Kesihatan

Inilah Cara Mengatasi Jangkitan Telinga pada Bayi

, Jakarta - Bayi yang rewel boleh membuat ibu bapa merasa cemas. Namun, jika dia menjadi lebih rewel dan menangis lebih kerap daripada biasa dan sering kali mendengarkan telinga mereka, ini boleh menjadi tanda bahawa bayi itu mengalami jangkitan telinga.

Menurut data dari Institut Kebangsaan mengenai Pekak dan Gangguan Komunikasi Lain , sebanyak lima dari enam kanak-kanak mengalami jangkitan telinga sebelum usia tiga tahun, jadi ibu bapa perlu menyedari hal ini.

Jangkitan telinga, atau otitis media, adalah radang telinga tengah yang menyakitkan. Sebilangan besar jangkitan telinga tengah berlaku di antara gegendang telinga dan tiub eustachian, yang menghubungkan telinga, hidung, dan tekak. Jangkitan telinga pada bayi sering berlaku disebabkan oleh bakteria atau virus.

Jangkitan tersebut menyebabkan keradangan dan pembengkakan pada tiub eustachian. Tiub menyempit dan cecair menumpuk di belakang gendang telinga dan kemudian menyebabkan tekanan dan kesakitan. Jangan risau, berikut adalah langkah-langkah untuk menyelesaikannya.

Baca juga: Ibu, Ketahui Gejala Jangkitan Telinga pada Bayi

Menggunakan Antibiotik

Selama bertahun-tahun, antibiotik telah diresepkan untuk merawat jangkitan telinga. Sekiranya keadaan ini dialami oleh bayi, kita menyedari bahawa ini bukan pilihan terbaik untuk mereka.

Tinjauan kajian di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mencatat, di kalangan kanak-kanak yang berisiko rata-rata mengalami jangkitan telinga, 80 peratus pulih dalam kira-kira tiga hari tanpa penggunaan antibiotik. Menggunakan antibiotik untuk merawat jangkitan telinga juga boleh menyebabkan bakteria menjadi tahan terhadap antibiotik di masa depan.

mengikut Akademi Pediatrik Amerika (AAP), antibiotik juga boleh menyebabkan cirit-birit dan muntah pada sekitar 15 peratus kanak-kanak yang mengambilnya. AAP juga menyatakan bahawa 5 peratus kanak-kanak yang diberi antibiotik mempunyai reaksi alergi, yang serius dan boleh mengancam nyawa.

Dalam kebanyakan kes, AAP dan American Academy of Family Physicians mengesyorkan untuk melambatkan pemberian antibiotik selama 48 hingga 72 jam kerana jangkitan boleh hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ada kalanya antibiotik adalah tindakan terbaik. Secara amnya, AAP mengesyorkan menetapkan antibiotik untuk jangkitan telinga pada kanak-kanak berumur 6 bulan dan lebih muda, atau untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 12 tahun yang mempunyai gejala yang teruk.

Baca juga: Inilah 5 Fakta Mengenai Jangkitan Telinga Tengah

Cara Semula jadi untuk Mengatasi Jangkitan pada Bayi

Jangkitan telinga juga boleh menyebabkan kesakitan, tetapi ada langkah-langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk meredakan kesakitan. Berikut adalah kaedah mudah yang boleh anda lakukan untuk melegakan gejala jangkitan telinga:

  • Kompres Panas . Letakkan kompres hangat dan lembap di atas telinga anak anda selama kira-kira 10 hingga 15 minit. Ini dapat membantu mengurangkan kesakitan.
  • Parasetamol . Sekiranya bayi anda berumur lebih dari 6 bulan, acetaminophen (Tylenol) dapat membantu melegakan kesakitan dan demam. Gunakan ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda dan arahan pada botol penghilang rasa sakit. Untuk hasil terbaik, cuba berikan sebelum tidur.
  • Kekal Terhidrat. Beri cecair bayi seperti susu ibu sekerap mungkin. Menelan dapat membantu membuka tiub eustachian sehingga cecair yang terperangkap dapat mengalir.
  • Tinggikan Kepala Bayi . Naikkan bantal bayi sedikit lebih tinggi untuk memperbaiki saliran resdung bayi. Jangan letakkan bantal di bawah kepala bayi, sebaliknya letakkan bantal atau dua bantal di bawah tilam.
  • Memberi Ubat Batuk dan Selsema. Sakit telinga pada bayi biasanya bermula dengan jangkitan saluran pernafasan atas (ARI). Memberi ubat batuk dan selsema boleh dilakukan sebagai rawatan awal.

Baca juga: Jangan Asal! Ini adalah kaedah yang baik dan betul untuk membersihkan telinga bayi

Sekiranya gejala anda bertambah buruk, anda mungkin dapat membincangkannya dengan pakar pediatrik anda di . Doktor akan sentiasa bersedia memberikan pertolongan awal untuk mengatasi masalah kesihatan yang dialami bayi. Ambil telefon pintar anda sekarang dan nikmati kemudahan menghubungi doktor hanya dengan tangan anda.

Rujukan:
Persatuan Pediatrik Kanada. Diakses tahun 2020. Jangkitan Telinga.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rumah untuk Jangkitan Telinga Bayi Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Merawat Jangkitan Telinga Bayi tanpa Antibiotik?