Kesihatan

Ketahui kelebihan topeng lembaran dan cara menggunakannya dengan betul

, Jakarta - Ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk merawat dan menjaga kesihatan wajah anda. Salah satunya ialah penggunaan topeng. Terdapat banyak jenis topeng yang boleh anda gunakan untuk merawat kecantikan wajah anda. Bermula dari topeng semula jadi yang boleh anda buat sendiri menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur anda hingga topeng lembaran yang praktikal dan tentunya mempunyai banyak faedah untuk wajah anda.

Lembaran topeng adalah sejenis topeng yang mempunyai bentuk menyerupai wajah. Jadi bila akan digunakan topeng lembaran , anda hanya perlu mengeluarkan topeng dan meletakkannya terus di wajah sesuai dengan kedudukan topeng. Masker ini sebenarnya mengandungi serum yang baik untuk kesihatan kulit wajah anda sehingga terdapat banyak kebaikan topeng lembaran yang anda dapat rasakan.

Sudah tentu jika anda menggunakan topeng lembaran dengan kerap mengikut keperluan anda, maka anda akan merasakan banyak faedah dari topeng lembaran ini. Berikut adalah faedah penggunaan biasa topeng lembaran :

1. Melembapkan Kulit

Sebenarnya penggunaan topeng lembaran sangat berkesan untuk melembapkan kulit dalam masa yang agak singkat. Serum pada topeng lembaran sebenarnya ia mengandungi vitamin dan nutrien yang baik untuk kesihatan kulit anda. Bukan hanya untuk melembapkan kulit wajah, dengan penggunaan dan pemilihan biasa topeng lembaran yang sesuai dengan keperluan anda sebenarnya dapat membantu menghilangkan jerawat. Selain itu, ia menghilangkan bintik-bintik gelap dan bahkan kerutan halus di wajah anda.

2. Menjadikan Kulit Muka Segar

Selain dari serum, biasanya topeng lembaran mengandungi beberapa bahan lain seperti kolagen. Sudah tentu dengan banyak kandungan baik yang terdapat dalam topeng lembaran Ia akan menjadikan kulit anda lebih segar dan cerah.

3. Menyuburkan Kulit dengan Baik

Kandungan serum dan vitamin cukup banyak terdapat di dalamnya topeng lembaran Sebenarnya, ia akan membantu kulit wajah anda mendapatkan nutrien yang baik dan diperlukan.

Cara Menggunakan Topeng Lembaran Yang Betul

Selain penggunaannya yang sangat praktikal, kini terdapat banyak jenis topeng lembaran yang anda dapati dengan vitamin dan serum yang pastinya sangat bermanfaat untuk kesihatan kulit wajah anda. Walau bagaimanapun, tidak jarang bagi sesetengah pengguna topeng lembaran masih melakukan kesilapan dalam penggunaannya agar faedahnya tidak optimum. Inilah cara penggunaan topeng lembaran betul:

1. Gunakan Toner Muka Sebelum Memakai Lembaran Topeng

Pastikan wajah anda bersih sebelum anda menggunakannya topeng lembaran . Sebelum digunakan topeng lembaran , gunakan toner wajah di wajah anda. Fungsi toner adalah membersihkan wajah anda dengan lebih baik dan melembapkan kulit sehingga vitamin dan serum yang terdapat di dalamnya topeng lembaran dapat menyerap dengan lebih optimum pada wajah.

2. Gunakan Pelembap Selepas Lembaran Topeng

Selepas anda selesai menggunakan topeng lembaran Jangan lupa menggunakan pelembap pada wajah anda. Ia digunakan untuk mengekalkan keberkesanan topeng lembaran pada muka awak.

3. Gunakan Lembaran Topeng mengikut masa yang ditentukan

Kerana ia selesa dan merasakan bahawa lembaran topeng serum akan menyerap lebih banyak jika ia digunakan lebih lama, banyak orang menggunakannya lebih banyak daripada masa yang ditentukan. Walaupun, lebih baik digunakan topeng lembaran selama 15 hingga 20 minit sahaja. Dengan masa yang sesuai, serum di topeng lembaran Ia juga menyerap dengan baik pada wajah anda.

Untuk menjaga kesihatan wajah, anda tidak boleh lupa makan makanan sihat dan minum air secukupnya. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan kulit wajah, anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk menangani aduan. Ayuh muat turun permohonan melalui App Store dan Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Muka
  • 5 Buah Yang Boleh Digunakan Sebagai Topeng Muka Asli
  • 7 Kebaikan Menggunakan Topeng Muka Secara Berkala