Kesihatan

Little One Punya Gatal? Inilah Yang Harus Dilakukan Ibu

, Jakarta - Hives adalah penyakit kulit yang sering menyerang kanak-kanak. Penyakit ini, yang mempunyai nama perubatan urtikaria, dicirikan oleh kegelapan merah atau putih gatal atau lebam. Gatal-gatal yang disebabkan oleh gatal-gatal boleh muncul di satu bahagian badan atau merebak ke bahagian badan yang lain.

Benjolan yang muncul akibat penyakit ini dapat memiliki ukuran dan bentuk yang berbeda, mulai dari ukuran kecil hingga ukuran tangan. Selain gatal, ruam yang muncul akibat gatal-gatal juga akan terasa sakit dan mencetuskan sensasi yang menyengat. Gatal-gatal akibat gatal-gatal boleh muncul di mana sahaja di badan, termasuk muka, bibir, lidah, dan telinga.

Salah satu penyebab gatal-gatal pada kulit kanak-kanak adalah alahan. Pada asasnya, urtikaria terbahagi kepada dua jenis, iaitu urtikaria akut dan urtikaria kronik. Pada urtikaria akut, ruam pada kulit biasanya berlangsung kurang dari enam minggu, sebelum akhirnya hilang. Urtikaria akut adalah jenis gatal-gatal yang paling biasa dijumpai pada kanak-kanak.

Baca juga: Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta

Manakala pada urtikaria kronik, lebam akan bertahan lebih lama atau kembung selama beberapa bulan atau tahun. Walaupun begitu, jenis penyakit ini sebenarnya jarang berlaku. Pada dasarnya, gatal-gatal muncul kerana tahap histamin dan sebatian kimia lain yang dilepaskan oleh lapisan di bawah kulit. Tahap histamin yang berlebihan, kemudian menyebabkan pembengkakan tisu.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan gatal-gatal muncul di permukaan kulit anak. Urtikaria akut boleh berlaku disebabkan oleh jangkitan virus, reaksi alergi, pengambilan makanan tertentu, sengatan serangga, terhadap keadaan cuaca, iaitu terdedah kepada udara panas atau sejuk. Jadi, apa yang perlu dilakukan sekiranya anak kecil anda mempunyai gatal-gatal?

  • Mandi si Kecil

Apabila anda melihat munculnya gatal-gatal di permukaan kulit si kecil anda, cubalah memandikannya dengan air bersih. Tetapi ingat, anda tidak boleh memandikan anak dengan air suam. Gunakan air pada suhu bilik untuk kesan selesa pada lebam dan gatal. Memandikan anak bertujuan untuk mengurangkan pendedahan kepada alergen yang mungkin masih terdapat pada kulit, sehingga gatal-gatal tidak menjadi lebih teruk.

Selain mandi dengan air bersih, ibu juga boleh berusaha memampatkan air sejuk pada kulit yang mempunyai gatal-gatal. Ini dapat mengurangkan rasa gatal dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh gatal-gatal.

Baca juga: Inilah sebab mengapa gatal-gatal tidak tergores

  • Gunakan Losyen

Mengatasi ketidakselesaan pada kulit dengan gatal-gatal juga boleh dilakukan dengan menggunakan losyen. Produk ini dapat mengurangkan kesakitan dan kesakitan akibat gatal-gatal. Pilih jenis losyen yang mengandungi Calamine dan sapukan pada kawasan kulit yang terjejas.

  • Elakkan Pakaian Ketat

Memakai pakaian yang terlalu ketat sebenarnya boleh menyebabkan gatal-gatal pada kulit anak anda menjadi lebih teruk. Pilih jenis pakaian yang diperbuat daripada kain lembut dan tidak berbahaya bagi kulit sensitif kanak-kanak. Jangan memakai pakaian yang terlalu ketat pada bahagian kulit yang bergelombang.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

Sekiranya gatal-gatal pada kulit tidak hilang dan menyebabkan anak menjadi rewel, segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Atau anda boleh cuba bercakap dengan doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Tanyakan mengenai gatal-gatal pada kanak-kanak dan bagaimana mengatasinya dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!