Kesihatan

Apakah Rawatan Paling Berkesan untuk Gout?

Jakarta - Bagi anda yang menderita gout, anda pasti tahu betapa tidak selesanya gejala gout ketika anda mengalami kambuh. Artritis ini membuat anda mengalami pembengkakan teruk pada sendi dan kemerahan.

Gout juga boleh membuatkan anda tidak dapat menggerakkan sendi secara normal. Dengan kata lain, apabila gout menyala, pergerakan menjadi terhad. Jadi, apakah rawatan yang paling berkesan untuk gout? Inilah ulasannya!

Baca juga: Tomato boleh mencetuskan gout, berikut adalah fakta perubatan

Jenis Rawatan Gout

Serangan gout akut biasanya dirawat dengan ubat anti-radang. Walau bagaimanapun, ubat untuk menurunkan asid urik diperlukan untuk mencegah atau mengurangkan kekerapan serangan berikutnya.

Salah satu jenis ubat gout yang digunakan ialah Lesionurad. Tidak seperti kebanyakan ubat gout, yang mengurangkan pengeluaran asid urik badan, Lesnurad meningkatkan perkumuhannya.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat protein yang disebut urate transporter 1 (URAT1), yang bertanggungjawab untuk penyerapan semula asid urik oleh kebanyakan buah pinggang. Hari ini, Lesionnurad sering menjadi tambahan penting bagi orang yang goutnya tidak dapat dikendalikan oleh allopurinol sahaja.

Sebagai catatan, semasa mengambil Lesionnurad, anda mesti tetap terhidrasi untuk mengelakkan pembentukan batu ginjal. Maklumat lebih lanjut mengenai rawatan yang paling berkesan untuk gout boleh ditanya melalui . Ingin membuat temujanji doktor? Gunakan hanya. Tanpa perlu beratur, anda hanya perlu datang mengikut masa yang telah ditentukan.

Sebenarnya, gaya hidup sekali lagi boleh mempengaruhi keadaan gout. Bagi anda yang memilikinya, disarankan untuk mengubah gaya hidup anda. Anda lihat, kadang-kadang rawatan gout boleh memberi kesan kepada kesihatan buah pinggang dan jantung. Inilah gaya hidup yang boleh diterapkan pada orang yang menghidap gout:

1. Hadkan alkohol dan makanan kaya purin. Apabila diserang gout, anda harus mengelakkan makanan kaya purin seperti daging berlemak dan kerang. Selain itu, hadkan alkohol, terutama bir kerana ia dapat meningkatkan kadar asid urik. Makan makanan tertentu, seperti ceri, kopi, dan makanan yang kaya dengan vitamin C, dapat membantu mencegah serangan gout.

Baca juga: Penyakit Gout Boleh Menyebabkan Badan Semula Jadi Ini

2. Minum banyak air. Sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan menerapkan gaya hidup untuk mengatasi gout, disarankan agar anda minum banyak air. Ini sangat penting kerana jika anda menghidap gout, tetap terhidrat dapat membantu membuang asid urik dan mencegah pembentukan kristal asid urik.

3. Menguruskan tekanan dengan baik. Tekanan boleh mencetuskan serangan gout dan boleh memburukkan lagi gejala serangan gout. Walaupun mungkin tidak sepenuhnya dapat mengurangkan tekanan, terdapat beberapa cara untuk membantu mengurangkannya. Boleh dengan sukan, pengurusan emosi, dan lain-lain.

4. Kekal aktif secara fizikal adalah sebahagian daripada gaya hidup sihat dan dapat membantu mencegah serangan gout. Bersenam juga merupakan bahagian penting dalam menangani gout, kerana senaman dapat membantu anda mengawal berat badan.

Berat badan berlebihan atau gemuk adalah faktor risiko penyakit gout, tetapi jika anda sudah mengalami gout, menjaga berat badan yang sihat dapat membantu mencegah serangan gout. Bersenam juga dapat membantu anda menguruskan tekanan dengan berkesan.

Baca juga: Bolehkah Penyembuhan Asid Urik dengan Mengekalkan Diet yang Sihat?

5. Dapatkan rehat dan tidur yang cukup. Rehat dan tidur penting ketika menderita gout juga merupakan gaya hidup yang penting. Tidur yang cukup dapat membantu anda menguruskan tekanan. Rehat yang mencukupi juga dapat membantu serangan gout. Serangan gout boleh menjadi sangat menyakitkan, dan boleh menghalang pergerakan. Memulihkan sendi yang terjejas semasa serangan dapat membantu gejala gout.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai rawatan kuat untuk gout, anda boleh bertanya kepada doktor melalui ! Ayuh muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Yayasan Arthritis. Diakses pada tahun 2021. FDA Meluluskan Ubat Baru untuk Gout.
Pengurusan Kesakitan Praktikal. Diakses pada tahun 2021. 5 Petua Gaya Hidup untuk Gout.