Kesihatan

Triad Beck, Tanda-tanda Tamponade Jantung

Jakarta - Jantung adalah salah satu organ terpenting dalam kehidupan manusia. Kesihatan jantung yang optimum dapat meningkatkan kualiti hidup seseorang. Tidak hanya gaya hidup, kecederaan yang disebabkan oleh objek tumpul atau tajam juga dapat menyebabkan seseorang mengalami gangguan jantung yang dikenali sebagai tamponade jantung.

Baca juga: Alami Cardiac Tamponade, Ini adalah ciri-ciri yang dapat dikenali

Cardiac tamponade adalah gangguan yang berlaku di jantung dan menyebabkan gangguan fungsi jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan. Tamponade jantung adalah keadaan kecemasan yang mesti ditangani agar tidak menyebabkan komplikasi kesihatan, seperti kegagalan jantung, kejutan jantung, edema dan juga kematian.

Kenali Triad Beck Sebagai Petunjuk Tamponade Jantung

Tamponade jantung umumnya disebabkan oleh tekanan jantung yang cukup besar. Tekanan yang dihasilkan boleh menyebabkan ruang perikardial dipenuhi dengan darah atau cecair lain. Apabila lebih banyak cecair dan tekanan pada jantung, ruang jantung tidak dapat mengembang dengan baik dan menyebabkan lebih sedikit darah memasuki jantung dan oksigen akan dihantar ke seluruh badan.

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan seseorang mudah mengalami tamponade jantung, seperti riwayat serangan jantung, kegagalan ginjal, jangkitan, barah paru-paru, kecederaan akibat benturan atau luka akibat luka tikaman, luka tembakan ke kawasan dada, dan lupus.

Tanya doktor anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai tamponade jantung jika anda masih mempunyai soalan. Caranya, hubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui aplikasi .

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh penghidap tamponade jantung. Dilaporkan dari Garis Kesihatan Orang yang mengalami tamponade jantung lebih cenderung mengalami kegelisahan dan kegelisahan. Bukan hanya itu, penderita juga cenderung mengalami sakit dada yang merebak dari leher, bahu, punggung, atau perut. Kadang-kadang penghidap merasa pening dan kehilangan kesedaran.

Baca juga: Awas, Tamponade Jantung Menyebabkan Kejutan Kardiogenik

Segera periksa keadaan kesihatan anda di hospital terdekat jika anda mengalami beberapa gejala ini. Pemeriksaan dijalankan untuk mendiagnosis kehadiran Triad Beck sebagai penunjuk tamponade jantung.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , terdapat tiga ciri yang menunjukkan tamponade jantung dikenali sebagai: Triad Beck , itu dia:

  1. Tekanan darah rendah di arteri. Ini disebabkan oleh penurunan jumlah darah yang dipam oleh jantung;

  2. Bunyi jantung terendam kerana lapisan cecair pada perikardium;

  3. Urat leher membengkak.

Ketahui Ujian Lain Selain Beck's Triad

Selain daripada menjadi Triad Beck Tamponade jantung juga dapat diperiksa melalui ujian berikut:

1. Elektrokardiografi

Ujian ini dilakukan untuk mengetahui aktiviti elektrik jantung pesakit.

2. X-ray dada

X-ray dada dilakukan untuk mengesahkan jantung yang membesar ketika pesakit mengalami tamponade jantung.

3. Ekokardiografi

Pemeriksaan ultrasound jantung diperlukan untuk mengesan sama ada terdapat pembengkakan perikardium.

4. Imbasan CT Jantung

Imbasan CT dilakukan untuk melihat sama ada terdapat pengumpulan cecair di ruang perikardial atau tidak.

5. MRA jantung

Pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat keadaan aliran darah ke jantung

Tamponade jantung adalah keadaan kecemasan dan memerlukan rawatan yang sesuai. Terdapat beberapa prosedur yang dilakukan untuk merawat tekanan pada jantung, seperti tusukan perikardial, perikardiektomi, perikardiodesis, torakotomi, dan pemberian oksigen tambahan sebagai langkah pertama.

Baca juga: Tamponade jantung boleh membawa maut, benarkah?

Pengendalian yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan komplikasi kesihatan seperti kejutan, pendarahan, edema paru, kegagalan jantung, dan kematian.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cardiac Tamponade
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cardiac Tamponade