Kesihatan

Ini adalah 5 Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan

, Jakarta - Sistem pencernaan adalah organ yang sangat penting untuk kelangsungan fungsi tubuh. Organ pencernaan yang merangkumi mulut, faring, esofagus, perut, usus kecil, dan usus besar. Beberapa sistem pencernaan dalam badan sering mengalami masalah. Kesihatan pencernaan dapat mengalami masalah seperti kembung, cirit-birit, sembelit, dan masalah pencernaan lain seperti bisul.

Gangguan dalam sistem pencernaan akan menjadikan anda tidak produktif, terutamanya jika anda harus berbaring di atas katil untuk berehat sepanjang masa. Sudah tentu anda tidak mahu berada dalam keadaan ini, bukan? Anda harus menjaga kesihatan pencernaan anda, untuk mengelakkan gangguan pencernaan dengan mengikuti petua berikut:

  1. Makan Lemak Sihat

Jangan terlalu menyalahkan lemak, kerana tidak semua lemak buruk bagi tubuh. Terdapat banyak lemak baik untuk tubuh yang bahkan dapat membantu sistem pencernaan dan mencegah keradangan yang berlaku di kawasan usus dan kawasan sekitarnya. Lemak sihat juga boleh menjadi sumber tenaga yang cukup banyak.

Anda boleh mendapatkan lemak sihat dari buah-buahan seperti alpukat dan beberapa biji-bijian. Selain itu, ada beberapa pilihan ikan berlemak dengan asam lemak omega-3, seperti salmon dan tuna, yang dapat dimakan untuk menjaga sistem pencernaan.

Baca juga : 4 Tanda-tanda Masalah Pencernaan Diabaikan

  1. PenggunaanMakanan Sebenar

Perkara pertama yang perlu anda perhatikan jika anda ingin mempunyai kesihatan pencernaan adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan. Dengan memperhatikan apa yang anda makan, gangguan pencernaan akan jarang muncul. Malah pencernaan akan menjadi lebih sihat setiap masa.

Biasakan memasak makanan yang anda mahu makan. Dengan memasak sendiri, anda boleh mengatur jenis nutrien yang masuk dan dimakan makanan sebenar . Selama ini, pilihan makanan di luar rumah sering menggunakan makanan yang diproses, makanan buatan, dan bahan pengawet. Bahan yang tidak semula jadi akan membebankan pencernaan, sehingga gangguan sering terjadi.

  1. Memenuhi Keperluan Air Harian

Seboleh mungkin anda harus memenuhi keperluan air setiap hari, kerana keperluan air setiap hari akan menjadikan pencernaan berfungsi dengan baik. Najis yang dikeluarkan juga akan menjadi lebih lembut, jadi anda tidak akan mengalami sembelit. Seperti yang anda ketahui, semasa sembelit ini berlaku kerana kekurangan cecair badan. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air atau 2 liter air setiap hari untuk kesihatan pencernaan.

  1. Perbanyakkan Makanan Berserat

Makan terlalu banyak nasi dan lauk berlemak adalah tindakan yang tidak bijak. Sebabnya, kedua-dua perkara ini akan menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan. Pemprosesan kedua-dua perkara ini menjadi tenaga akan memakan masa yang lama, sehingga dapat membuat anda mudah mengantuk.

Selain membuat anda mudah mengantuk, sembelit juga cenderung menyerang anda. Perbanyakkan makan makanan berserat seperti sayur-sayuran hijau, buah-buahan, dan beberapa jenis biji-bijian. Serat masuk akan menjadikan anda lebih kenyang dan juga tidak kembung. Dengan begitu, rasa sakit ketika membuang air besar kerana sembelit akan dapat dielakkan.

Baca juga : 4 Masalah Pencernaan Kerana Kekurangan Probiotik

  1. Kawal Tekanan

Mungkin anda berfikir bahawa tekanan tidak memberi kesan pada badan. Apabila badan berada dalam keadaan tertekan, kortisol dihasilkan dalam jumlah yang banyak. Hormon ini boleh menyebabkan gangguan pencernaan, jadi sembelit, mual, dan cirit-birit dapat terjadi.

Tekanan yang berlebihan juga akan membuatkan anda menjalani diet yang buruk. Apabila tertekan, kebanyakan orang tidak dapat mengawal apa yang mereka makan. Perut juga akan mengalami gangguan kerana diet yang tidak baik.

Beberapa petua di atas yang perlu anda lakukan untuk menjaga kesihatan pencernaan anda. Sekiranya anda mengalami gangguan pencernaan, anda boleh menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.