Kesihatan

Perlu Tahu, 5 Perkara mengenai Pembuangan Uterus

, Jakarta - Fenomena pembuangan rahim adalah mimpi buruk bagi wanita. Sebelum menjalani kaedah ini, anda perlu mengetahui fakta pembuangan rahim. Sekiranya rahim wanita dikeluarkan, bagaimana mereka akan mempunyai anak? Rahim adalah organ penting bagi wanita, kerana ia akan menjadi tempat pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Baca juga: Ini adalah 7 sebab perubatan wanita harus menjalani histerektomi

Walau bagaimanapun, sebilangan wanita mungkin perlu melakukan kaedah ini kerana pelbagai alasan perubatan, seperti sista rahim atau sesuatu yang salah dengan ovari mereka. Pembuangan rahim pada wanita juga dikenali sebagai histerektomi. Dalam prosedur ini, rahim dikeluarkan dari badan. Akibatnya, seorang wanita tidak lagi mendapat haid setiap bulan, dan bahkan tidak berpeluang untuk hamil lagi.

Bagi sebilangan wanita, mereka melakukan prosedur ini untuk mengurangkan risiko barah ovari. Sekiranya anda berhasrat untuk melakukan kaedah ini, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum melakukan histerektomi:

1. Pembedahan ini tidak begitu rumit seperti yang anda fikirkan

Fakta penyingkiran rahim pertama yang harus anda ketahui adalah bahawa doktor menggunakan kaedah laparoskopi untuk membuang ovari. Laparoskopi adalah prosedur pembedahan invasif minimum yang dilakukan dengan membuat sayatan kecil di dinding perut. Prosedur ini dilakukan dengan bantuan instrumen berbentuk tiub nipis yang disebut laparoskop. Di samping itu, alat ini dilengkapi dengan kamera dan lampu di hujungnya.

Dengan laparoskopi, risiko komplikasi seperti jangkitan dan pembekuan darah akan berkurang, dan masa yang dihabiskan untuk pembedahan juga akan menjadi lebih pendek. Selain itu, laparoskopi tidak meninggalkan bekas luka seperti ketika anda melakukan pembedahan caesar.

2. Tahap Hormon Anda Akan Turun Secara Automatik

Walaupun prosesnya tidak begitu rumit seperti yang anda fikirkan, itu tidak bermaksud tanpa risiko. Risiko yang mungkin berlaku adalah komplikasi, seperti osteoporosis, penyakit jantung, demensia, dan bahkan kadar kematian yang tinggi, kerana penurunan hormon estrogen yang drastik.

Wanita pra-menopaus yang menjalani histerektomi dua kali lebih mungkin mengalami demensia dan gangguan kognitif, tujuh kali lebih mungkin untuk menghidap penyakit jantung, dan lapan kali lebih mungkin mengalami serangan jantung. Oleh itu, banyak wanita menjalani terapi hormon setelah menjalani histerektomi untuk mencegah komplikasi.

Baca juga: Ini adalah Gejala Polip Uterus yang Perlu Diperhatikan

3. Anda masih boleh mempunyai ovari walaupun rahim anda telah dikeluarkan

Sekiranya pembuangan rahim anda disebabkan oleh masalah seperti endometriosis dan fibrosis, ovari anda akan tetap ada. Endometriosis adalah gangguan yang berlaku kerana adanya tisu rahim (endometrium) di luar rahim. Walaupun fibrosis adalah keadaan pembentukan tisu penghubung berserat berlebihan pada organ atau tisu, keadaan ini biasanya merupakan hasil proses keradangan atau penyembuhan.

4. Anda Boleh Membuang Hanya Satu Ovari

Sekiranya pembuangan rahim dilakukan untuk mencegah barah, anda diminta untuk membuang kedua-dua ovari anda. Namun, jika pembuangan rahim disebabkan oleh penyakit sista, anda masih boleh menjalani kehidupan yang sihat walaupun hanya dengan satu ovari. Satu ovari mencukupi untuk mengelakkan perubahan fungsi hormon. Anda juga akan terus haid untuk mengelakkan risiko menopaus awal, walaupun anda masih berpeluang untuk hamil.

5. Tiub fallopio anda secara automatik juga akan hilang

Hakikatnya ialah jika ovari dikeluarkan, tiub fallopio anda akan hilang secara automatik juga. Tiub fallopi adalah salah satu bahagian organ wanita yang bertujuan menyebarkan telur atau ovum dari ovari ke dinding rahim. Sekiranya ovari dikeluarkan, secara automatik tidak ada telur yang akan turun dari ovari.

Baca juga: Ketahui 4 Ciri-ciri Anggur Hamil

Itulah fakta mengenai pembuangan rahim yang harus anda ketahui. Pastikan anda sudah mengetahui dengan jelas tahap-tahap apa yang harus anda lalui. Anda boleh bertanya fakta lebih lanjut mengenai pembuangan rahim dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut , melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!