Kesihatan

Penting untuk Tahu, Ini adalah 4 Gejala HPV

, Jakarta - Human papillomavirus atau HPV adalah virus yang menyerang permukaan kulit dan menyebabkan jangkitan. HPV adalah jangkitan yang sangat menular di mana penyebaran virus berlaku melalui hubungan seksual atau hubungan langsung dengan seseorang yang menghidapinya. Sebilangan besar HPV tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, jangkitan virus ini adalah penyebab 70 peratus kes barah serviks di dunia. Oleh itu, anda masih perlu menyedari penyakit ini dengan mengetahui gejala HPV di sini.

Jangkitan HPV sering tidak menyebabkan gejala yang ketara. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, virus ini dapat menyebabkan pertumbuhan ketuat di pelbagai kawasan tubuh, seperti lengan, kaki, mulut, dan kawasan genital. Berikut adalah ciri ketuat yang boleh disebabkan oleh HPV pada kulit mengikut lokasi pertumbuhannya:

1. Ketuat yang tumbuh di kawasan muka

Ketuat yang muncul di wajah biasanya mempunyai permukaan yang rata ( ketuat rata ). Pada kanak-kanak, ketuat lebih kerap berlaku di kawasan rahang bawah.

2. Ketuat yang tumbuh di bahu, lengan, dan jari

Ketuat yang tumbuh di kawasan ini berbentuk benjolan yang terasa kasar. Kulit ini boleh menyakitkan dan berdarah dengan mudah.

3. Ketuat Genital

Ketuat genital berbentuk seperti kembang kol dan boleh tumbuh pada kedua-dua alat kelamin lelaki dan wanita. Selain alat kelamin, ketuat juga boleh tumbuh di dubur dan menyebabkan gatal.

4. Ketuat yang tumbuh di telapak kaki (Plantar Warts)

Ketuat yang tumbuh di kawasan ini biasanya gumpalan keras dan terasa kasar, sehingga dapat membuat penderita merasa tidak selesa ketika melangkah.

Baca juga: Boleh Menyebarkan Melalui Hubungan intim, Mengenali 6 Punca HPV

Cara Mendiagnosis HPV

Sekiranya anda mempunyai ketuat dengan ciri-ciri di atas yang tumbuh di permukaan kulit, anda tidak boleh mengabaikannya dan segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan. Untuk mendiagnosis jangkitan HPV, doktor akan melihat ciri-ciri ketuat yang muncul di kulit.

Namun, seperti yang dinyatakan sebelumnya, jangkitan virus ini mungkin tidak menyebabkan ketuat atau gejala apa pun, sehingga sukar dikesan. Sebenarnya, jangkitan HPV yang berlaku pada alat kelamin wanita berisiko menyebabkan barah serviks.

Baca juga: Boleh menyebabkan barah, terdapat banyak jenis HPV

Oleh itu, untuk mengesan kehadiran jangkitan HPV yang berisiko menyebabkan barah serviks, doktor akan melakukan pemeriksaan berikut:

  • Ujian IVA

Pemeriksaan ini dilakukan dengan meneteskan cecair khas dengan asid asetik pada bahagian genital atau genital. Sekiranya warna kulit menjadi putih setelah diteteskan dengan cairan, ini bermakna orang tersebut positif mendapat jangkitan HPV.

  • PAP smear

Tujuan prosedur ini adalah untuk menentukan perubahan keadaan serviks yang membawa kepada barah akibat jangkitan HPV. PAP smear Ini dilakukan dengan mengambil sampel sel serviks untuk pemeriksaan di makmal.

  • Ujian DNA HPV

Ujian ini dilakukan untuk mengesan kehadiran unsur genetik (DNA) virus HPV yang berisiko tinggi menyebabkan barah serviks.

Sebilangan besar kes HPV sebenarnya boleh hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, bagi wanita yang telah didiagnosis dengan jangkitan HPV dan mempunyai ketuat kelamin, pakar obstetrik akan menasihati penghidapnya untuk melakukan ujian lagi dalam masa satu tahun.

Pemeriksaan semula ini bertujuan untuk mengetahui sama ada pesakit masih mempunyai jangkitan HPV dan adakah perubahan sel pada serviks yang boleh menjadi tanda barah serviks.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai fakta mengenai vaksin HPV

Itu adalah gejala HPV yang perlu anda perhatikan. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai gejala HPV dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk membincangkan masalah kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.