Kesihatan

Inilah Ujian Terapi Sel Stem untuk Mengatasi COVID-19

, Jakarta - Telah diketahui bahawa gangguan COVID-19 dapat menyebabkan masalah dalam waktu yang lama pada beberapa orang, walaupun lebih sering terjadi dalam waktu yang singkat. Sudah tentu, ini boleh menyebabkan panik pada beberapa orang, termasuk mereka yang mempunyai penyakit kronik yang sudah ada sebelumnya. Oleh itu, rawatan yang paling berkesan masih dicari.

Salah satu kaedah yang dipercayai dapat digunakan sebagai rawatan untuk COVID-19 adalah sel stem. Kaedah ini telah terbukti dapat menyembuhkan pelbagai penyakit serius, seperti penyakit kronik dan penyakit autoimun. Namun, bagaimana perkembangan terapi sel induk untuk mengobati penyakit ini yang disebabkan oleh virus korona? Inilah ulasannya!

Baca juga: Kontroversi Stem Cell, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan COVID-19 dengan Stem Cell

COVID-19 adalah gangguan yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus korona. Penyakit ini menyebarkan jangkitan pada saluran pernafasan atas ringan hingga sederhana, tetapi pada beberapa orang boleh menjadi teruk. Setakat ini, penyakit yang mendapat status pandemik masih belum dapat diselesaikan dan bahkan meragut nyawa berjuta-juta orang.

Tidak hanya terjadi pada saluran pernafasan atas, gangguan ini juga dikatakan menyebabkan gangguan sistem kekebalan tubuh. COVID-19 dapat menyebabkan gangguan hormon sitokin, yang merupakan sel kekebalan tubuh yang diaktifkan oleh virus yang mempunyai efek merosakkan pada tisu mereka sendiri, meningkatkan pembengkakan, menyebabkan fibrosis, hingga kekurangan fungsi.

Dikatakan bahawa terapi sel stem adalah kaedah yang berkesan untuk merawat COVID-19. Namun, bagaimana penerapan kaedah ini dapat merawat tubuh dari jangkitan virus korona?

Sel induk Mesenchymal adalah agen imunomodulator dan anti-radang yang kuat dengan fungsinya untuk menormalkan fungsi sistem imun yang sebelumnya diubah oleh COVID-19. Kesan anti-inflamasi kaedah sel induk ini telah lama wujud dan telah terbukti berjaya digunakan dalam beberapa penyakit autoimun, seperti rheumatoid arthritis dan multiple sclerosis.

Baca juga: Ini adalah komplikasi yang disebabkan oleh COVID-19

Beberapa faedah yang timbul ketika tubuh menerima rawatan sel induk ketika menderita COVID-19 adalah:

  • Meningkatkan bilangan limfosit dan sel dendritik pengawal yang berguna untuk meningkatkan perlindungan antivirus dalam badan.
  • Mengurangkan tahap protein C-reaktif, yang merupakan penanda utama apabila seseorang mengalami keradangan.
  • Mengurangkan tahap protein pro-radang yang kuat, seperti TNF-a.
  • Meningkatkan tahap protein anti-radang IL-10.

Lalu, siapa yang disyorkan untuk mendapatkan rawatan COVID-19 dengan kaedah sel induk ini?

  • Seseorang yang mempunyai virus korona, tetapi sakit teruk.
  • Orang tua dengan COVID-19 yang sakit teruk.
  • Seseorang yang berisiko tinggi dijangkiti kerana penyakit bersama yang lain.

Disebutkan jika kaedah sel induk yang diberikan kepada beberapa orang yang terjejas teruk menunjukkan kesan yang bermanfaat. Semua orang dalam kajian ini menunjukkan peningkatan fungsi paru-paru setelah pemberian sel stem.

Pada orang yang lebih tua dengan komorbiditi, seperti diabetes, asma, dan penyakit jantung pada tahap berbahaya, ia juga telah mendapat penyelidikan sendiri. Ia menyatakan bahawa sistem kekebalan tubuh yang terganggu dan potensi regenerasi dengan usia dan penyakit meningkatkan risiko terkena COVID-19 yang teruk. Oleh itu, sukar bagi tubuh atau lebih lama untuk melawan virus korona, bahkan menyebabkan radang paru-paru dan ARDS.

Oleh itu, terapi sel stem untuk rawatan COVID-19 sangat berguna kerana kemungkinan pemulihan sangat rendah. Penting untuk melakukan ini untuk meminimumkan kesan negatif yang dapat terjadi akibat gabungan virus korona dan penyakit yang dihidapinya. Oleh itu, jika ada keluarga yang mengalami ini, lebih baik segera mendapatkan bantuan perubatan.

Baca juga: Ketahui Segala-galanya Mengenai COVID-19

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kaedah sel stem untuk merawat COVID-19, doktor dari sedia menolong memberikan jawapan. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan semua kemudahan dalam akses kesihatan tanpa had. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Sel Biologi Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Terapi sel stem untuk COVID ‐ 19: Kemungkinan dan cabaran.
Laporan Bioteknologi Jilid 26, Jun 2020, e00467. Diakses pada tahun 2021. Memerangi COVID-19 dengan terapi sel stem mesenchymal.
Klinik Stem Cell. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana sel induk memerangi coronavirus.