Kesihatan

Penyebab Roti Membuat Sakit Perut bertambah parah

, Jakarta - Ulser adalah masalah kesihatan yang biasa dialami oleh kebanyakan orang. Ulser berlaku apabila kandungan perut berasid masuk ke dalam esofagus. Ketika ulser kambuh, tentu anda harus memilih jenis makanan yang tepat agar tidak memburukkan lagi ulser. Ini kerana jenis makanan yang anda makan boleh mempengaruhi jumlah asid yang dihasilkan oleh perut anda.

Tidak banyak yang tahu bahawa makan roti sebenarnya boleh memburukkan lagi ulser yang ada. Malah, sesetengah orang berpendapat bahawa roti adalah makanan yang tepat untuk dimakan semasa ulser kerana ia lembut dan mudah dicerna. Jadi, mengapa roti sebenarnya memburukkan lagi bisul perut? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Ada Perut? Elakkan 10 Makanan Yang Boleh Mencetuskannya

Roti Sebab Membuat Perut Lebih Buruk

Sebenarnya roti boleh menjadi pilihan makanan terbaik ketika ulser berulang, tetapi dengan catatan bahawa roti mesti dibuat dari gandum. Di Timur Tengah, Amerika, dan Eropah, roti digunakan sebagai makanan ruji. Nah, roti di negara-negara ini umumnya dibuat dari gandum utuh tanpa tambahan bahan lain. Itulah sebabnya jika anda memberi perhatian, roti dari negara-negara ini cenderung lebih keras dan padat.

Tidak seperti roti di Indonesia. Di sini, pengeluar roti secara amnya menambah ragi ke dalam adunan roti. Penambahan ragi ini menambah aroma yang lebih harum, tekstur yang lebih lembut dan yang pastinya lebih tahan lama. Namun, penambahan ragi inilah yang menjadikan roti tidak sesuai untuk anda makan ketika anda menghidap ulser.

Sebabnya, penambahan ragi dalam roti akan mencetuskan proses penapaian. Semasa proses penapaian, mikroorganisma yang terkandung dalam ragi berfungsi untuk menukar gula dan karbohidrat dalam adunan menjadi sebatian karbon dan alkohol berasid. Oleh itu, sifat asid ini kemudian meningkatkan jumlah gas dan asid di dalam perut, sehingga ulser yang anda alami sebenarnya semakin teruk.

Baca juga: 7 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Penyakit Asid Perut

Makanan yang Selamat Dimakan Semasa Perut

Sekiranya anda masih keliru memilih makanan yang tepat ketika ulser berulang, berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda cuba dan telah terbukti dapat melegakan gejala ulser:

 • Protein kolesterol rendah, seperti salmon, badam, unggas tanpa lemak, kacang, dan lentil.
 • Karbohidrat terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kentang, dan beberapa biji-bijian, termasuk beras.
 • Buah berserat tinggi, seperti buah beri, epal, pir, alpukat, tembikai, pic, dan pisang.
 • Telur.
 • Sayuran berdaun, seperti brokoli, bayam, kangkung, asparagus, dan pucuk Brussels.

Petua Mengurangkan Gejala Perut

Selain memilih makanan yang betul, ada petua lain yang perlu anda cuba agar gejala ulser mereda dengan cepat, seperti:

 • Ambil antasid dan ubat lain yang mengurangkan pengeluaran asid.
 • Kunyah permen karet yang tidak mengandungi peppermint atau spearmint.
 • Jangan minum alkohol.
 • Berhenti merokok .
 • Jangan makan berlebihan dan makan perlahan-lahan.
 • Pastikan tetap tegak sekurang-kurangnya dua jam selepas makan.
 • Elakkan memakai pakaian yang ketat.
 • Jangan makan selama tiga hingga empat jam sebelum tidur.
 • Sokong kepala anda dengan bantal setinggi 10-15 sentimeter sambil berbaring untuk mengurangkan gejala refluks semasa tidur.

Baca juga: Atasi Sakit Perut Dengan Cepat & Tepat dengan Ubat Ini!

Sekiranya stok antasid di rumah habis, anda boleh memesannya terus melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke farmasi dan berbaris lama, tinggal pesanan dalam dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Makanan untuk Membantu Refluks Asid Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang harus dimakan dan dielakkan jika anda menghidap GERD.