Kesihatan

Kenali Gejala-gejala Cedera Saraf Tulang Belakang Yang Boleh Membawa Maut

Jakarta - Sumsum tulang berfungsi untuk menyampaikan mesej antara otak dan saraf tunjang. Kecederaan pada kawasan ini bukan sahaja menyebabkan lumpuh, tetapi berpotensi menyebabkan kematian. Itulah sebabnya kecederaan saraf tunjang memerlukan rawatan perubatan segera. Ketahui punca dan kecederaan saraf tunjang di bawah ini agar anda lebih berwaspada.

Baca juga: Kecederaan Saraf Tulang Belakang Boleh Menyebabkan Kelumpuhan?

Mengapa Kecederaan Saraf Tulang Belakang Berlaku?

Kecederaan saraf tunjang berlaku akibat trauma atau kerosakan tidak langsung pada tulang, tisu lembut, dan saluran darah di sekitar saraf tunjang. Sebabnya, kerosakan ini memberi kesan kepada kehilangan fungsi tubuh seperti pergerakan atau kepekaan dalam menerima rangsangan. Jenis kecederaan ini boleh berlaku disebabkan oleh dua faktor, iaitu faktor traumatik dan bukan trauma. Berikut adalah perbezaannya:

  • Kecederaan saraf traumatik. Disebabkan oleh pergeseran, patah tulang, atau keseleo tulang belakang kerana kemalangan. Contohnya, terjatuh semasa melakukan aktiviti, mengalami keganasan, dan kemalangan semasa memandu atau bersenam.

  • Kecederaan saraf bukan trauma. Disebabkan oleh keadaan atau penyakit lain, seperti barah, artritis, osteoporosis, kecacatan kelahiran tulang belakang, dan keradangan tulang belakang.

Seseorang berisiko lebih tinggi mengalami kecederaan saraf tunjang jika dia lelaki, berumur 16 - 30 tahun atau lebih dari 60 tahun, dan terlibat dalam aktiviti yang melampau.

Apakah Tanda dan Gejala Kecederaan Saraf Tulang Belakang?

Gejala kecederaan saraf tunjang mungkin lengkap atau separa (setempat). Sekiranya berlaku secara separa, penghidap hanya mengalami sedikit gangguan pada kemampuan deria dan pergerakan badan. Sementara itu, jika berlaku secara menyeluruh, penghidap mengalami kehilangan kemampuan deria dan sukar mengawal pergerakan badan. Berikut adalah tiga kategori gejala penurunan keupayaan deria dan gerak isyarat yang perlu diperhatikan:

  • Tetraplegia atau quadriplegia. Lumpuh otot lengan, kaki dan dada. Itulah sebabnya penghidapnya mengalami sesak nafas.

  • Paraplegia. Lumpuh bahagian bawah badan (kedua kaki).

  • Triplegia. Lumpuh di kedua kaki dan satu lengan.

Orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang boleh mengalami gejala yang berbeza. Walau bagaimanapun, selain kehilangan keupayaan untuk mengawal pergerakan badan, gejala yang perlu diperhatikan adalah sakit kepala, kesukaran bernafas, batuk, hilang kawalan ketika membuang air kecil atau buang air besar, kedudukan kepala yang tidak normal, sakit badan, kehilangan deria sensori (seperti tidak dapat merasa panas, sejuk, atau sejuk). atau sentuhan), mati pucuk, hingga pingsan.

Baca juga: Hati-hati, Kecederaan Saraf Tulang Belakang Boleh Membawa Maut

Kecederaan saraf tunjang berpotensi menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa. Ini termasuk gangguan kencing atau buang air besar, radang paru-paru, pembekuan darah, ketegangan otot, sakit yang tidak hilang, lumpuh, dan bahkan kematian. Oleh itu, kecederaan saraf tunjang harus dicegah untuk mengurangkan risiko komplikasi. Caranya ialah berhati-hati ketika dalam perjalanan dan menggunakan peralatan pelindung semasa melakukan aktiviti yang melampau.

Ini adalah gejala kecederaan saraf tunjang yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!