Kesihatan

Batuk berterusan? Hati-hati dengan Gejala Tuberkulosis

“Tuberkulosis adalah penyakit yang menyerang paru-paru akibat jangkitan bakteria. Batuk berterusan yang tidak hilang untuk jangka masa panjang adalah salah satu gejala khas tuberkulosis. Selain batuk berterusan, ada beberapa gejala lain yang harus anda perhatikan. "

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami batuk berterusan yang tidak hilang? Hati-hati, ia boleh menjadi gejala Tuberkulosis atau TB. Penyakit paru-paru adalah penyakit yang cukup serius dan boleh menular. Oleh itu, anda mesti mengetahui simptomnya, agar anda dapat mendapatkan rawatan lebih awal. Tuberkulosis termasuk dalam 10 penyakit teratas yang menyebabkan kematian di dunia. Bayangkan, data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan bahawa pada tahun 2015, Indonesia termasuk dalam 6 negara teratas dengan kes tuberkulosis yang paling baru.

Ini membuktikan bahawa tuberkulosis bukanlah penyakit yang boleh dipandang ringan. Tuberkulosis adalah penyakit paru-paru yang disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini dapat menyebar dari satu orang ke orang lain melalui titisan air liur yang dilepaskan ke udara melalui batuk atau bersin.

Baca juga: Bukan Hanya Kanak-kanak, Ini "Imunisasi" untuk Orang Dewasa

Ketahui Gejala Tuberkulosis

Orang yang tidak pernah mendapat vaksin TB lebih mudah dijangkiti penyakit ini. Walaupun seseorang berada dalam keadaan sihat, sistem kekebalan tubuh dapat gagal melindungi tubuh dari bakteria tuberkulosis yang masuk ke dalam tubuh. Sebilangan besar orang tidak menyedari gejala TB atau mengelirukannya dengan penyakit lain.

Gejala tuberkulosis bermula secara beransur-ansur dan berkembang dalam jangka masa beberapa minggu hingga bulan. Pada peringkat awal jangkitan, gejala ringan dan sering tidak muncul sehingga penyakit itu berlanjutan. Pengesanan awal gejala tuberkulosis dalam badan dapat membantu mengatasi keadaan ini dengan lebih cepat. Perhatikan jika anda mengalami batuk yang tidak berhenti dalam 3 minggu. Di samping itu, jangan memandang rendah batuk disertai dengan sakit di dada dan batuk yang bercampur darah.

Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Keadaan ini boleh menjadi tanda tuberkulosis. Ini kerana bakteria penyebab tuberkulosis telah berkembang di paru-paru. Bukan hanya itu, anda harus menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut apabila anda mengalami gejala di atas disertai dengan keletihan, penurunan selera makan disertai dengan penurunan berat badan, demam, dan berpeluh berlebihan pada waktu malam.

Baca juga: Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis

Diperiksa untuk Mengatasi Tuberkulosis Lebih Awal

Untuk mengetahui dengan lebih pasti bahawa gejala yang dialami adalah gejala batuk kering, anda boleh melakukan pemeriksaan lebih lanjut di hospital. Dalam ujian fizikal, doktor memeriksa kelenjar getah bening dan menggunakan stetoskop untuk mendengar bunyi paru-paru anda semasa anda bernafas.

Cara yang paling biasa untuk mendiagnosis tuberkulosis adalah dengan ujian kulit. Semasa ujian kulit, anda akan disuntik dengan sebilangan kecil bahan yang disebut PPD tuberculin tepat di bawah kulit di bahagian dalam lengan.

Selepas itu, dalam masa 48-72 jam, profesional penjagaan kesihatan akan memeriksa lengan di mana suntikan diberikan. Sekiranya benjolan menjadi keras dan merah, ini bermakna anda positif batuk kering. Selain ujian kulit, tuberkulosis dapat didiagnosis melalui ujian darah, sinar-X dada, dan ujian dahak.

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh penghidap tuberkulosis. mengikut Persatuan Paru-paru Amerika , penderita tuberkulosis harus menjalani pemeriksaan rutin sehingga keadaan tuberkulosis dapat diatasi dengan baik. Bukan hanya itu, pengambilan ubat tuberkulosis secara berkala pada waktu yang tepat dapat mencegah tuberkulosis menjadi lebih teruk.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Tuberkulosis? Inilah Fakta!

Orang yang menghidap tuberkulosis harus selalu menjaga tubuh yang sihat agar bakteria penyebab tuberkulosis tidak menyebar. Caranya, selalu gunakan penutup mulut, seperti tisu atau sapu tangan untuk menutup mulut ketika batuk. Elakkan juga berkongsi barang peribadi dengan orang yang sihat agar bakteria penyebab tuberkulosis tidak merebak.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Tuberkulosis: Gejala dan Faktor Risiko
Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Negara. Diakses 2019. Rawatan Tuberkulosis
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses 2019. Hidup dengan Tuberkulosis