Kesihatan

Kenali 5 Jenis Parasit Yang Rentan Menyerang Kanak-kanak

"Trigliserida tinggi dapat menyebabkan sejumlah masalah kesehatan, salah satunya adalah penyakit jantung. Beberapa faktor yang meningkatkan kadar trigliserida termasuk diet yang tidak sihat, jarang bersenam, malas bergerak, berat badan berlebihan, merokok dan tabiat pengambilan alkohol.

, Jakarta - Mendengar mengenai trigliserida pasti tidak banyak berkaitan dengan penyakit kolesterol. Trigliserida adalah sejenis lemak yang terdapat di dalam darah. Sekiranya tahapnya normal, trigliserida mempunyai faedah besar dalam pembentukan tenaga. Namun, ketika kadarnya terlalu tinggi, penghidapnya berisiko mengalami masalah kesihatan, salah satunya adalah sindrom metabolik.

Sindrom metabolik adalah gabungan tekanan darah tinggi, gula darah tinggi, terlalu banyak lemak di pinggang, tahap HDL rendah dan tahap trigliserida tinggi. Sindrom metabolik akhirnya meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes, dan strok. Oleh itu, faktor apa yang boleh meningkatkan tahap trigliserida? Agar anda lebih berwaspada, pertimbangkan penjelasan berikut.

Baca juga: Jangkitan Pinworm pada Kanak-kanak, Inilah 7 Tanda

Berhati-hati dengan Parasit pada Kanak-kanak

Parasit pada anak tidak boleh dipandang rendah, kerana jangkitan parasit dapat memicu gejala penyakit. Terdapat beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan parasit pada kanak-kanak, termasuk:

1. Giardiasis

Giardiasis terjadi kerana jangkitan pada parasit Giardia lamblia dan menyebabkan gangguan pencernaan pada kanak-kanak. Parasit yang menyebabkan penyakit ini dapat masuk ke dalam tubuh ketika anak makan makanan atau minuman yang tercemar. Giardiasis juga boleh disebabkan oleh hubungan langsung dengan orang yang pernah dijangkiti. Giardiasis tidak boleh dipandang remeh, kerana keadaan ini dapat menyebabkan anak-anak mengalami cirit-birit hingga mengalami gangguan pertumbuhan dan perkembangan.

2. Cacing kremi

Kanak-kanak juga mudah dijangkiti cacing kremi. Parasit ini kecil dan menyerang usus besar manusia. Di dalam tubuh manusia, cacing kremi dapat membiak, kemudian menyebabkan gejala seperti sakit, gatal, hingga ruam muncul di dubur. Penularan parasit ini boleh berlaku kerana hubungan langsung dengan orang yang sudah dijangkiti atau menggunakan barang yang tercemar.

Baca juga: Menjaga Kebersihan Dapat Mencegah Giardiasis pada Kanak-kanak

3. Cryptosporidiosis

Parasit pada kanak-kanak yang juga harus anda perhatikan adalah Cryptosporidium parvum. Parasit ini boleh mencetuskan cryptosporidiosis yang menyebabkan cirit-birit yang berpanjangan pada kanak-kanak. Parasit boleh memasuki badan ketika anak-anak minum air yang telah tercemar, seperti air kolam atau air minum.

4. Kutu Kepala

Kanak-kanak terdedah kepada kutu, seperti kutu kepala. Nampaknya, keadaan ini juga disebabkan oleh parasit. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai pediculosis capitis. Kutu kepala boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kulit kepala yang gatal dan menimbulkan rasa tidak selesa. Penularan parasit pada kanak-kanak berlaku melalui hubungan dengan kepala orang lain yang mempunyai kutu kepala.

5. Toksoplasmosis

Haiwan peliharaan juga boleh menjadi pencetus penemuan parasit pada anak-anak. Toxoplasmosis adalah jangkitan pada manusia yang disebabkan oleh parasit Toxoplasma gondii. Parasit ini disebarkan oleh haiwan peliharaan, biasanya melalui tinja. Parasit yang menyebabkan toksoplasmosis juga sering dijumpai pada daging yang tidak dimasak. Parasit ini ditularkan dari haiwan ke manusia, bukan dari manusia ke manusia. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang dijangkiti parasit yang menyebabkan toksoplasmosis dapat menyebarkannya kepada bayi mereka.

Bagaimana Mencegah Jangkitan Parasit pada Kanak-kanak?

Sebilangan besar parasit pada kanak-kanak menyerang ketika si kecil berada di luar rumah atau melakukan aktiviti di tempat awam. Oleh itu, ayah dan ibu dapat mengurangkan risiko jangkitan dengan selalu memastikan anak-anak mereka mengambil air bersih atau makanan. Selain itu, selalu meminta anak kecil anda untuk selalu mencuci tangan, mandi, atau membersihkan badan mereka selepas bermain di luar rumah.

Melancarkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah penyakit parasit ini adalah dengan mengajar anak-anak betapa pentingnya mencuci tangan dengan sabun dan air yang mengalir, terutamanya setelah menggunakan tandas dan sebelum makan.

Di banyak negara membangun, juga penting untuk memastikan kotoran dibuang dengan betul, hindari berjalan kaki tanpa alas kaki di luar rumah, tidur di bawah kelambu dan mengelakkan terkena air yang tercemar parasit.

Pemberian ubat pukal secara berkala untuk jangkitan helminth yang ditularkan di tanah, schistosomiasis, onchocerciasis, dan filariasis limfatik juga dapat mengurangkan jangkitan parasit dan penyakit yang ditimbulkannya.

Baca juga: Toksoplasma pada Kehamilan Awal Berhati-hati terhadap Kesannya

Selain melaksanakan pencegahan di atas, vitamin juga sangat penting untuk meningkatkan sistem imun si kecil. Ibu tidak perlu bersusah payah pergi ke farmasi Vitamin yang diperlukan oleh si kecil anda boleh dibeli di kedai kesihatan. Cukup klik, pesanan akan dihantar ke destinasi. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Parasit pada Kanak-kanak.
Kesihatan Nabta. Diakses pada tahun 2021. 5 Parasit Yang Menjangkiti Kanak-kanak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Cryptosporidium.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Toksoplasmosis.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan: Giardiasis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Giardiasis.