Kesihatan

Kelebihan Mandi Pagi untuk Kesihatan Kulit

, Jakarta - Mandi pada waktu pagi mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Selain menjadikan badan kembali segar, mandi pada waktu pagi juga menjadikan sistem imun anda meningkat, anda tahu. Nah, bukan hanya manfaat untuk kesihatan anda yang dapat anda rasakan, jika anda rajin mandi pada waktu pagi tentu anda juga akan merasakan manfaat untuk kesihatan kulit anda. Terutama jika anda mandi air sejuk pada waktu pagi.

Baca juga: Jangan malas, ini adalah 5 kebaikan mandi pagi

  • Menutup liang-liang kulit

Anda boleh mencuba mandi air sejuk pada waktu pagi. Ini akan menjadikan pori-pori kulit anda dekat, sehingga pori-pori kulit anda tidak tersumbat dengan kotoran dan akan menjauhkan anda dari jerawat atau kulit kusam.

  • Melindungi Minyak Asli Kulit

Mandi dengan air suam tentu akan menghilangkan minyak semula jadi yang dihasilkan oleh kulit anda. Dengan cara itu, kulit anda akan terasa sangat kering. Biasakan mandi pagi menggunakan air sejuk agar minyak semula jadi yang dihasilkan oleh kulit anda tidak hilang. Sel dan kedutan kulit kering menyebabkan garis-garis halus dan kedutan. Jadi tidak ada salahnya mandi pada waktu pagi dengan menggunakan air sejuk agar kulit anda terjaga dan kekal awet muda.

  • Keluarkan Mata Panda

Adakah anda mempunyai lingkaran hitam di bawah mata anda atau biasa dikenali sebagai mata panda? Jangan risau, dengan mandi pada waktu pagi dan menggunakan air sejuk, anda dapat menghilangkan lingkaran hitam atau mata panda di sekitar mata anda. Sebabnya, mandi pada waktu pagi akan meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan dan anda juga mandi dengan air sejuk, sehingga lingkaran hitam atau mata panda akan berkurang. Selain itu, kulit anda akan terasa lebih sihat dan lebih ketat ketika anda mandi pagi dengan air sejuk.

  • Mengurangkan bengkak di sekitar wajah, terutama mata

Semasa anda bangun, adakah anda pernah merasakan wajah anda sedikit bengkak berbanding waktu lain? Nah, mandi air sejuk pada waktu pagi sebenarnya dapat membantu anda mengurangkan bengkak di wajah anda ketika anda baru bangun tidur.

  • Menjadikan Kulit Lebih Cerah dan Lebih Muda

Mandi pada waktu pagi sangat menyegarkan badan. Setelah berehat malam, mandi pada waktu pagi adalah salah satu aktiviti yang paling sihat untuk badan. Selain membersihkan badan, mandi pada waktu pagi menggunakan air sejuk tentunya dapat membuat peredaran darah di badan anda lebih lancar, sehingga akan membuat anda merasa seperti anda mempunyai tubuh yang sihat dan segar. Aliran darah yang lancar ini menjadikan kulit tidak kering dan menjadikan kulit lebih kenyal. Sekiranya anda rajin mandi dengan air sejuk pada waktu pagi, ia pasti menjadikan kulit anda lebih berkualiti dari hari ke hari.

Baca juga: 4 Kebaikan mandi air sejuk pada waktu pagi untuk badan

Kerana terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan setelah anda mandi pada waktu pagi, anda harus rajin mulai sekarang untuk bangun pada waktu pagi dan segera mandi. Bukan hanya pada waktu pagi, anda harus rajin mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari untuk membersihkan badan anda setelah melakukan aktiviti untuk mengelakkan penyakit kulit. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kulit anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store dan Google Play!