Kesihatan

Sukar untuk Berhenti Menonton Siri, Inilah Kesan Menonton Binge

, Jakarta - Pada masa kini, orang tidak hanya gemar menonton filem di pawagam, tetapi juga mulai menyukai filem bersiri yang dapat ditonton secara dalam talian. aliran di rumah. Pilihan siri filem dengan jalan cerita yang menarik dan menarik membuatkan kita sering tidak dapat berhenti menonton.

Bukan hanya drama Korea, filem bersiri Barat juga cukup digemari ramai orang, anda namakan juga Perkara yang Tidak Asing, The Walking Dead , Game of Thrones . Lebih-lebih lagi, terima kasih kepada penyedia perkhidmatan penstriman , kami juga dapat menonton episod dari awal hingga akhir siri televisyen kegemaran kami dengan mudah, walaupun secara percuma!

Namun, berhati-hatilah jika anda tidak dapat berhenti menonton, anda bahkan dapat menghabiskan banyak masa menonton banyak episod sekaligus. Itu bermakna anda sudah mempunyai berjaga-jaga . Apa itu berjaga-jaga dan apakah bahayanya? Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Apa yang Menonton Binge?

Anda mungkin pernah mendengar istilah itu makan malam , iaitu keadaan di mana seseorang tidak boleh berhenti makan dan cenderung makan bahagian yang sangat besar dalam satu hidangan. Ternyata bukan hanya makanan yang boleh membuat anda gila, malah menonton siri filem juga!

Binge menonton adalah keadaan apabila seseorang menghabiskan banyak masa sekaligus menonton banyak episod siri. Semasa menonton siri kegemaran, otak kita secara tidak sedar melepaskan hormon dopamin. Hormon inilah yang membuat kita merasa selesa dan gembira yang membawa kepada kepuasan.

Semakin kerap anda menonton, semakin tinggi tahap dopamin yang dihasilkan oleh otak. Itulah sebabnya apabila satu episod berakhir, kita merasa seperti ketagihan untuk mendapatkan kesenangan itu lagi, yang akhirnya memutuskan untuk terus menonton episod berikutnya.

Kitaran boleh diulang setiap kali anda selesai menonton satu filem dan mula menonton filem baru sekali lagi. Sekiranya dibiarkan, kitaran ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Kesan Menonton Binge untuk Kesihatan

Bagi anda yang pernah berpengalaman berjaga-jaga , adalah idea yang baik untuk mula mengurangkannya dari sekarang. Sebabnya, tabiat ini boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan, anda tahu. Berikut adalah beberapa kesan berjaga-jaga yang perlu anda perhatikan.

1. Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung dan Diabetes 2

Menurut beberapa pakar, berjaga-jaga kesan meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes 2. Ini kerana anda akan duduk lama dan jarang bergerak sambil menonton siri.

Dalam kajian 2018, para penyelidik mendapati bahawa duduk terlalu lama ketika berjaga-jaga boleh meningkatkan risiko penyakit yang sama dengan orang yang sering duduk terlalu lama dalam penerbangan jarak jauh, iaitu darah beku. Apabila gumpalan darah terbentuk di kaki, boleh membawa maut jika pecah dan merebak ke jantung dan paru-paru. Belum lagi jika anda menonton sambil makan makanan ringan yang tidak sihat, seperti makanan berlemak atau makanan manis. Jadi ini dapat meningkatkan risiko anda mengalami sindrom metabolik yang merupakan salah satu faktor penyebab penyakit jantung, diabetes, dan strok.

Baca juga: Menonton Drama Korea Membuat Diabetes, Inilah Sebabnya

2. Menyebabkan Peningkatan Berat Badan dan Risiko Obesiti

Binge menonton juga berkait rapat dengan makan malam . Menonton siri filem pastinya lebih menggembirakan apabila disertai dengan makanan ringan, seperti popcorn mentega atau kerepek kentang. Itulah sebabnya mengapa ramai orang tidak dapat makan banyak makanan ringan atau makanan berkalori tinggi tanpa berhenti semasa melakukan berjaga-jaga . Sekiranya tabiat ini berlanjutan dan tidak seimbang dengan banyak gerakan atau latihan rutin, jangan terkejut jika sisik anda akan terus meningkat, yang menyebabkan kegemukan.

Baca juga: Makan Popcorn sambil Menonton Filem Mempunyai Manfaat Ini

3. Kesukaran Tidur dan Meningkatkan Risiko Insomnia

Kebanyakan orang dengan berjaga-jaga biasanya akan melepaskan waktu tidur agar dapat menonton lebih lama. Mereka nampaknya ketagih menonton dan tidak dapat berhenti sehingga rasa ingin tahu mereka mengenai filem itu puas. Akibatnya, kitaran tidur mereka akan berubah menyebabkan kesukaran tidur, kesukaran bangun tidur, dan kurang tidur secara keseluruhan. Itulah sebabnya orang yang terkena berjaga-jaga juga berisiko tinggi untuk insomnia. Sebenarnya, insomnia telah dikaitkan dengan sejumlah masalah kesihatan, mulai dari kemurungan, kehilangan ingatan, kekurangan tumpuan, masalah jantung dan banyak lagi.

Baca juga: Insomnia? Inilah Cara Mengatasi Insomnia

4. Membangunkan Kelakuan Buruk dan Antisosial

Binge menonton Ia juga boleh mempengaruhi hubungan sosial seseorang. Sebabnya, jika anda ketagih menonton, orang itu mungkin tidak peduli dengan orang di sekelilingnya, keluarga dan rakan.

Nah, itulah kesan buruknya berjaga-jaga untuk kesihatan. Jangan biarkan perkara itu terjadi, mulailah mengurangkan atau mengehadkan waktu menonton anda setiap hari. Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
The Washington Post. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana menonton pesta berbahaya bagi kesihatan anda.