Kesihatan

Hati-hati, 4 perkara ini mencetuskan sesak nafas selepas makan

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami sesak nafas setelah makan? Sekiranya demikian, anda tidak bersendirian. Kerana tidak sedikit orang yang mempunyai pengalaman yang tidak menyenangkan ini. Sebenarnya sesak nafas selepas makan yang berlaku sekali atau dua kali tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, adalah cerita yang berbeza jika keadaan ini sering berlaku.

Nah, bagi anda yang sering mengalami sesak nafas selepas makan, rasanya anda perlu merasa cemas. Sebabnya, keadaan ini dapat menandakan pelbagai masalah kesihatan yang lebih serius. Jadi, apakah penyebab sesak nafas selepas makan?

Baca juga: Sakit Perut Selepas Sarapan, Apa Yang Salah?

1. Alahan Makanan

Alergi makanan bukanlah keadaan yang jarang berlaku. Di Amerika Syarikat, (AS) misalnya. Menurut data dari American College of Allergy, Asthma & Immunology , kira-kira 50 juta orang Amerika mempunyai beberapa jenis alergi.

Nah, dari jumlah itu kira-kira 4-6 peratus kanak-kanak dan 4 peratus orang dewasa menderita alahan makanan. Alergi makanan ini boleh menyebabkan sesak nafas selepas makan. Macam mana boleh jadi?

Alergi makanan ini boleh menyebabkan keadaan yang disebut kejutan anaphylactic. Kejutan anaphylactic adalah kejutan yang disebabkan oleh reaksi alergi yang teruk. Seseorang yang mengalami keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera.

Sebabnya, hanya dalam beberapa minit sistem kekebalan tubuh dapat bertindak balas dan menyebabkan pembengkakan wajah, jantung berdebar, ruam dan gatal, hingga sesak nafas.

2. JERAWAT

Punca sesak nafas selepas makan juga boleh disebabkan oleh: penyakit refluks gastroesophageal atau GERD. Kesukaran bernafas adalah salah satu gejala refluks asid kronik yang paling biasa.

Menurut para pakar, GERD dikaitkan dengan kesukaran bernafas seperti bronkospasme dan aspirasi atau masuknya makanan melalui saluran pernafasan. Hati-hati, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi pernafasan yang mengancam nyawa.

Sesak nafas atau dyspnea yang disebabkan oleh GERD berlaku apabila asid perut bergerak naik ke esofagus, di mana ia boleh sampai ke saluran pernafasan atau paru-paru. Ini boleh menyebabkan pembengkakan saluran udara.

GERD juga dapat mencetuskan reaksi asma (bagi mereka yang menghidap penyakit ini), atau bahkan pneumonia aspirasi. Masalah pernafasan ini adalah penyebab sesak nafas.

Baca juga: Asid Perut Naik Selepas Makan? Hati-hati dengan Sindrom Dispepsia

3. Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

Selain dua perkara di atas, penghidap COPD juga sering mengalami sesak nafas atau sesak nafas selepas makan. Keadaan ini berlaku terutamanya ketika penghidapnya makan dalam jumlah yang banyak. COPD adalah gangguan perkembangan paru-paru yang berlangsung lama.

Dalam kebanyakan kes, masalah paru-paru yang satu ini disebabkan oleh merokok. Nah, keadaan ini menjadikan penghidap mengalami batuk kronik dan sesak di dada.

Jadi, apa hubungan antara COPD dan sesak nafas selepas makan? Jadi, makan sebahagian besar memerlukan lebih banyak tenaga untuk dicerna.

Di samping itu, makan sebahagian besar juga memakan lebih banyak ruang di bahagian dada dan perut. Nah, inilah yang membuat orang dengan COPD mengalami peningkatan tekanan pada paru-paru dan diafragma setelah makan besar, sehingga memicu sesak nafas.

Oleh itu, para pakar mengesyorkan agar orang-orang dengan keadaan ini harus mengubah diet mereka. Mereka dinasihatkan untuk makan bahagian kecil tetapi sering, daripada makan bahagian yang besar (dengan kekerapan kurang). Penderita disarankan untuk mengelakkan makanan atau minuman berair dan memicu perut kembung.

4.Hiatus Hernia

Masih tidak dikenali dengan penyakit ini? Hernia hiatal berlaku apabila bahagian atas perut (perut) membengkak dan memasuki rongga dada (diafragma).

Diafragma adalah otot nipis yang memisahkan dada dari perut. Dalam kes hernia hiatal, perut yang seharusnya berada di rongga perut sebenarnya menonjol ke atas melalui celah di otot diafragma.

mengikut Institut Kesihatan Nasional, Orang dengan hernia hiatal juga berpotensi mengalami masalah dengan asid perut atau GERD. Nah, GERD boleh menyebabkan pelbagai aduan, salah satunya adalah masalah pernafasan.

Baca juga: Kenali 7 Punca Perut Kembung

Selain itu, terdapat juga hernia paraesofageal (sejenis hernia hiatal) yang terjadi ketika perut mencubit atau melekat di sebelah esofagus (esofagus). Sekiranya tumbuh terlalu besar, ia boleh menekan diafragma dan menekan paru-paru.

Keadaan ini akhirnya boleh menyebabkan sakit dada dan sesak nafas. Hati-hati, gejala atau keluhan ini boleh bertambah buruk setelah penghidapnya makan. Kerana perut terlalu kenyang atau makan sebahagian besar dapat meningkatkan tekanan pada diafragma.

Itulah sebabnya yang menyebabkan sesak nafas selepas makan. Bagi anda yang menderita keadaan di atas, atau sering mengalami sesak nafas setelah makan, cubalah bertanya atau berjumpa doktor.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Refluks Asid dan Sesak Nafas
Berita Perubatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan sesak nafas selepas makan?
Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2020. Punca Sesak Nafas atau Mengi Selepas Makan
American College of Allergy, Asthma & Immunology. Diakses pada tahun 2020. Alergi Makanan
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020.
Diakses pada tahun 2020. Hiatal Hernia