Kesihatan

6 Faedah Menjadi Vegetarian

, Jakarta - Menjadi vegetarian bererti anda harus berhenti makan daging dan hanya makan makanan nabati. Bagi mereka yang tidak biasa, terutama bagi orang yang suka makan daging, menjalani gaya hidup sihat mungkin tidak mudah. Namun, tidak ada yang salah jika anda ingin mencuba, kerana menjadi vegetarian dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

1. Badan Lebih Sihat

Berhenti makan daging dan beralih hanya makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang akan menjadikan tubuh anda lebih sihat. Ini kerana anda secara automatik akan mengurangkan pengambilan lemak dan kolesterol yang biasanya terdapat dalam daging. Sebaliknya, sayur-sayuran dan buah-buahan segar yang mengandungi banyak nutrien dan vitamin akan menjadikan tubuh anda sihat dan bebas dari pelbagai penyakit.

2. Mengekalkan Berat Badan

Diet vegetarian juga boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mengekalkan berat badan atau bahkan menurunkan berat badan bagi anda yang ingin berdiet. Kandungan antioksidan dan serat yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah dapat membantu membakar kalori dalam badan, sehingga berat badan anda dapat dijaga. Sebenarnya, menurut satu kajian yang dilakukan selama lebih dari 5 tahun, seorang vegetarian dinyatakan mempunyai berat badan yang sangat sedikit.

3. Kulit Lebih Sihat

Salah satu cara untuk menyuburkan kulit dari dalam adalah dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini kerana mineral dan antioksidan yang terkandung dalam kedua jenis makanan sihat ini dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan menjaga pigmen kulit. Lebih baik jika anda makan sayur-sayuran yang masih segar dan mentah, seperti sayur-sayuran segar, untuk mengelakkan bahan jahat yang disebut Hasil Akhir Glycation Advanced atau UMUR yang boleh muncul semasa makanan dimasak pada suhu tinggi. Menurut sebuah kajian, zat-zat ini dapat menyebabkan penuaan dini, kedutan, dan peningkatan lemak perut.

Baca juga: 7 Jenis Makanan untuk Kulit yang Sihat dari Dalam

4.Mengurangkan Risiko Kanser

Kandungan antioksidan, mineral, dan vitamin yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah memang dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. Salah satunya adalah mencegah pelbagai jenis barah. Penyelidikan yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Kanser Amerika mendedahkan bahawa menjadi vegetarian dapat mengurangkan risiko kanser perut, usus, pankreas, payudara, rahim, dan ovari.

5. Fikiran Sihat

Tidak hanya sihat untuk tubuh, menjalani diet vegetarian dengan memakan makanan yang sihat juga baik untuk kesihatan mental. Ini telah dibuktikan dengan penyelidikan yang dilakukan di Jurnal Psikologi Kesihatan British mendapati bahawa makan makanan sihat yang terdiri daripada sayur-sayuran dan buah dapat memberikan lebih banyak tenaga, membuat anda merasa lebih tenang dan bahagia, dan memberi kesan positif pada mood. Baca juga: Petua untuk Meringankan Tekanan dalam Masa yang Singkat

6.Pencernaan yang lancar

Anda pasti sudah tahu bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan serat yang dapat meningkatkan pencernaan. Tetapi bukan hanya itu, makan makanan yang sihat juga menjadikan usus dan perut bekerja lebih berat dalam memproses makanan. Oleh itu dengan menjadi vegetarian, anda akan mengelakkan masalah pencernaan seperti sembelit kepada risiko penyakit yang lebih serius, iaitu barah usus dan buasir.

Baca juga: Ini adalah makanan sihat yang tepat jika anda mahukan usus yang sihat

Menjadi vegetarian bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh itu, anda dapat menghayatinya secara beransur-ansur mengurangkan penggunaan daging sedikit demi sedikit. Sekiranya anda masih ingin tahu bagaimana menjadi vegetarian, tanyakan kepada pakar secara langsung melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dan berbincang melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found