Kesihatan

Ini Menyebabkan Alergi Daging Merah

, Jakarta - Alergi adalah reaksi tidak wajar yang biasanya berasal dari reaksi sistem imun terhadap sesuatu yang dimakan, diminum, disentuh atau dihirup yang sebenarnya tidak berbahaya. Salah satu alergi yang paling biasa dialami orang ialah alahan makanan. Alahan makanan sering dialami kerana keluarga keturunan. Biasanya, makanan yang mencetuskan reaksi alergi adalah buah-buahan, kacang-kacangan, makanan laut, susu, telur atau sayur-sayuran tertentu. Tetapi, adakah anda tahu bahawa seseorang boleh menghidap alergi daging merah?

Apakah Tanda dan Gejala Alergi Daging Merah?

Beberapa tanda seseorang mengalami alergi daging merah adalah sakit perut, muntah, ruam merah, hidung berair atau tersumbat, bengkak, gatal, sakit perut, berdebar-debar dan sesak nafas. Biasanya, reaksi alergi terhadap daging merah boleh muncul sebaik beberapa minit selepas gigitan terakhir atau muncul dalam beberapa jam selepas anda memakan daging merah.

Keterukan gejala alergi daging merah boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Reaksi alergi yang teruk yang disebut kejutan anaphylactic, adalah reaksi alergi yang menyebabkan kehilangan kesedaran atau bahkan kehilangan nyawa seseorang. Walau bagaimanapun, kejutan anaphylactic jarang berlaku.

Apa yang Menyebabkan Alergi Daging Merah?

Setiap daging yang dimasak mesti ada protein yang dilepaskan dan mencetuskan alergi, terutama bagi anda yang sangat mudah mengalami alahan makanan. Di samping itu, daging mamalia mengandungi antibodi semula jadi galaktosa-alpha-1,3-galaktosa yang dikenali sebagai alpha-gal mampu berinteraksi dengan karbohidrat dalam daging. Kedua-dua bahan ini dapat membuat tubuh mengalami bengkak, gatal, ruam dan sakit perut.

Apa daging merah yang boleh menyebabkan alahan?

Daging ternakan seperti daging lembu, daging kambing, domba, daging arnab, unggas (ayam, ayam belanda, itik, dll.), Hingga daging babi boleh menyebabkan anda mengalami alergi daging merah. Semua alahan daging merah melibatkan sebarang jenis protein daging. Walau bagaimanapun, alergi daging merah yang paling biasa berasal dari daging lembu. Perlu diingat, jika anak anda mempunyai sejarah alergi susu lembu, dia juga mungkin mempunyai alergi terhadap daging lembu.

Untuk mengetahui sama ada badan alah kepada daging merah atau tidak, sebenarnya boleh dilakukan ujian perubatan lebih lanjut. Kerana alahan daging merah boleh muncul setelah memakan daging merah. Cuma, reaksi dan masa penampilan berbeza bagi setiap orang. Sebenarnya, reaksi alahan boleh muncul selepas 6 jam memakan daging.

Ujian kesihatan yang boleh dilakukan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alergi daging merah adalah melakukan ujian darah untuk menentukan kepekaan alpha-gal dan menilai imunoglobulin E (IgE) di dalam badan. Sekiranya kedua-dua keputusan ujian menunjukkan tahap tinggi setelah makan daging, sudah pasti anda mempunyai alergi daging merah. Sekiranya anda mempunyai alergi daging merah, anda boleh menggantikan pengambilan daging merah dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah, kacang, tempe, tauhu dan makanan berkhasiat lain.

Untuk memudahkan anda mengetahui sama ada anda mempunyai alahan daging merah, anda boleh melakukan pemeriksaan makmal di aplikasinya melalui ciri Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi kesihatan . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga:

  • Sekiranya Anda Mengelakkan Daging Merah Untuk Kesihatan Anda?
  • Inilah faedah dan risiko makan daging merah
  • Daging Merah Menyebabkan Kanser, Mitos atau Fakta?