Kesihatan

6 Peralatan Senaman untuk Bersenam di Rumah

, Jakarta - Jadual kesibukan anda kadang-kadang membuat anda tidak mempunyai masa untuk bersenam di tempat Gim. Di samping itu, kos melanggan di tempat Gim rata-rata juga tidak murah. Tidak perlu risau, senaman tidak selalu harus dilakukan di tempat Gim. Selagi anda mempunyai niat, anda boleh melakukan senaman seperti sit up, push up, atau yoga di rumah.

Jadi, untuk latihan maksimum di rumah, anda perlu menggunakan peralatan sukan. Anda tidak perlu mempunyai peralatan sukan yang besar dan lengkap seperti ini Gim, Peralatan sukan praktikal di bawah ini dapat menyokong aktiviti sukan di rumah, iaitu:

Baca juga: 6 Latihan gaya Gim yang Boleh Dilakukan di Rumah

  1. Tali ponteng

Lompat tali aka ponteng adalah senaman yang mudah dilakukan di mana sahaja, termasuk di rumah. Sukan lompat ini berguna untuk meningkatkan kecergasan jantung dan paru-paru, serta melatih kekuatan otot kaki. Anda boleh buat ponteng sebagai alternatif kardio untuk membakar lemak jika anda tidak suka berlari.

Dilaporkan dari kesihatan, lompat tali selama 10 minit ternyata sama dengan berjoging selama 30 minit, anda tahu! Sekiranya anda seorang pemula, anda mungkin tidak dapat melompat tali selama 10 minit.

Untuk itu, anda boleh memulakan dengan melompat selama 30 saat terlebih dahulu. Ulangi tiga hingga empat repetisi, berehat selama 30 hingga 90 saat antara repetisi. Apabila anda sudah terbiasa, tingkatkan jangka masa lompat tali menjadi 60 hingga 90 saat seminggu.

  1. Tikar yoga

Sekiranya anda memilih yoga sebagai sukan yang ingin anda lakukan secara teratur, maka wajib ada tikar yoga. Tikar yoga berfungsi sebagai pangkalan untuk mempertahankan pijakan semasa pergerakan yoga dan melindungi tubuh daripada terkena hentakan jika anda jatuh dan tergelincir. Sukan Yaga menjadi lebih selesa untuk dilakukan.

Perlu diingat, tikar yoga tidak hanya dapat digunakan ketika melakukan yoga. Tikar yoga dapat mengelakkan anda tergelincir di lantai, memudahkan anda melakukannya tolakan dan papan. Oleh itu, anda boleh menggunakan perkara ini untuk dilakukan sit up, push up, papan, dan lain lain.

  1. dumbbells

dumbbells atau barbell adalah alat senaman yang berguna untuk latihan kekuatan. Berat dumbbells berbeza-beza, dari sangat ringan (1 kilogram) hingga berat (10 kilogram). Anda boleh berlatih mengangkat dumbbells secara berkala untuk membina otot lengan dan bahu. Sekiranya anda ingin meningkatkan intensiti latihan anda, anda boleh mencuba melakukan pergerakan duduk, tekan bangku, dan setinggan sambil memegang dumbbells.

Baca juga: Pergerakan dan Peralatan Sukan yang Mencetuskan Kecederaan

  1. Jalur Rintangan

jalur rintangan adalah peralatan sukan dalam bentuk sehelai tali getah elastik. Selain itu dumbbells, Alat ini juga berguna untuk melatih kekuatan dan daya tahan otot. jalur rintangan mempunyai bentuk yang berbeza, ada yang seperti tali, ada yang berbentuk bulat, ada yang mempunyai pegangan di kedua hujungnya. Alat ini juga terdapat dalam pelbagai tahap keanjalan, mulai dari rendah hingga tinggi.

Semakin tinggi keanjalannya, semakin sukar untuk menarik tali, jadi otot anda harus bekerja ekstra untuk menariknya. Secara amnya, jalur rintangan digunakan dengan menarik kedua hujung ke arah yang bertentangan. Tetapi anda juga boleh melangkah ke satu hujung, dan kemudian menarik hujung yang lain setinggi mungkin.

  1. Roller Buih

Alat senaman ini berbentuk gulungan busa lembut yang digunakan untuk merehatkan otot yang terasa kaku dan kencang setelah melakukan senaman yang berat. Anda boleh menggunakan roller buih sebelum bersenam untuk mengelakkan kecederaan.

Roller busa Boleh digunakan semasa yoga untuk menjaga keseimbangan badan. Berlatih menggunakan roller buih secara teratur juga dapat menghilangkan selulit di dalam badan.

  1. Cerek

Cerek adalah seberat bola yang mempunyai pegangan di atasnya. Cara menggunakannya dengan mengangkat, seperti mengangkat beban, atau berayun. Latihan menggunakan cerek juga merangkumi latihan kekuatan yang menguatkan otot-otot bahagian atas badan, termasuk otot inti. Sama seperti dumbbells, anda boleh menggunakan cerek ketika melakukan pergerakan seperti papan, setinggan, sehingga tolak naik untuk memaksimumkan sukan.

Baca juga: 5 Kesalahan Biasa Ketika Bersenam

Jadi, tidak ada alasan untuk tidak bersenam lagi, okey? Senaman adalah kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan badan anda. Selain bersenam, anda perlu menjaga diet yang sihat dan mengambil makanan tambahan atau vitamin untuk meningkatkan daya tahan.

Sekiranya anda memerlukan makanan tambahan dan vitamin, anda boleh membelinya melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, yang harus anda lakukan adalah membuat pesanan dan ia akan dihantar ke destinasi anda. Lebih praktikal, bukan?

Rujukan:
USA HARI INI dikelaskan. Diakses pada tahun 2020. 10 PAKEJ PERALATAN GYM RUMAH YANG PERLU ANDA MEMILIKI.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Peralatan Kecergasan yang Mesti Miliki untuk Latihan Rumah.