Kesihatan

Pendedahan Jangka Panjang kepada Asbes Berbahaya untuk Kesihatan

, Jakarta - Jumlah dan jangka masa pendedahan asbes akan menentukan tahap keparahan asbes untuk kesihatan. Semakin anda terdedah kepada asbes dan semakin banyak serat yang masuk ke dalam badan anda, semakin besar kemungkinan anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan asbestos.

Walaupun tidak ada "tahap selamat" pendedahan kepada asbes, orang yang lebih kerap terdedah dalam jangka masa yang lama lebih berisiko. Asbestosis, barah paru-paru, dan mesothelioma adalah tiga penyakit berbahaya yang disebabkan oleh tubuh yang tidak dapat memusnahkan serat asbestos yang disedut. Maklumat lebih lanjut ada di bawah!

Bahaya Pendedahan Asbes kepada Kesihatan

Asbestosis adalah penyakit pernafasan yang serius, kronik dan bukan barah. Serat asbes yang terhirup boleh memburukkan lagi tisu paru-paru sehingga menyebabkan kecederaan. Gejala asbestosis termasuk sesak nafas dan bunyi kering di paru-paru ketika menghirup. Pada peringkat lanjut, penyakit ini boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Tidak ada rawatan berkesan untuk asbestosis. Penyakit ini biasanya melumpuhkan atau membawa maut. Mereka yang mengubahsuai atau merobohkan bangunan yang mengandungi asbes kemungkinan besar berisiko dari keadaan ini, bergantung pada sifat pendedahan dan langkah berjaga-jaga yang diambil.

Kanser paru-paru adalah penyebab utama kematian yang berkaitan dengan pendedahan asbestos. Kejadian barah paru-paru pada orang yang terlibat secara langsung dalam perlombongan, penggilingan, pembuatan dan penggunaan asbes dan produknya jauh lebih tinggi daripada keadaan umum.

Batuk, perubahan pernafasan, sesak nafas, sakit dada yang berterusan, serak, dan anemia adalah gejala barah paru-paru akibat pendedahan asbestos. Orang yang terdedah kepada asbes dan juga terdedah kepada beberapa karsinogen lain, seperti asap rokok mempunyai risiko lebih besar terkena barah paru-paru daripada orang yang hanya terdedah kepada asbes.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Universiti Negeri Oregon, menyatakan bahawa pekerja asbes yang merokok 90 kali lebih mungkin menghidap barah paru-paru daripada orang yang tidak merokok dan tidak terdedah kepada asbestos.

Mesothelioma adalah bentuk barah yang jarang berlaku yang sering terjadi pada lapisan nipis paru-paru, dada, perut, dan jantung. Hampir semua kes mesothelioma berkaitan dengan pendedahan asbestos. Kira-kira 2 peratus daripada semua pekerja pelombong dan tekstil yang bekerja dengan asbes, dan 10 peratus daripada semua pekerja yang terlibat dalam pembuatan topeng gas yang mengandungi asbes, biasanya mempunyai mesothelioma.

Orang yang bekerja di lombong asbestos, kilang dan kilang asbestos, dan galangan kapal yang menggunakan asbestos, serta orang yang membuat dan memasang penebat asbestos, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan mesothelioma.

Perkara yang sama berlaku untuk orang yang tinggal dengan pekerja asbestos, berhampiran kawasan perlombongan asbestos, berhampiran kilang produk asbestos atau galangan kapal, di mana penggunaan asbestos telah menghasilkan sejumlah besar serat asbes udara.

Apa itu Asbestos dan Mengapa Berbahaya

Asbestos adalah mineral semula jadi yang tahan lama yang sering digunakan sebagai produk industri. Asbestos tahan terhadap haba, api, dan bahan kimia dan tidak mengalirkan elektrik. Atas sebab ini, asbes telah banyak digunakan di banyak industri.

Secara kimia, asbes mineral adalah sebatian silikat, yang bermaksud bahawa ia mengandungi atom silikon dan oksigen dalam struktur molekulnya. Mineral asbestos terbahagi kepada dua kumpulan utama, iaitu asbestos serpentin dan asbes amfibole. Asbestos serpentine adalah mineral chrysotile, yang mempunyai serat keriting panjang yang boleh ditenun.

Chrysotile asbestos adalah bentuk yang paling banyak digunakan dalam aplikasi komersial. Amfibole asbes termasuk aktinolit, tremolit, anthophilic, crocidolite, dan amosit mineral. Amphibole asbestos mempunyai serat seperti jarum lurus yang lebih rapuh daripada asbestos serpentin dan lebih terhad penggunaannya.

Serat asbestos memasuki badan melalui pernafasan. Bahan yang mengandung asbes umumnya tidak dianggap berbahaya, kecuali jika ia mengeluarkan debu atau serat ke udara sehingga dapat disedut atau tertelan.

Asbes menjadi berbahaya jika terperangkap di selaput lendir hidung dan tekak di mana ia kemudian masuk jauh ke paru-paru, atau, jika tertelan, ke saluran pencernaan. Setelah mereka terperangkap di dalam badan, serat tersebut boleh menyebabkan masalah kesihatan yang disebutkan di atas.

Maklumat lebih lanjut mengenai asbes boleh diminta ke aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Institut Kanser Negara. Diakses pada tahun 2020. Pendedahan Asbes dan Risiko Kanser
Universiti Negeri Oregon. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Asbestos Berbahaya?