Kesihatan

Ini adalah 5 sebab mengapa gejala Anyang-anyangan tidak boleh dipandang ringan

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami keinginan untuk membuang air kecil (BAK) secara berterusan tetapi hanya sedikit yang keluar? Sekiranya anda pernah mengalaminya, orang Indonesia biasanya menyebut keadaan ini sebagai "anyang-anyangan".

Anyang-anyangan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, kerana ia boleh menjadi gejala awal jangkitan saluran kencing (UTI). Sekiranya tidak dirawat, UTI boleh membawa akibat yang serius. Inilah ulasannya.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Apakah jangkitan saluran kencing?

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang berlaku di mana-mana bahagian sistem kencing, termasuk ureter, ginjal, pundi kencing, dan uretra. Walau bagaimanapun, kebanyakan UTI biasanya berlaku di saluran kencing bawah, iaitu di pundi kencing atau uretra.

Berbanding dengan lelaki, wanita lebih berisiko mengalami UTI. Jangkitan yang berlaku di pundi kencing boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan ketika membuang air kecil. Walau bagaimanapun, akibat yang serius boleh berlaku jika UTI merebak ke buah pinggang.

Baca juga: Mengapa Wanita cenderung mendapat UTI daripada lelaki?

Gejala Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing tidak selalu menyebabkan gejala. Namun, jika ia menyebabkan simptom, gejala awal UTI biasanya anyang-anyangan, yang merupakan keinginan yang kerap atau kuat untuk membuang air kecil, walaupun hanya sebilangan kecil air kencing yang keluar ketika anda melakukannya.

Selain kegelisahan, gejala berikut juga mungkin dialami ketika mengalami UTI:

  • Sensasi terbakar semasa membuang air kecil.
  • Warna air kencing kelihatan keruh.
  • Urin berwarna kemerahan atau merah jambu terang, yang boleh menjadi tanda darah dalam air kencing.
  • Air kencing berbau busuk.
  • Sakit pelvis pada wanita, terutamanya di bahagian tengah pelvis dan di sekitar kawasan tulang kemaluan.

Sebab-sebab Gejala Anyang-anyangan Tidak Boleh Dipandang Rendah

Anyang-anyangan boleh menjadi gejala awal jangkitan saluran kencing, jadi tidak boleh diabaikan. Apabila dirawat dengan segera dan tepat, UTI yang lebih rendah jarang menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat, UTI boleh menyebabkan komplikasi berikut:

1. Jangkitan berulang

Wanita yang mengalami dua atau lebih UTI dalam jangka masa 6 bulan atau 4 atau lebih dalam setahun lebih berisiko mendapat jangkitan berulang.

2. Kerosakan Ginjal Kekal

UTI yang tidak dirawat boleh merebak dan menyebabkan jangkitan buah pinggang akut atau kronik (pielonefritis), yang akhirnya menyebabkan kerosakan buah pinggang kekal.

3. Meningkatkan Risiko Pelahiran Pramatang

Sekiranya UTI berlaku pada wanita hamil, ia dapat meningkatkan risiko ibu melahirkan bayi dengan berat badan rendah atau pramatang.

4. Penyempitan Uretra (Ketegangan) pada Lelaki

Pada lelaki, UTI boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk penyempitan uretra akibat uretritis berulang, yang sebelumnya dilihat dengan uretritis gonokokus.

5.Sepsis

Ini adalah komplikasi jangkitan yang berpotensi mengancam nyawa, terutama ketika jangkitan merebak dari saluran kencing ke ginjal.

Baca juga: Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah

Cara Mengubati Gejala Anyang-anyangan

Memandangkan terdapat banyak komplikasi serius yang dapat terjadi jika jangkitan saluran kencing tidak dirawat, Anda disarankan untuk memperhatikan dengan serius jika anda mengalami ananyangan dan segera mengatasinya.

Rawatan pertama untuk jangkitan saluran kencing adalah antibiotik. Walau bagaimanapun, jenis antibiotik dan berapa lama pengambilan bergantung kepada keadaan kesihatan anda dan jenis bakteria yang terdapat di dalam air kencing anda. Selain itu, anda juga disarankan untuk minum banyak air untuk membantu mengatasi gejala anyang-anyangan dan membantu menyingkirkan bakteria.

Namun, anda tahu, ada cara lain yang juga tidak kurang berkesan untuk mengatasi gejala anyang-anyangan yang boleh anda cuba, iaitu memakan jus cranberry. Terdapat banyak kajian dan jurnal ilmiah yang menyokong penggunaan cranberry untuk mencegah jangkitan saluran kencing.

Melancarkan dari WebMD , kajian sebelumnya menunjukkan bahawa bahan aktif dalam jus cranberry mampu mencegah perkembangan bakteria di saluran kencing, termasuk E coli . Kajian terbaru yang dibentangkan dalam pertemuan nasional American Chemical Society juga menyokong ini dan memberikan bukti keberkesanan Kranberi . Buah ini mengandungi bahan aktif yang disebut proanthocyanidin (PAC) yang mampu mencegah penyekat (lekatan) bakteria. E coli ke dalam sel epitelium saluran kencing.

Nah, bagi anda yang sering mengalami simptom anyang-anyangan, anda boleh memanfaatkan ekstrak kranberi ini dengan minum Uri-cran . Uri-cran adalah produk pertama di Indonesia yang mengandungi ekstrak cranberry. Tidak seperti antibiotik, Uri-cran selamat untuk dimakan dan tidak menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik. Uri-cran juga berkesan untuk mencegah UTI berulang, sehingga anda dapat bebas dari komplikasi.

Terdapat dalam dua jenis, iaitu kapsul Uri-cran yang mengandungi 250 miligram ekstrak cranberry dan Uri-cran plus yang mempunyai komposisi 375 miligram ekstrak kranberi, 60 miligram vitamin C, 0,1 miligram Bifidobacterium bifidum, dan 0,1 miligram Lactobacillus acidophilus . Anda boleh memilih yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Nah, beli Uri-cran melalui aplikasi hanya. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan saluran kencing (UTI).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jus Cranberry Melawan Jangkitan Saluran Kencing Dengan Cepat