Kesihatan

Mengapa Mengandung Kembar Air (Polyhydramnios) Berisiko Keguguran?

, Jakarta - Hamil dengan kembar air atau polyhydramnios adalah keadaan apabila terdapat banyak cairan ketuban di rahim semasa mengandung, sehingga perut menjadi sangat besar seperti ukuran perut kembar hamil. Dalam kebanyakan kes, polyhydramnios tidak berbahaya. Namun, keadaan ini tidak dapat dipandang remeh, kerana berpotensi menyebabkan komplikasi kehamilan yang serius, bahkan keguguran.

Pada peringkat ringan, polyhydramnios tidak menyebabkan gejala pada penghidapnya. Sementara itu, polyhydramnios sederhana hingga teruk boleh menyebabkan beberapa gejala seperti kesukaran bernafas, pembengkakan vulva, pengurangan pengeluaran air kencing, sembelit, mual, sesak perut, dan bengkak di beberapa bahagian badan.

Baca juga: Wanita hamil perlu mengetahui tanda-tanda mengalami ketuban yang berlebihan

Mengapa Berbahaya?

Semasa seorang wanita hamil, terdapat kantung berisi cairan ketuban di rahimnya. Cecair tanpa warna ini mempunyai fungsi penting untuk perkembangan organ penting bayi. Selain itu, cairan ketuban juga dapat melindungi bayi daripada terkena dampak atau jangkitan dan membuat bayi merasa selesa kerana membuatnya tetap hangat.

Cecair ketuban akan melindungi janin ketika 12 hari selepas pembuahan. Pada awal kehamilan, cecair ketuban ini berasal dari bekalan air di badan ibu. Kemudian setelah memasuki usia 12 minggu, cairan ketuban akan diisi dengan sebahagian besar air kencing bayi.

Kehadiran cairan ketuban juga menjadikan bayi bergerak, sehingga dapat membantu perkembangan otot dan tulang. Cecair amniotik dapat terus meningkat seiring dengan usia kehamilan hingga 28-32 minggu, maka cairan tidak meningkat lagi pada 37 hingga 40 minggu.

Baca juga: Jangan risau, penyebab polyhydramnios bukanlah air ais

Lalu, bagaimana jika terdapat lebihan cecair ketuban? Cairan ketuban tidak boleh terlalu banyak atau terlalu sedikit, dosnya mestilah tepat. Ini kerana terlalu banyak atau terlalu sedikit cecair boleh mempengaruhi kehamilan dan janin ibu.

Sekiranya wanita hamil mengalami polyhydramnios ringan hingga sederhana, kemungkinannya mereka masih dapat melahirkan sehingga mereka hamil, iaitu antara 39 hingga 40 minggu. Walau bagaimanapun, berbeza dengan wanita hamil dengan polyhydramnios yang teruk. Wanita hamil dengan keadaan ini berisiko untuk bersalin pramatang sekitar usia 37 minggu atau lebih muda. Bukan hanya itu, komplikasi serius cenderung berlaku pada wanita hamil dengan polyhydramnios yang teruk.

Berikut adalah beberapa komplikasi polyhydramnios yang teruk, yang perlu anda perhatikan:

  • Pecah membran pramatang.
  • Plasenta (plasenta) berpisah dari dinding rahim.
  • Tali pusat janin keluar ke Miss V.
  • Bersalin secara caesar.
  • Kematian janin di dalam kandungan (keguguran).
  • Berdarah.

Perkara Yang Boleh Mencetuskan Polyhydramnios

Secara amnya, penyebab polyhydramnios tidak dapat diketahui dengan pasti. Polyhydramnios ringan mungkin disebabkan oleh penumpukan cecair amniotik secara beransur-ansur semasa kehamilan. Selain itu, ada kemungkinan kehamilan kembar air ini dapat dicetuskan oleh beberapa faktor.

Baca juga: Berikut adalah 3 Jenis Rawatan Polyhydramnios yang Dikenali "Air Kembar"

Seperti masalah kesihatan janin, wanita hamil yang mempunyai sejarah diabetes, jangkitan TORCH, perbezaan rhesus darah ibu dan janin, metabolisme ibu yang tidak normal, dan pengambilan ubat dan alkohol. Selain itu, polyhydramnios sederhana hingga teruk dipengaruhi oleh beberapa faktor, iaitu:

1. Kecacatan kelahiran atau kecacatan kongenital

Kadang-kadang, polyhydramnios adalah kesan sampingan dari kecacatan kelahiran yang mengganggu keupayaan bayi untuk menelan. Semasa dalam kandungan, bayi akan menelan cairan ketuban dan kemudian mengeluarkannya, menjaga agar cecair amniotik berada pada tahap yang stabil. Sekiranya bayi tidak dapat menelan kerana kecacatan genetik, cecair amniotik akan terkumpul. Inilah yang boleh menyebabkan wanita hamil mengalami polyhydramnios.

2. Ibu Kencing Manis

Tahap glukosa darah yang meningkat boleh menyebabkan penumpukan cecair amniotik yang berlebihan. Komplikasi ini boleh berlaku dalam kes di mana ibu menghidap diabetes sebelum hamil atau menghidap diabetes semasa hamil (diabetes kehamilan).

3. Masalah dengan degupan jantung bayi

Kecacatan jantung kongenital atau degupan jantung bayi yang lemah kerana cecair amniotik yang berlebihan boleh menyebabkan polyhydramnios.

Itulah sedikit penjelasan mengenai polyhydramnios. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!