Kesihatan

Kaki Bengkak Juga Boleh Disebabkan oleh Penyakit Jantung

, Jakarta - Penyakit jantung menggambarkan serangkaian keadaan yang mempengaruhi jantung. Keadaan ini biasanya merujuk kepada keadaan yang melibatkan penyempitan atau penyumbatan saluran darah yang boleh menyebabkan serangan jantung, sakit dada (angina), atau strok. Keadaan jantung lain, seperti yang mempengaruhi otot, injap, atau irama jantung, juga termasuk dalam penyakit jantung.

Tidak semua masalah jantung datang dengan tanda atau gejala amaran yang jelas. Juga tidak selalu dicirikan oleh gejala yang membimbangkan dan diikuti dengan kejatuhan ke lantai seperti yang dilihat dalam sinetron atau filem. Beberapa gejala jantung bahkan tidak berlaku di dada anda, dan tidak selalu mudah untuk mengetahui apa yang berlaku.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Sekiranya anda tidak pasti mengenai keadaan anda, anda harus berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Terutama jika simptom muncul ketika anda berumur 60 tahun atau lebih tua. Semakin banyak faktor risiko yang anda ada, anda harus lebih berhati-hati mengenai apa sahaja yang berkaitan dengan hati. Awas jika anda mengalami tanda-tanda berikut:

1. Kaki Bengkak

Ini dapat menjadi tanda bahawa jantung anda tidak mengepam darah seefektif seharusnya. Apabila jantung tidak dapat mengepam dengan cukup cepat, darah masuk ke urat dan menyebabkan kembung. Kegagalan jantung juga boleh menjadikan buah pinggang lebih sukar mengeluarkan lebih banyak air dan natrium dari badan, yang boleh menyebabkan kembung.

2. Denyutan Jantung Tidak Teratur

Adalah normal bagi jantung anda untuk berdegup ketika anda gugup atau teruja. Walau bagaimanapun, jika jantung anda berdegup lebih dari beberapa saat atau ia sering berlaku, anda harus berjumpa doktor. Dalam kebanyakan kes, ia disebabkan oleh sesuatu yang mudah diperbaiki, seperti terlalu banyak kafein atau kurang tidur. Tetapi kadang-kadang, ia juga dapat menandakan keadaan yang disebut fibrilasi atrium yang memerlukan rawatan.

3. Sakit yang memancar ke lengan

Gejala klasik lain dari serangan jantung adalah sakit yang memancar ke bahagian kiri badan. Ia hampir selalu bermula di dada dan bergerak ke luar.

Baca juga: Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kegagalan jantung

4. Rasa Pening

Banyak perkara boleh membuat anda kehilangan keseimbangan atau pingsan sebentar. Mungkin anda tidak cukup makan atau minum, atau anda terlalu cepat berdiri. Ini juga dapat berarti tekanan darah anda menurun kerana jantung anda tidak memompa sebagaimana mestinya.

5. Sakit Tekak atau Rahang

Dengan sendirinya, sakit tekak atau rahang mungkin tidak berkaitan dengan jantung. Kemungkinan besar disebabkan oleh masalah otot, selesema, atau masalah resdung. Sekiranya anda juga mengalami kesakitan atau tekanan di bahagian tengah dada anda yang memancar ke kerongkong atau rahang anda, itu boleh menjadi tanda serangan jantung.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Bahaya Kesihatan, Inilah Bukti

Anda juga harus mengetahui faktor risiko berikut, untuk mengelakkan risiko penyakit jantung. Antara lain adalah:

  • Asap. Nikotin membina saluran darah anda. dan karbon monoksida boleh merosakkan lapisan dalam jantung. Oleh itu, jantung anda akan lebih mudah terkena aterosklerosis. Serangan jantung lebih kerap berlaku pada perokok daripada bukan perokok.

  • Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dapat menyebabkan pengerasan dan penebalan arteri, dan dapat menyempitkan saluran darah yang mengalir.

  • Tahap kolesterol tinggi dalam darah anda dapat meningkatkan risiko pembentukan plak dan aterosklerosis.

  • Diabetes. Gangguan ini meningkatkan risiko penyakit jantung. Kedua-dua keadaan mempunyai faktor risiko yang sama, seperti kegemukan dan tekanan darah tinggi.

Rujukan:

WebMD. Diakses 2019. Jangan Abaikan 11 Gejala Jantung Ini

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Jantung ace.