Kesihatan

Adakah anda tahu 6 perkara ini yang membuatkan bayi tersendat di perut?

Jakarta - Selain perkahwinan, kehamilan adalah saat bahagia bagi wanita. Salah satu perkara yang perlu ditunggu semasa mengandung adalah pergerakan bayi dalam kandungan. Walaupun pergerakan yang dibuat kadang-kadang tidak terasa selesa, tetapi ia menjadi saat yang menggembirakan. Pergerakan janin yang lincah adalah tanda jika dia mempunyai keadaan yang sihat. Apa yang menyebabkan bayi menendang perut? Inilah sebabnya:

Baca juga: Kepentingan Melindungi Kulit dari Matahari semasa Kehamilan

1. Makan Pisang

Makan pisang adalah salah satu penyebab bayi menendang perut. Ini kerana kandungan kalium atau gula semula jadi dalam pisang menjadikan bayi lebih aktif.

2. Sakit perut

Ketika menginjak trimester kehamilan ketiga, bayi sudah dapat membuka mata dan mula mengembangkan kemampuan untuk melihat. Dia juga bertindak balas terhadap cahaya yang bersinar di perutnya. Sekiranya ibu ingin melihat pergerakannya, sakit perut boleh menjadi salah satu penyebab bayi menendang perut.

3. Makan Gula-gula

Makan gula-gula menjadikan janin dalam kandungan mengalami gula pasir, supaya mereka lebih aktif dan bersemangat. Ini berlaku kerana gula-gula mengandungi gula yang memberi lebih banyak tenaga kepada tubuh ibu, tenaga juga dipindahkan ke janin dalam rahim, sehingga menjadikannya bergerak aktif.

Baca juga: Apa Punca Sukar Wanita Hamil Menambah Berat Badan?

4. Kedudukan Berbohong

Semasa ibu berbaring, bayi di dalam rahim biasanya akan kerap menendang perut. Sekiranya ibu terlalu aktif, janin akan merasakan pergerakan dari dalam perut, sehingga membuatnya tidur. Sekiranya ibu berhenti bergerak dan berbaring, janin di perut akan menyedarinya. Dia akan bangun dan membuat gerakan menendang dari dalam perut.

5. Lakukan Perkara-perkara yang Mendapatkan Adrenalin

Sebab berikutnya bayi menendang perut adalah ibu melakukan perkara yang mencetuskan peningkatan adrenalin. Sekiranya anda ingin melihat reaksinya, cuba lakukan perkara yang membuat anda gugup atau teruja. Walaupun begitu, ibu dilarang melakukan perkara yang membahayakan janin, ya. Pencetus adrenalin boleh dilakukan dengan menonton filem seram atau tindakan , malah boleh dilakukan dengan memikirkan masa penghantaran.

6. Mandi Air Panas

Mandi suam adalah penyebab tendangan terakhir bayi di perut. Kehamilan sangat memenatkan. Terutama ketika memasuki trimester ketiga. Tidak ada salahnya memanjakan diri dengan mandi atau mandi air panas. Dengan cara ini, bukan sahaja ibu merasa santai, janin di dalam rahim juga merasakannya. Sepatutnya, tendangan yang dilakukan oleh bayi adalah refleks yang dia rasa gembira kerana keselesaan yang diberikan oleh ibu.

Baca juga: Punca Alergi Yang Muncul Tiba-tiba Semasa Kehamilan

Itulah beberapa perkara yang menyebabkan bayi menendang perut. Jangan lupa untuk selalu memeriksa diri anda di hospital terdekat semasa kehamilan, puan.

Rujukan:
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. 8 Trik untuk Mendapatkan Bayi Anda Bergerak di Utero.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mendapatkan Bayi Anda Bergerak pada Tahap Kehamilan yang Berbeza.