Kesihatan

2019 Nampak Baru, Lihat 5 Fakta Kurung Ini

, Jakarta - Ingin mengubah penampilan anda pada tahun 2019? Jangan hanya memperbaharui pakaian dan gaya rambut anda, anda juga harus memperhatikan penampilan gigi anda. Sekiranya anda mempunyai barisan gigi yang tidak terawat, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan memasang pendakap atau juga dikenali sebagai pendakap. Tetapi, sebelum memutuskan untuk memasang pendakap, sebaiknya pertimbangkan 5 fakta berikut mengenai pendakap.

Pendakap gigi adalah salah satu penyelesaian yang sering digunakan untuk membetulkan barisan gigi yang tidak rata atau rahang yang terlalu padat. Walaupun pendakap pada masa ini dilihat sebagai aksesori untuk menyokong penampilan, sebenarnya mereka juga dapat memberikan manfaat kesihatan, iaitu meningkatkan fungsi mulut.

1. Bukan Hanya untuk Kanak-kanak

Pada masa lalu, penggunaan braces memang lebih dikuasai oleh kanak-kanak dan remaja, kerana pertumbuhan gigi yang kurang kemas biasanya jelas terlihat pada usia remaja mereka. Walau bagaimanapun, sebenarnya tidak ada had umur untuk menggunakan pendakap gigi. Jadi, tidak pernah terlambat bagi orang dewasa yang ingin memperbaiki struktur gigi mereka menggunakan pendakap gigi.

Selagi gigi dan gusi anda sihat dan kuat, anda boleh menggunakan pendakap pada usia berapa pun. Sebabnya, pendakap tidak digalakkan bagi anda yang mempunyai gigi dan gusi yang rapuh, kerana pemasangan pendakap boleh memberi tekanan yang berlebihan pada gigi dan gusi.

Baca juga: 3 Tanda Anda Mesti Mempunyai Braces aka Braces

2. Rata-rata penggunaan pendakap mengambil masa dua tahun

Tempoh penggunaan pendakap pada setiap orang boleh berbeza. Ini bergantung pada keadaan gigi setiap orang. Tetapi secara amnya, orang menggunakan pendakap selama dua tahun. Pada kanak-kanak, doktor biasanya akan mengesyorkan memakai pendakap sekitar 1.5 tahun hingga 3 tahun. Selepas itu, disarankan untuk dipakai penahan untuk menjaga gigi dalam keadaan sekata selama satu minggu.

3. Terdapat pelbagai jenis pendakap

Setakat ini, jenis sanggur yang lebih dikenali ramai adalah jenis kekal. Jenis penahan kekal ini tidak dapat dikeluarkan setelah pemasangan. Pendakap kekal terdiri daripada kurungan yang dilekatkan terus ke gigi menggunakan gam khas, dan masing-masing kurungan dihubungkan dengan wayar.

Sekarang ada juga jenis sanggur yang boleh dikeluarkan dan dipasang, anda tahu. Sanggur yang boleh ditanggalkan ini adalah piring plastik yang diletakkan di rahang atas atau bawah dan mengepit gigi dengan wayar atau boleh dalam bentuk pendakap penjajaran yang jelas , iaitu pendakap plastik jernih yang menutup gigi. Walau bagaimanapun, pengguna jenis sapu ini perlu membersihkan sanggur dengan kerap.

Selain dua jenis pendakap, terdapat juga pendakap fungsional, iaitu sepasang pendakap plastik atas dan bawah yang bersambung. Strimrup jenis ini juga boleh dikeluarkan dan dipasang sendiri.

4. Pengaduk plastik lutsinar tidak semestinya baik

Ramai orang, terutamanya kanak-kanak dan remaja, lebih suka menggunakan pendakap plastik yang telus atau tidak kelihatan supaya pendakap tidak terlalu kelihatan. Namun, tidak semua orang sesuai untuk menggunakan sanggur plastik ini. Sebenarnya, hanya sebilangan orang yang giginya boleh dipasang dengan pendakap plastik lutsinar ini.

Oleh itu, lebih baik anda mengikuti nasihat doktor gigi dan jangan memaksa diri anda memakai pendakap plastik lutsinar. Kerana jika terpaksa, maka kemungkinan hasilnya tidak optimum. Gunakan jenis sapu yang sesuai dengan keperluan gigi anda.

Baca juga: 4 Cara Mencegah Thrush Bagi Pemakai Pendakap

5. Sakit selepas memasang pendakap adalah perkara biasa

Proses memasang pendakap memang boleh menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa pada rahang dan gigi kerana tarikan wayar untuk meluruskan gigi. Biasanya rasa sakit akan berlangsung selama 1-2 hari. Tetapi, jangan risau, doktor anda boleh memberi ubat sakit untuk mengurangkan kesakitan. Anda juga disarankan untuk makan makanan bertekstur lembut selama beberapa hari selepas pemasangan pendakap gigi.

Baca juga: Baru di Dibehel? Berikut adalah 6 Makanan yang Sesuai

Itulah 5 fakta mengenai pendakap yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda berminat menggunakan pendakap gigi, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor gigi anda. Anda juga boleh meminta nasihat daripada doktor gigi melalui aplikasi tersebut , kamu tahu. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.