Kesihatan

Bolehkah ketuat hilang sendiri?

, Jakarta - Ketuat adalah pertumbuhan kecil dengan tekstur kasar yang dapat muncul di mana saja di badan. Ketuat kelihatan seperti lepuh padat atau kembang kol kecil. Umumnya, ketuat disebabkan oleh virus yang masih dalam keluarga yang sama dengan human papillomavirus (HPV).

Penampilan ketuat sebenarnya bergantung pada tempat tumbuh dan ketebalan kulit. Ketuat Palmer muncul di tangan, sementara ketuat plantar muncul di kaki. Sebanyak 1 dari 3 kanak-kanak dan remaja dianggarkan mengalami ketuat, tetapi hanya 3 hingga 5 peratus orang dewasa yang mengalaminya. Ini mungkin kerana sistem imun orang dewasa lebih mampu mencegah perkembangan ketuat.

Ketuat boleh hilang dengan sendirinya

Ya, kebanyakan ketuat biasa hilang sendiri tanpa rawatan. Walaupun mungkin memerlukan satu atau dua tahun untuk ketuat itu hilang dengan sendirinya. Sebilangan orang memilih untuk melakukan rawatan ke doktor untuk menghilangkan kulit, anda boleh meminta doktor melalui permohonannya .

Tujuan rawatan adalah untuk menghancurkan ketuat, merangsang tindak balas sistem imun untuk melawan virus atau kedua-duanya. Rawatan mungkin memakan masa beberapa minggu atau bulan. Dengan rawatan, ketuat cenderung berulang atau merebak. Doktor biasanya akan mencadangkan kaedah yang paling tidak menyakitkan, terutama ketika merawat anak kecil.

Baca juga: 5 Jenis Ketuat Yang Perlu Anda Ketahui

Walau bagaimanapun, kaedah rawatan yang dipilih untuk menghilangkan ketuat juga bergantung pada tempat ketuat tumbuh, gejala yang berlaku, dan pilihan pemiliknya. Kaedah ini kadang-kadang digunakan dalam kombinasi dengan rawatan di rumah menggunakan asid salisilat.

 • Ubat pengelupasan (asid salisilik). Ubat ketuat ini dengan asid salisilik berfungsi dengan membuang lapisan ketuat sedikit demi sedikit. Kajian menunjukkan bahawa asid salisilik lebih berkesan apabila digabungkan dengan pembekuan.

 • Pembekuan (cryotherapy). Terapi pembekuan yang dilakukan oleh doktor melibatkan nitrogen cair pada ketuat. Pembekuan berfungsi dengan menyebabkan lepuh terbentuk di bawah dan di sekitar ketuat. Kemudian, tisu mati terkelupas dalam seminggu atau lebih. Kaedah ini juga dapat merangsang sistem imun untuk melawan ketuat virus. Kesan sampingan krioterapi merangkumi kesakitan, lecet dan perubahan warna pada kawasan yang dirawat. Kerana teknik ini menyakitkan, biasanya tidak digunakan untuk merawat ketuat pada anak kecil.

Baca juga: Ketahui Punca Ketuat Muncul di Kulit Kepala

 • Kandungan asid lain. Sekiranya asid salisilik atau pembekuan tidak berfungsi, doktor anda boleh mencuba asid trikloroasetik. Dengan kaedah ini, doktor akan mencukur permukaan kulit dan kemudian menggunakan asid dengan tusuk gigi kayu. Rawatan berulang diperlukan setiap minggu atau lebih. Kesan sampingannya akan membakar dan menyengat.

 • Pembedahan kecil. Doktor boleh memotong tisu yang menyinggung. Ia boleh meninggalkan parut di kawasan yang dirawat.

 • Rawatan laser. Jururawat pewarna berdenyut membakar saluran darah kecil. Tisu yang dijangkiti akhirnya mati dan ketuat akan keluar. Bukti keberkesanan kaedah ini terhad dan boleh menyebabkan kesakitan dan parut.

Baca juga: Bolehkah Ketuat Disembuhkan dengan Ubat-ubatan Khas?

Menghalang penampilan ketuat pada kulit

Untuk mengurangkan risiko terkena atau menyebarkan ketuat, lakukan perkara berikut:

 • Jangan menyentuh ketuat orang lain.
 • Jangan gunakan tuala atau barang peribadi orang lain.
 • Jangan berkongsi kasut dan stoking dengan orang lain.
 • Jangan menggaru ketuat atau verrucae, kerana ini boleh menyebabkannya merebak.
 • Pakai selipar semasa memasuki dan keluar dari pancuran mandian dan kolam renang awam.
 • Tutup ketuat atau verruca dengan penutup kalis air ketika berenang dan stoking atau sarung tangan di tempat lain.
 • Jangan menyikat, menyikat, mencukur, atau memotong rambut di kawasan yang mempunyai ketuat.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ketuat biasa
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ketuat