Kesihatan

Tanpa Nikotin, Vaping Masih Berbahaya?

, Jakarta - Baru-baru ini, banyak perokok telah beralih dari merokok tembakau menjadi e-rokok. Ramai orang percaya bahawa vaping mempunyai risiko yang lebih rendah daripada rokok tembakau. Beberapa orang juga menggunakan vaping sebagai alternatif untuk berhenti merokok, kerana vaping tidak mengandungi nikotin.

Dikatakan bahawa banyak orang beralih ke vaping untuk mengelakkan risiko penyakit jantung dan barah yang merupakan risiko merokok tembakau. Rupa-rupanya, terdapat kesan negatif dari memerah pada badan. Berikut adalah perbincangan mengenai bahaya meletup badan.

Baca juga: Sebab Rokok Boleh Menyebabkan Kanser

Bahaya dan Kesan Meletup pada Tubuh

Vape atau e-rokok adalah mesin yang dapat menghasilkan asap seperti rokok, tetapi dalam tahap yang lebih selamat. E-rokok ini menggunakan cecair yang dimasukkan ke dalam tiub. Cecair ini diketahui mengandungi sedikit nikotin, malah ada yang tidak mempunyai kandungan nikotin. Walaupun begitu, dalam pengosongan ada bahan lain, iaitu glikol dan gliserol.

Apabila kandungan glikol dan gliserol dipanaskan ke stim, bahan kimia yang berlainan mungkin timbul. Setelah menguap, mungkin sebahagian kandungannya boleh menjadi toksik dan memasuki badan. Kandungan toksik yang boleh dihasilkan adalah formaldehid dan akrolein.

Di samping itu, banyak perasa dan bahan tambahan kimia dicampurkan ke dalam cecair dalam e-rokok atau disebut cecair. Sebilangan besar kandungan cecair ini tidak pernah diuji dan kebanyakan kesan pada paru-paru tidak diketahui.

Bahaya vaping lain yang boleh berlaku pada badan adalah menyebabkan kejang. Vape yang mengandungi nikotin dan disebabkan akan menyebabkan kesan sampingan ini selagi rokok menyala. Ini boleh menyebabkan gangguan secara tiba-tiba dan membuat otak tidak terkawal.

Baca juga: Merokok Kerap Perlu Melakukan X-ray Paru?

Kejang adalah kesan sampingan yang boleh berlaku ketika tubuh mengalami keracunan nikotin. Kelainan ini biasa berlaku di kalangan pekerja pertanian yang menangani daun tembakau. Ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak yang secara tidak sengaja mengambil cecair cair untuk menghisap rokok.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai bahaya membuang angin atau cara berhenti merokok, doktor dari boleh menolong anda. Di samping itu, anda juga boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan memerintahkannya melalui aplikasi . Cukup dengan muat turun aplikasi, anda akan mendapat kemudahan!

Bahaya Memukul Orang Lain Yang Terdedah

Vaping boleh menghasilkan banyak asap, jadi orang lain juga dapat menghirupnya. Asap dari e-rokok mengandungi banyak bahan kimia yang berbahaya jika masuk ke dalam badan. Bahan kimia ini adalah plumbum dan logam berat lain. Kandungan ini berkait rapat dengan penyakit paru-paru.

Kandungan nikotin dalam cecair dari penguapan boleh memberi kesan buruk kepada tubuh orang di sekitar anda. Ini boleh membahayakan kesihatan wanita hamil dan janin yang terdedah kepada asap daripada membuang air besar. Bahaya meletup adalah bahawa ia boleh membuat bahan kimia toksik menyerang janin.

Wap juga boleh mengandungi nikotin, yang boleh disedut oleh orang lain. Hasil pembakaran vape juga boleh menyebabkan sisa nikotin kekal di permukaan bilik. Ia boleh masuk ke dalam badan secara tidak sengaja melalui sentuhan dengan kulit.

Baca juga: 7 Petua Berhenti Merokok

Bahaya vaping lain adalah bahawa ia mudah meletup. Ini kerana vape menggunakan bateri yang jika digunakan terlalu kerap boleh menyebabkannya terdedah kepada letupan. Letupan boleh membahayakan wajah dan mulut anda, dan boleh menyebabkan luka bakar.

Rujukan:
Perubatan Xpress. Diakses pada tahun 2019. Inilah yang kita ketahui hari ini mengenai bahaya kekosongan
Vox. Diakses pada tahun 2019. Vaping mungkin lebih berbahaya daripada yang kita sedar