Kesihatan

Tekanan Boleh Menyebabkan Sakit Kepala, Benarkah?

, Jakarta - Tubuh anda dapat membaca tekanan yang anda alami sebagai ancaman. Jadi untuk melindungi diri anda, tubuh melepaskan hormon stres seperti adrenalin, kortisol, dan norepinefrin dalam jumlah besar. Hormon ini berfungsi untuk mematikan fungsi badan yang tidak diperlukan, seperti pencernaan.

Pada masa yang sama, hormon adrenalin dan kortisol menyebabkan peningkatan kadar jantung dan pelebaran saluran darah mengalir darah ke bahagian badan yang berguna untuk bertindak balas secara fizikal, seperti kaki dan tangan.

Kerana jantung memfokuskan aliran darahnya ke bahagian bawah badan, otak tidak mendapat cukup darah beroksigen. Akibatnya, fungsi otak menurun. Inilah sebab mengapa ramai orang mengalami sakit kepala ketika mengalami tekanan. Selain itu, tekanan juga menyebabkan ketegangan yang berlebihan pada otot-otot kawasan kepala anda.

Sakit kepala stres disebabkan oleh sejenis ketegangan sakit kepala (tension tension). Sakit kepala yang tegang dicirikan oleh rasa sakit yang membosankan yang seolah-olah menekan dan mengikat kepala dan merebak ke seluruh bahagian kepala, tetapi saya tidak berdenyut. Selalunya diikuti oleh rasa tidak selesa atau ketegangan di bahagian belakang leher. Sakit kepala yang tegang akan terasa selama 30 minit atau lebih.

Baca juga: Tekanan Menyebabkan Ketegangan Sakit Kepala

Ciri utama sakit kepala stres ialah merasakan seperti ditekan atau diikat. Biasanya, rasa sakit dirasakan di sekitar dahi, bahagian kepala, atau bahkan kepala, dan memancar ke leher dan bahu. Sakit kepala jenis ini paling kerap berlaku pada orang dewasa.

Emosi yang memuncak, tekanan, atau tekanan akan mencetuskan kontraksi otot-otot wajah, leher, dan kulit kepala yang sebelumnya menjadi lebih sensitif terhadap rangsangan yang menyakitkan. Ciri lain adalah rasa sakit sering muncul pada waktu petang atau petang ketika selepas aktiviti, tidak bertambah baik dengan berehat sahaja, malah menyukarkan anda untuk fokus. Walaupun jarang berlaku, tekanan kepala boleh membuat seseorang lebih peka terhadap cahaya atau suara.

Sakit kepala yang tegang dapat diatasi dengan istirahat yang cukup, memijat belakang kepala dan leher, mandi hangat, memperbaiki postur tubuh, dan melakukan terapi relaksasi (pernafasan dalam, yoga, dan meditasi). Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol atau ibuprofen. Walaupun begitu, kaedah ini sebenarnya kurang berkesan untuk mencegah berulang sakit kepala, selagi faktor pencetus, iaitu tekanan tidak dapat dielakkan.

Baca juga : Sakit Kepala Tension Harian, Apa Yang Salah?

Oleh itu, pengurusan tekanan perlu dilakukan agar anda mengelakkan sakit kepala akibat tekanan. Ia boleh mengambil pelbagai bentuk, misalnya, jika beban kerja menyebabkan tekanan, anda mesti dapat menyesuaikan beban kerja agar dapat diedarkan secara merata setiap hari. Sekiranya tekanan disebabkan oleh persekitaran kerja yang tidak baik, mungkin sekarang anda perlu mempertimbangkan untuk mencari persekitaran kerja yang baru.

Selain mencari jalan keluar untuk perkara-perkara yang menyebabkan tekanan, anda harus kerap bersenam. Semasa anda bersenam, endorfin yang "melawan" hormon stres akan dilepaskan, sehingga badan akan merasa lebih selesa dan santai. Anda juga harus mengehadkan atau bahkan mengelakkan perkara-perkara yang dapat memperburuk tekanan seperti merokok, minum minuman beralkohol, dan minum kafein.

Baca juga: Inilah Cara Mengesan Sakit Kepala Ketegangan

Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala ketika tertekan, segera kenal pasti masalah yang mendasari dan cari jalan penyelesaiannya. Perlu diingat bahawa ubat hanya merawat sakit kepala, bukan penyebabnya. Lama kelamaan, ubat tidak lagi berkesan atau bahkan menyebabkan kesan sampingan kerana terlalu kerap dikonsumsi.

Sekiranya anda masih mengalami sakit kepala walaupun cuba mengawal tekanan, anda harus membincangkan masalah sakit kepala dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.