Kesihatan

Cara Menggunakan Period Penjejak untuk Mengira Tempoh Subur

Jakarta - Salah satu cara yang biasa digunakan wanita untuk merancang kehamilan adalah melalui pengiraan masa subur. Dengan cara ini, wanita tahu kapan waktu yang tepat untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan sehingga mereka dapat hamil dengan segera. Namun, ternyata tidak sewenang-wenangnya, ada cara untuk mengira tempoh subur.

Untuk mengira tempoh subur dengan lebih tepat, anda mesti mengetahui kitaran haid terlebih dahulu. Menstruasi berlaku ketika lapisan rahim merosot dan keluar dari faraj bersama dengan darah. Ketika haid sedang berjalan, telur akan tumbuh semula di ovari. Setelah matang, ovari sekali lagi akan melepaskannya untuk disenyawakan. Keadaan ini dikenali sebagai ovulasi.

Ovulasi sendiri berlaku antara 12 hingga 14 hari sebelum haid berikutnya. Walau bagaimanapun, ovulasi juga bergantung pada kitaran haid setiap wanita, jadi haidnya pasti berbeza. Ada wanita dengan kitaran haid yang normal, tetapi ada juga yang kitarannya terlalu pendek atau terlalu lama.

Baca juga: 2 Cara Mengetahui Masa Subur Wanita

Lalu, bilakah tempoh subur berlangsung?

Masa subur ini berlaku sekitar tempoh ovulasi, biasanya sekitar tujuh hingga lima hari sebelum ovulasi atau sekitar 12 hingga 16 hari sebelum tempoh haid berikutnya. Namun, sekali lagi, pengiraan ini hanya tepat jika anda mempunyai kitaran haid yang normal, iaitu sekitar 28 hari. Sekiranya kitaran anda lebih pendek atau lebih lama, pengiraannya berbeza. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mencatat kitaran haid anda, supaya anda dapat mengira masa subur anda dengan lebih tepat.

Agar kehamilan berlaku, telur sekurang-kurangnya mesti disenyawakan dalam 12 hingga 24 jam selepas ovulasi. Biasanya, tempoh subur dikira berdasarkan catatan dan analisis kitaran haid selama lapan bulan terakhir.

Baca juga: Ini adalah 4 Fasa Menstruasi pada Wanita

Menggunakan Period Tracker untuk Mengira Tempoh Subur

Pada mulanya, mengira tempoh subur harus dilakukan secara manual, mencatat, atau menandakan kalendar ketika anda mempunyai haid setiap bulan. Sudah tentu, ini sangat menyusahkan, kerana kadang-kadang anda boleh lupa menandakan dan kitaran menjadi tidak dapat dibaca. Sekarang, anda boleh merakam kitaran haid anda dan mengira tempoh subur anda dengan lebih mudah dengan Period Tracker.

Kemudian, bagaimana menggunakan Period Tracker untuk mengira tempoh subur? Kamu perlu muat turun permohonan pertama pada telefon anda. Selepas itu, pergi ke bahagian Period Tracker. Masukkan tarikh haid terakhir anda (jika anda mempunyai haid ketika menggunakannya), atau jangan lupa untuk menandakan tempoh pertama anda jika anda mendapatnya kemudian.

Setiap kali haid anda berakhir, jangan lupa menekan " kitaran akhir " Anda boleh menemui ikon kalendar di sudut kanan atas, di sinilah maklumat mengenai tempoh subur anda dapat dijumpai. Semasa anda haid, tarikhnya akan menjadi merah. Walau bagaimanapun, apabila tempoh subur tiba akan ada warna hijau pada tarikh tersebut.

Baca juga: Inilah Kepentingan Mengetahui Ovulasi dan Masa Subur

Jadual haid anda akan direkodkan secara automatik untuk jangka masa yang akan datang mengikut jangka masa kitaran yang anda masukkan dalam keterangan awal. Sekiranya anda terlambat atau haid anda datang lebih awal, anda boleh menandainya pada tarikh yang sesuai. Biasanya, tempoh subur berlaku tiga hingga empat hari selepas haid berakhir dan berlangsung selama lima hari. Sekiranya anda mempunyai masalah atau aduan lain, anda juga boleh berbual dengan pakar obstetrik melalui aplikasi .

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Membuat Carta Sikap Menstruasi Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Saya Paling Subur? Cara Mengira Kitaran Ovulasi Anda.