Kesihatan

Pori-pori muka yang diperbesar? Mungkin inilah sebabnya

Jakarta - Selain komedo dan jerawat, masalah lain di wajah yang cukup mengganggu adalah masalah pori-pori kulit yang membesar. Pori yang membesar sebenarnya boleh menjadi salah satu masalah yang mengurangkan keyakinan diri anda. Ini menjadikan wajah anda kelihatan seperti mempunyai lubang kecil dan juga memberikan kesan kasar ketika menggunakan solekan .

Terdapat banyak cara yang boleh anda gunakan untuk mengecilkan pori-pori wajah. Namun, anda harus mengetahui beberapa tabiat buruk yang boleh menjadi penyebab pori-pori wajah membesar.

1. Malas Membersihkan Wajah Setelah Menggunakan Solekan

Muka yang tidak digunakan solekan sudah sangat terdedah kepada masalah pori-pori wajah yang membesar. Ini disebabkan oleh pendedahan kotoran dan debu dari pencemaran sepanjang anda melakukan aktiviti harian. Terutama jika anda rajin menggunakan solekan , tetapi malas membersihkan wajah. Sudah tentu ini boleh menjadi salah satu penyebab pori-pori wajah membesar pada anda. Semakin malas anda membersihkan sisa solekan di wajah anda, tentu liang pori akan kelihatan lebih besar kerana tersumbat dengan sisa kotoran solekan . Kotoran ini juga dapat berubah menjadi komedo dan jerawat.

2. Membersihkan Komedo Tidak pada Ahli

Apabila anda melihat komedo di wajah anda, anda tidak boleh membersihkan diri dengan tangan kosong. Sekiranya dilakukan tanpa teknik yang baik tentunya ini akan menyebabkan pembesaran pori-pori wajah, terutama bahagian wajah yang mempunyai komedo. Bukan hanya itu, membersihkan komedo secara semula jadi juga boleh menyebabkan wajah menjadi radang malah menyebabkan jerawat. Sebaliknya, bersihkan komedo atau jerawat kepada pakar atau pasukan perubatan agar hasilnya lebih baik dan jangan membuat pori-pori wajah anda menjadi lebih besar.

3. Menggosok Wajah Secara Kasar semasa Mengeringkan Muka

Kebiasaan mengeringkan wajah dengan menggosok wajah dengan kasar kadang-kadang menjadi kebiasaan yang selalu dilakukan. Terdapat banyak kesan buruk pada wajah jika anda terus melakukan ini. Salah satunya adalah menjadikan pori-pori wajah membesar. Sebaiknya elakkan menggosok wajah semasa mengeringkan wajah. Lebih-lebih lagi, menggosok ke arah dari atas ke bawah. Ini akan menjadikan liang kelihatan lebih besar. Oleh itu, tepuk wajah anda dengan lembut sambil mengeringkan wajah anda.

4. Mendedahkan wajah kepada cahaya matahari langsung

Semasa melakukan aktiviti luar, anda harus menggunakan pelindung matahari untuk menjaga kesihatan kulit wajah anda. Bukan hanya pelindung matahari, anda juga boleh menggunakan topi untuk mengelakkan paparan sinar matahari langsung ke wajah. Mendedahkan wajah anda kepada cahaya matahari langsung boleh menjadikan pori-pori wajah anda kelihatan lebih besar. Bukan hanya itu, terdapat banyak kesan buruk lain untuk kesihatan kulit wajah apabila terkena cahaya matahari langsung. Contohnya, wajah anda boleh menjadi kering, berjalur, dan paling teruk, wajah anda boleh terbakar sinar matahari.

5. Muka menghasilkan minyak yang terlalu banyak

Minyak pada wajah mempunyai kebaikan melembapkan kulit wajah. Tetapi apabila wajah menghasilkan minyak yang berlebihan, ini dapat menjadikan pori-pori wajah anda kelihatan lebih besar. Ini disebabkan oleh jumlah minyak di wajah dan penumpukan kotoran dan sel kulit mati.

Tidak ada salahnya menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk bertanya secara langsung mengenai kesihatan dan merawat kulit wajah anda. Mari muat turun aplikasi sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • 5 Petua Memilih Mencuci Muka Terbaik
  • Ayuh, cubalah 7 bahan semula jadi ini untuk memutihkan wajah anda
  • 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Muka