boleh menyebabkan kerosakan atau kegagalan buah pinggang.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Ginjal Disebabkan oleh Tekanan Darah Tinggi.
Yayasan Buah Pinggang Amerika. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Ginjal Kronik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Cara Menjaga Ginjal Anda Sihat.