Kesihatan

Petua Mengatasi Sakit Perut Kerana Kepenuhan Selepas Berbuka Puasa

, Jakarta - Setelah menahan lapar dan dahaga sepanjang hari berpuasa, tidak sedikit orang yang menjadi gila ketika tiba masanya untuk berbuka puasa. Pelbagai jenis makanan dimakan malah melebihi bahagian yang biasa anda makan. Kesannya, perut anda akan terasa kenyang dan anda akan merasa kenyang. Kemudian datang rasa sakit yang tidak selesa.

Namun, tahukah anda bahawa penyebab sakit perut atau kenyang bukan hanya kerana anda makan terlalu banyak. Ternyata makanan dan minuman tertentu seperti makanan goreng, kubis, makanan pedas, dan asam dapat meningkatkan asid perut, sehingga kesan pada perut menjadi kembung, kembung, hingga sakit di lubang perut.

Baca juga: Penjelasan mengapa dilarang memakan 6 makanan ini ketika berbuka puasa

Petua Mengatasi Kepenuhan Semasa Berbuka Puasa

Kenyang dan perut kenyang pasti membuat anda merasa tidak selesa. Oleh itu, anda perlu mengikuti petua ini untuk mengatasi rasa kenyang setelah berbuka puasa:

Berdiri dan Berjalan

Apabila perut anda sudah kenyang, jangan hanya duduk. Anda sebenarnya perlu berdiri dan berjalan supaya makanan di perut dapat bergerak dan turun dengan segera. Sekiranya anda berada di rumah, anda boleh melakukan beberapa aktiviti lain seperti mencuci pinggan atau membersihkan meja. Sekiranya anda makan di luar, berjalan-jalan sebentar di mana anda makan. Bergerak juga merupakan cara untuk mencegah asid perut naik ke esofagus.

Jangan Tidur

Perasaan kenyang memang membuatkan seseorang lebih malas untuk meneruskan aktiviti. Anda pasti merasa seperti hanya duduk-duduk atau tidur. Namun, berbaring dengan perut penuh bukanlah perkara yang baik, ia sebenarnya akan menghalang pencernaan.

Terutama bagi anda yang menghidap asma, elakkan berbaring selepas makan kerana boleh mencetuskan penyakit asid perut yang membawa kepada masalah pernafasan. Sistem pencernaan manusia dirancang untuk memproses makanan dalam keadaan duduk atau berdiri. Jadi, tunggu kira-kira tiga jam sebelum anda tidur atau berbaring.

Longgarkan Pakaian

Sekiranya anda berada di rumah, ganti pakaian atau seluar yang terlalu ketat dengan lebih longgar dan lebih selesa dipakai. Pakaian yang ketat dapat memberi tekanan pada perut dan mengganggu proses pencernaan. Walau bagaimanapun, jika anda makan di restoran, anda boleh melonggarkan seluar sedikit jika boleh.

Baca juga: Kekejangan Perut Semasa Berpuasa, Mungkin Ini Sebabnya

Minum Minuman Panas

Apabila perut anda kenyang, anda mungkin merasa tidak dapat makan atau minum lagi. Namun, anda boleh mencuba minum segelas air suam atau teh daun pudina untuk membantu melancarkan sistem pencernaan. Kedua-dua jenis minuman dapat membantu mengeluarkan gas keluar dari usus dan perut. Dengan cara ini, menu iftar yang baru anda makan dapat diproses dengan lebih cepat oleh badan. Walau bagaimanapun, anda harus minum perlahan-lahan dan jangan minum terlalu banyak.

Ambil Antasid

Sekiranya anda makan dengan kenyang sehingga dada anda terasa sesak dan sakit, dan perut anda terasa seperti ditikam, maka anda harus mengambil antasid. Ubat ini biasanya diambil untuk merawat bisul tetapi juga dapat melegakan gas dan kembung. Selain itu, ubat antasid juga dapat meneutralkan asid perut yang naik dan menyebabkan sakit dada.

Baca juga: 5 Petua untuk Makan Sihat sehingga Anda Tidak Puas Semasa Berbuka Puasa

Walaupun perut kenyang bukanlah keadaan yang serius dan masih dapat diatasi, anda tidak boleh terbiasa makan berlebihan sehingga anda menghindari gangguan pencernaan. Anda sekarang juga boleh membeli ubat-ubatan yang anda perlukan untuk mengatasi rasa kenyang setelah berbuka puasa di kedai kesihatan di . Dengan perkhidmatan penghantaran, anda boleh memesan semua ubat dan keperluan kesihatan anda dengan lebih mudah. Pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam dalam keadaan kemas dan tertutup. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Yayasan Pemakanan Inggeris. Diakses pada tahun 2021. Memahami Ketenangan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Ketenangan Awal.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Ketenangan Awal.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found